Tinkara po MMS še v ganljivi zgodbi, ki ima prav posebno sporočilo

Tinkara Kovač je nedavno navdušila na 39. festivalu Melodije morja in sonca, kjer je predstavila novo skladbo Bodi z mano do konca in z njo prepričala strokovno žirijo, radijske postaje in občinstvo v portoroškem Avditorju ter pred domačimi zasloni.

Tinkara Kovač na velikem odru MMS 2019.Foto: Alesh Maatko

O skladbi Bodi z mano do konca

"Aleš Klinar me je povabil, da poslušam njegovo pesem. Že ob prvem poslušanju me je prepričala njena neposredna, vedra in zapomnljiva melodija. V predalu imam nekaj zgodb o Piranu. Ena med temi je bila zgodba o palači Benečanki. V času Beneške republike so v Piran prihajali mnogi premožneži. Med njimi je bil trgovec Del Bello, ki se je zaljubil v preprosto mlado Pirančanko. V znak ljubezni do nje je ob mandraču tik ob mesti loži zgradil najlepšo hišo v mestu. Zavistni meščani so zaljubljeni par s svojimi zlobnimi jeziki na veliko opravljali. Par si je v lastno zaščito na pročelje stavbe vklesal napis Lasa pur dir, kar pomeni Pusti, naj govore."

Tinkara Kovač

"Prvič sem na oder festivala Melodije morja in sonca stopila leta 1997. Takrat je še obstajala kategorija Mladi, v kateri sem s pesmijo Ne odhaja poletje zmagala in prejela petdeset snemalnih ur v Studiu Hendrix v Kopru. Izbor »Mladi« je potekal oziroma naj bi potekal dan pred glavnim večerom, vendar je odpadel, saj je bilo neurje. Tako so razglasili zmagovalca le glede na poslušanje posnetkov prek radijskih postaj in oceno strokovne žirije. Leta 2013 sem na MMS-u nastopila drugič in zmagala ter prejela nagrado za interpretacijo. Letos sem se odločila za sodelovanje, da opozorim na svojo glasbo, saj zaključujem snemanje novega albuma in pripravljam koncertno turnejo. Uspeh na festivalu je več kot odlična popotnica, zato sem hvaležna publiki doma in v Avditoriju, strokovni žiriji ter radijskim postajam za vse glasove," je povedala nekdanja evrovizijska predstavnica. Poleg velike nagrade Melodij morja in sonca je skladba, ki je dobila nekoliko drugačno videzgodbo, osvojila tudi nagrado za najboljšo glasbo in najboljše besedilo. Besedilo je napisala Tinkara sama, avtor glasbe pa je Aleš Klinar.

Veliko nagrado je na koncu prejela Tinkara Kovač.Foto: Alesh Maatko
Veselje po končanem festivalu.Foto: Alesh Maatko

"Vizualno podobo sem zaupala režiserki Saški Sonji Sagadin, glavno vlogo je odigral plesalec Siniša Bukinac. Zgodba v videu je materinska izpoved sinu, ki ga vleče v razburkani svet in je razklan med tem, da ostane doma in ugodi materini želji ali sledi lastnemu hrepenenju in gre. Njegove noge plešejo svoj ples, izven telesa. V moji domišljiji je to zgodba, ki je nadaljevanje življenja in potomstva v omenjeni palači in ne nazadnje nadaljevanje niti brezpogojne ljubezni in strasti. Pesem smo glasbeno aranžmajsko slekli in oblekli v nežne, mile barve in tone, ki so skladni tudi s prihajamočim albumom. Njeno vizualno podobo smo posneli v Piranu na Tartinijevem trgu ter v Benečanki. Kadri na katerih je pianist Urban Grabenšek pa so posneti v Tartinijevi rojstni hiši. Upam, da vam bo všeč!"

Tinkara Kovač je zasluženo osvojila kar dve nagradi.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

6.1.2020

FeNS 2020 tokrat konec poletja

12.3.2020

MMS 2020: Letos bomo, če bo vse po sreči, slišali 14 novih melodij

9.4.2020

Avditorij Portorož je podaljšal rok za oddajo skladb za 40. festival

10.3.2020

Tradicionalna Poletna noč v znamenju Big Banda RTV Slovenija

3.3.2020

Denis Trap: Mislim, da je slovenska glasba primerljiva s svetovno glasbo

Facebook

Twitter