Zmagovalka Evrovizijskega zbora leta je Danska; Slovenija tretja

V soboto, 3. avgusta 2019, se je v Göteborgu na Švedskem mednarodnega tekmovanja ljubiteljskih pevskih zborov Evrovizijski zbor leta udeležila tudi Slovenija. Zastopala nas je vokalna a cappella skupina Jazzva, ki je osvojila odlično tretje mesto. Latvija (Maska) je bila druga, vse skupaj pa je še najbolj prepričal danski pevski zbor Vocal Line.

Slovenijo odlično zastopala Jazzva - osvojili so tretje mesto.Foto: Facebook Jazzva

Tekmovanje je letos gostila Švedska Televizija (SVT), zaključni večer je potekal v Partille Areni. Več kot 5000 gledalcev je dogodek spremljalo na prizorišču, prek neposrednega prenosa pa so dogodek spremljali številni glasbeni navdušenci z različnih koncev sveta, tudi gledalci Televizije Slovenija.

Organizatorja Tekmovanja za Evrovizijski zbor leta, ki je letos potekalo drugič, sta Zveza EBU in fundacija Interkultur. Našega predstavnika, vokalno a cappella skupino Jazzva je izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, vodja slovenske delegacije je bil urednik Daniel Celarec.

Ob slovenski Jazzvi se je predstavilo še devet vokalnih zasedb; zbori iz Belgije, Danske, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Švedske, Švice in Walesa. Vsaka izmed zasedb se je v prvem krogu predstavila s štiriminutnim programom. Uvrščeni v drugi krog so nastopili še s triminutnim dodatnim programom. Naša Jazzva je za program izbrala skladbo Spominčice (avtorji Lajos Serly, Rudi Ringbauer, priredba Veronika Emer) in slovensko ljudsko pesem Bejži ftiček v priredbi umetniške vodje zasedbe Jazzva Jasne Žitnik.

Zasedbi Carmen manet in Jazzva.Foto: Facebook Carmen manet

Vse tekmovalne vokalne zasedbe so bile vključene v uvodno in zaključno točko tekmovanja, člani vsake od zasedb so odpeli veliki uspešnici švedske skupine Abba. Za uvod v dogodek skladbo Mamma Mia, za sklep in poklon glasbi pa Thank You For The Music.

Carmen manet, naše zmagovalke prvega tekmovanja pred dvema letoma, so bile na dogodek povabljene kot posebne gostje. S spremljavo švedskega banda The Bohuslän Big Band so zapele slovensko ljudsko pesem Pastirče malo v priredbi Lojzeta Krajnčana.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

16.2.2020

Skupina The Roop (On Fire) za Litvo; stroka in ljudstvo enotni

16.2.2020

Armenija izbrala Atheno Manoukian

16.2.2020

Norveška kljub težavam s spletnim glasovanjem vendarle izbrala Ulrikke

13.2.2020

Evrovizijski mladi glasbeniki 2020: Kdo vse se je uvrstil v finale?

6.2.2020

Srbija razkrila svoje adute; poslušajte vse pesmi Beovizije 2020

Facebook

Twitter