Spletni piškotki

Evrovizija.com (pod to domeno spadajo strani www.evrovizija.com, www.evrovizija.si in www.eurosong.si) uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in oglasnih sistemov, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave (telefoni, prenosniki, računalniki, ipd.), s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu.

Nova pravila glede uporabe piškotkov ureja novi Zakon o elektronskih komunikacijah ZEKom-1 (Uradni list št. 109/2012).

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki so tako v pomoč uporabniku in v sodelovanju strežnika z brskalnikom omogočajo najboljšo uporabniško izkušnjo. Poleg tega pa piškotki skrbijo za to, da vam ob ponovnem obisku spletne strani ni potrebno še enkrat izpolnjevati vseh obrazcev.

Nastavitve za piškotke lahko kadar koli nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku (Chrome, Firefox, Internet Explorer in IE7-8, Opera, Safari, ipd.). Prav tako lahko v vašem brskalniku sami določite (obkljukate oziroma odkljukate), ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi ali ne, prav tako jih lahko po vsakem obisku katere koli spletne strani izbrišete. Navodila, kako to storite, se razlikujejo od posamezne naprave oziroma brskalnika in so na voljo na straneh posameznega ponudnika te opreme.

Uporaba spletnih piškotkov je na svetovnem omrežju običajna in zaželena. S piškotki lahko npr. shranjujemo potrdila o registraciji na posamezni strani, uporabljamo spletno trgovino, preprečujemo pretirano prikazovanje oglasov, ne nazadnje pa merimo tudi obiskanost določene spletne strani. Piškotki torej zagotavljajo uporabniku prijazno spletno storitev, prav tako pa uporabniku prihranijo čas, brskanje pa je še bolj prijazno in učinkovito.

Piškotki niso nič novega. Če ponovimo, gre za majhno datoteko, ki običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Piškotki, ki sicer niso škodljivi, so pomembni za delovanje spletnih strani, in sicer zaradi tega, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati domet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike.

Evrovizija.com uporablja naslednje piškotke:

PiškotkiDomenaIme piškotka
Prvi oseba (First-Prty)
(potrebni piškoti za nemoteno delovanje spetne strani)
evrovizija.comPH_HPXY_CHECK,
 __test__*, lang, __utmc, __utmb, __utmt
G. Analytics (Third-party)
(statistika ogledov; 2 leti, 6 mesecev, seja, 30 in 10 min)
analytics.google.com__utma, __utmz, __utmc,
__utmb, __utmt, __utm
Tretja oseba (Third-party)
Emo (emo občutki ob branju)
goemotify.com __cfduid
Družbena omrežja 
Facebook vsebine *facebook.com* (v izdelavi)
Twitter vsebine
(različna veljavnost)
twitter.comlang, __widgetsettings, local_storage_support_test,
i/jot/syndication, metrics_toke, tfw_exp
Youtube vsebine
(različna veljavnost)
youtube.comVISITOR_INFO1_LIVE, YSC, GPS

Obrazložitev: Piškotke prve osebe (First-Party) namesti spletišče, ki si ga ogledujete. Bere jih lahko samo to spletišče, zagotavljajo pa boljšo uporabniško izkušnjo. Piškotke tretje osebe (Third-Party) namesti in uporablja organizacija, ki ni lastnica spletišča, ki si ga ogledujete. Spletišče lahko na primer za analizo svojih obiskovalcev uporablja storitve tretje družbe. Ta družba za izvajanje te storitve oblikuje svoj piškotek. Na spletišču, ki si ga ogledujete, lahko vključuje tudi vsebine od drugod, na primer videoposnetke s spletišča Youtube ali družbena omrežja, kot so Twitter, Facebook in Instagram. Vsi ti piškotki prav tako omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo.

Spletni portal Evrovizija.com trenutno uporablja zgolj piškotke, ki so zapisani v zgornji tabeli. Z Google Analytics štejemo število obiskovalcev na naši strani. Družbena omrežja Twitter in Facebook omogočata integracijo njihovih produktov - uporabnik lahko deli vsebino, všečka, ipd.. ESC Radio pa prav tako omogoča integracijo njihovega produkta - poslušanje. Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov ne posredujemo in ne bomo posredovali tretjim osebam.

Opomba: V naše novice občasno vpenjamo (angleško embed) vsebine iz tujih strani, predvsem video vsebine YouTube ali Genspot. V tem primeru obstaja možnost, da vam bodo te strani namestile svoje piškotke, kar je izven naših pristojnosti in nad katerimi nadzora nimamo. Prav tako vam lahko družbena omrežja Facebook in Twitter piškotke namešča glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje z njihovimi piškotki je, tako kot z vsemi piškotki tretjih oseb, izven naših pristojnosti in je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih uporabniki teh omrežij sprejeli ob registraciji. Za vsa vprašanja in pojasnila v zvezi s piškotki in vašimi podatki smo vam na voljo preko e-pošte na info@evrovizija.com.

Spletni piškotki na naši strani zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo.Foto: Fotolia

Spletni portal Evrovizija.com ne uporablja nobenih piškotkov, ki bi se uporabljali za zbiranje ali za posredovanje podrobnih podatkov o uporabnikih. Prav tako ne uporabljamo nobenih piškotkov za oglaševanje, trženje oziroma druge namene, ki bi pomenili poseg v zasebnost uporabnikov, saj trenutno ne uporabljamo oglaševalskih storitev, prav tako ne uporabljamo zunanjega oglaševalska omrežja tretje osebe.

Z nadaljno uporabo naše spletne strani Evrovizija.com se z uporabo piškotov na naši strani v celoti strinjate!

Obvestilo uredništva: Na našem portalu trenutno potekajo tehnične posodobitve strani. V tem času bomo znova preverili vse piškotke, vsi novi pa bodo po zaključku prenove zapisani na tej strani. V tem prehodnem obdobju ne zbiramo nobenih osebnih podatkov.

Sorodne novice

31.12.2019

Želimo vam uspešno leto 2020

24.12.2019

Evrovizija.com vam želi čaroben božič ter lepe in prijetne praznike

21.12.2019

Posodabljamo spletno stran

3.9.2017

Evrovizija.com vabi k sodelovanju

24.5.2018

Varstvo osebnih podatkov na spletnem portalu Evrovizija.com

Facebook

Twitter