To so komisije, ki so krojile usodo na EMI zadnjih petnajst let

Takšne in drugačne izborne komisije, predvsem za odmevne festivale, so v vsej svoji zgodovini vedno povzročale različna mnenja in ugibanja. Toda ko je v igri EMA, je javnost mnogo bolj glasna, saj gre ne nazadnje za predstavnika države. In kdo so izbirali le tega?

Izbrane pesmi je predstavil Mario Galunič.Foto: Alesh Maatko

Začnimo pri EMI 2015: Strokovno komisijo, ki jo je na predlog odgovornega urednika Razvedrilnega programa Televizije Slovenija, ob predhodnem soglasju direktorja Televizije Slovenija, imenoval in potrdil generalni direktor RTV Slovenija so sestavljali: Darja Švajger (pevka, profesorica solo petja, slovenska evrovizijska predstavnica 1995 in 1999), Matej Wolf (glasbenik, instrumentalist, aranžer, producent in glasbeni pedagog), Aleksander Radić (urednik projekta EMA in Pesem Evrovizije 2015, TV Slovenija) in Jernej Vene (glasbeni urednik, Val 202). Komisija je izmed 145 skladb izbrala le osem.

EMA 2014: Skladbe za takratni izbor so izbrali Darja Švajger, Miša Molk in Andrea F. V primeru kakšrnih koli težav je bila imenovana tudi rezervna žirija, in sicer Darja Švajger, Miša Molk, Jaša Lorenčič

EMA 2013: Izbor izvajalca je bila v rokah: Andrej Karoli (Val 202), Mirko Stular (odg. urednik Vala 202), Blaž Tišler (glasbeni urednik na Valu 202), Aleksander Radič (RP TV SLO), Andrej Hofer (RP TV SLO), Sabrina Povšič (SZJ RTV SLO) in Olga Skrube (Pravna služba RTV SLO).

Miša Molk je bila vodja projekta Pesem Evrovizije 2014 na RTV SLO.Foto: Žiga Culiberg / RTV Slovenija
Strokovna komisija na EMI 2011.Foto: Stane Sršen

EMA 2012: Pesmi oziroma sodelujoči so se izbirali skozi resničnostni šov Misija Evrovizija. Kasneje je bila odločitev, vsaj 50 %, v rokah Darje Švajger, Raayja, Tine Marinšek in Jonasa Žnidaršiča. Končna odločitev je bila v rokah ljudstva.

EMA 2011: Na izbor je bilo povabljenih deset izvajalcev oziroma avtorjev. Izmed teh je super finalistki izbrala komisija v sestavi: Darja Švajger, Severina in Mojca Mavec. Končna odločitev je bila v rokah ljudstva.

Ansambel Roka Žlindre in Kalamari je izbralo ljudstvo.Foto: Arhiv Evrovizija.com

EMA 2009: Na razpis je prispelo 113 skladb. Člani izborne komisije so bili Darja Švajger, Mojca Menart (ZKP RTV Slovenija), Jernej Vene (Val 202). Člani strokovne žirije na EMI 2009 so bili Anja Rogljić (akademska glasbenica, večkratni vodja projekta srbskega izbora za Evrosong, vodja delegacije ob zmagi Marije Šerifović na Evrosongu), Andrea Zuppini (italijanski skladatelj, aranžer in kitarist, ki je sodeloval z Erosom Ramazottijem in drugimi znanimi italijanskimi glasbeniki) ter Urška Čop Šmajgert (urednica glasbenega programa na Radiu Maribor regionalnega RTV centra Maribor). Povabljence je izbral razvedrilni program, ki je k sodelovanju povabil šest avtorjev glasbe. Žirija (50 %): Anja Rogljić, Andrea Zuppini in Urška Čop-Šmajgert.

EMA 2010: Na razpis je prispelo 111 skladb. Komisijo, ki je izbirala skladbe so sestavljali: Mojca Menart, Urška Čop, Andrea Flego, Miha Vardjan in Drago Mislej Mef. Na sami prireditvi smo imeli zgolj nadomestno žirijo, saj so zmagovalca izbrali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Komisije ni bilo.

EMA 2008: Na razpis je prispelo 162 skladb. Komisijo, ki je izbirala skladbe, prijavljene na razpis, so sestavljali: Elza Budau, Igor Pirkovič, Vojko Sfiligoj, Andrej Šifrer in Samo Koler. Na prireditvi ni bilo žirije, zmagovalec je bil izbran izključno s telefonskim glasovanjem. Rezervna žirija: Elza Budau, Aida Kurtović, Vojko Sfiligoj, Igor Pirkovič in Samo Koler.

EMA 2007: Na razpis je prispelo 90 skladb. Komisijo, ki je izbirala skladbe, prijavljene na razpis, so sestavljali: Vojko Sfiligoj, Patrik Greblo, Lojze Krajnčan, Alenka Godec in Miša Čermak. Na prireditvi ni bilo žirije, zmagovalec je bil izbran izključno s telefonskim glasovanjem.

Miša Molk in Anžej Dežan, zmagovalec EME 2006.Foto: Alesh Maatko

EMA 2005: Na razpis so prispele 104 skladbe. Tudi leta 2005 sta bili na Emi selekcijska komisija, kot tudi strokovna žirija na izboru enaka. Sestavljali so jo: Zoran Predin, Andrej šifrer, Jaka Pucihar ml., Matjaž Kosi, Mario Galunič in Andrej Karoli. Izbor: Brez žirije, samo televoting.

EMA 2006: Na razpis je prispelo 107 skladb. Člani strokovne in selekcijske komisije na EMI leta 2006 so bili: Nataša Assejev (nekdanja urednica EME in večkratni vodja slovenske delegacije na Pesmi Evrovizije), Martin Žvelc (glasbeni producent), Cole Moretti (zmagovalec prvega slovenskega izbora za Pesem Evrovizije), Dragan Trivić (tedanji vodja pravne službe RTVS in nekdanji glasbenik) in Črt Sojar Voglar (glasbenik in član mlade generacije Društva slovenskih glasbenikov).

Duo Platin na evrovizijskem izboru v Istanbulu 2004.Foto: Alesh Maatko

EMA 2004: Na razpis je prispelo 84 skladb. Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Darja Švajger, Alen Steržaj, Martin Žvelc, Armando Šturman. Žirija, ki je po štirih predizborih, izbrala štiri dodatne skladbe za sodelovanje na finalnem izboru: Jernej Vene, Martin Žvelc, Branka Kraner in Alen Steržaj. Na finalnem izboru Eme 2004 je v prvem krogu glasovanja sodelovala tudi mednarodna strokovna žirija v sestavi: Daniela Tami, Karolina Gočeva, Manuel Ortega, Drago Ivanuša in Lara Baruca.

EMA 2003: Na razpis je prispelo 88 skladb. Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Martin Žvelc, Armando Šturman, Aleš Strajnar in Branka Kraner. Na Emi 2003 je v prvem krogu glasovanja sodelovala tudi mednarodna strokovna žirija v sestavi: Andreas Knoll, Maria Naumova, Paul de Leeuw, Branka Kraner in Drago Ivanuša.

Veliko vroče krvi je bilo zaradi Sester (2002).Foto: Alesh Maatko

EMA 2002: Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Mojmir Sepe, Aleš Strajnar, Jaka Pucihar, Aleksander Radić in Peter Juratovec. Na Emi 2002 sta glasovali dve žiriji, strokovna žirija (Mojmir Sepe, Aleš Strajnar, Drago Ivanuša) in žirija Razvedrilnega programa TVS (Simona Tepeš, Mira Bučar, Anton Natek).

EMA 2001: Na razpis je prispelo 91 skladb. Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Mojca Menart, Mojmir Sepe, Jaka Pucihar in Aleš Strajnar. Na Emi 2001 sta glasovali dve žiriji, strokovna žirija (Mojca Menart, Mojmir Sepe, Jaka Pucihar, Aleš Strajnar) in žirija Razvedrilnega programa TVS (Mira Bučar, Dajana Makovec, Anton Natek, Andrej Hofer).

EMA 1999: Na razpis je prispelo 71 skladb. Komisijo za izbor skladb so sestavljali: Mojmir Sepe, Miša Molk in Andrej Karoli. Žirijo pa so sestavljali: Mojmir Sepe, Miša Molk, Andrej Karoli in Marc Roberts.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

19.5.2021

Ana Soklič po nastopu strnila misli: Zgodilo se je, tako kot se je

13.5.2021

Ana Soklič po drugi vaji: Najbolj si želim, da bom tudi sama zadovoljna

12.5.2021

Rotterdam 2021: Ana Soklič se je na drugi vaji izognila padcu

9.5.2021

Ana Soklič po prvi vaji: Fokusiramo se na vsebino, ki jo skladba nosi

8.5.2021

Rotterdam 2021: Tako je izgledala Anina vaja – od kozmosa do oceana

Facebook

Twitter