ESC 2019: Zmagoslavje za Nizozemsko in Duncana

Končno ga imamo, novega evrovizijskega zmagovalca! Glasbeni strokovnjaki in gledalci 41 sodelujočih držav so v sklepnem dejanju, napetem velikem finalu, ki se je odvil v Kongresnem središču Expo Tel Aviv, odločili, da najboljša pesem Evrovizije 2019 prihaja iz Nizozemske, ki je veljala za favorita od vsega začetka. Drugo mesto je osvojila Italija.

Evrovizijska karavana je prispela na veliki oder. (Foto: Alesh Maatko) Vse skupaj je na letalu pripeljala Netta. (Foto: Alesh Maatko) Spektakulaen začetek z lansko zmagovalko Netto. (Foto: Alesh Maatko) V uvodni točki je občinstvo pozdravila še Dana International. (Foto: Alesh Maatko) V uvodni točki je občinstvo pozdravila še Dana International. (Foto: Alesh Maatko) Na finalni oder je uspešno pristala tudi Slovenija. (Foto: Alesh Maatko) Organizatorji so pripravili izjemno uvodno točko. (Foto: Alesh Maatko) Voditelji ESC 2019: Assi Azar, Bar Refaeli, Erez Tal in Lucy Ayoub (Foto: Alesh Maatko) 1. Malta: Michela - Chameleon (Foto: Alesh Maatko) 2. Albanija: Jonida Maliqi - Ktheju tokës (Foto: Alesh Maatko) 3. Češka: Lake Malawi - Friend of a Friend (Foto: Alesh Maatko) 4. Nemčija: S!sters - Sister (Foto: Alesh Maatko) 5. Rusija: Sergey Lazarev - Scream (Foto: Alesh Maatko) 6. Danska: Leonora - Love Is Forever (Foto: Alesh Maatko) 7. San Marino: Serhat - Say Na Na Na (Foto: Alesh Maatko) 8. Severna Makedonija: Tamara Todevska - Proud (Foto: Alesh Maatko) 9. Švedska: John Lundvik - Too Late For Love (Foto: Alesh Maatko) 10. Slovenija: Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi (Foto: Alesh Maatko) 11. Ciper: Tamta - Replay (Foto: Alesh Maatko) 12. Nizozemska: Duncan Laurence - Arcade (Foto: Alesh Maatko) 13. Grčija: Katerine Duska - Better Love (Foto: Alesh Maatko) 14. Izrael: Kobi Marimi - Home (Foto: Alesh Maatko) 15. Norveška: KEiiNO - Spirit In The Sky (Foto: Alesh Maatko) 16. Velika Britanija: Michael Rice - Bigger Than Us (Foto: Alesh Maatko) 17. Islandija: Hatari - Hatrið mun sigra (Foto: Alesh Maatko) 18. Estonija: Victor Crone - Storm (Foto: Alesh Maatko) 19. Belorusija: ZENA - Like It (Foto: Alesh Maatko) 20. Azerbajdžan: Chingiz - Truth (Foto: Alesh Maatko) 21. Francija: Bilal Hassani - Roi (Foto: Alesh Maatko) 22. Italija: Mahmood - Soldi (Foto: Alesh Maatko) 23. Srbija: Nevena Božović - Kruna (Foto: Alesh Maatko) 24. Švica: Luca Hänni - She Got Me (Foto: Alesh Maatko) 25. Avstralija: Kate Miller-Heidke - Zero Gravity (Foto: Alesh Maatko) 26. Španija: Miki - La Venda (Foto: Alesh Maatko) V velikem finalu se je predstavilo 26 predstavnikov. (Foto: Alesh Maatko) Šov program ESC 2019: Conchita Wurst (Foto: Alesh Maatko) Šov program ESC 2019: Måns Zelmerlöw (Foto: Alesh Maatko) Šov program ESC 2019: Eleni Foureira (Foto: Alesh Maatko) Šov program ESC 2019: Verka Serduchka (Foto: Alesh Maatko) Šov program ESC 2019: Hallelujah z Gali Atari (Foto: Alesh Maatko) Šov program ESC 2019: Hallelujah z Gali Atari (Foto: Alesh Maatko)

Izraelska nacionalna televizija KAN, ki je gostila letošnje največje glasbeno tekmovanje, se lahko končno oddahne, saj so uspešno spravili pod streho 64. Izbor za Pesem Evrovizije, ki se je iz nekoč treh ur raztegnil na štiri ure. Če se podrobneje dotaknemo evrovizijskega izbora v celoti, ne le na šestindvajset finalistov, se je na velikem glasbenem odru v Kogresnem središču Expo Tel Aviv v vseh treh večerih predstavilo 18 moških predstavnikov ter 14 žensk. Poleg tega smo imeli tu še (gledano v celoti) še šest skupin, na koncu pa so bili še trije dueti. Kar se tiče jezika je tudi prevladovala angleščina, saj se je od 41 držav kar 32 držav odločilo za ta jezik. Poleg tega smo slišali še 17 drugih jezikov, in sicer albanski, hrvaški, francoski, danski, nemški, gruzijski, madžarski, islandski, italijanski, arabski, sami (samijščina), poljski, portugalski, srbski, slovenski, španski in celo turški jezik (San Marino), čeprav Turčija že nekaj let ne sodeluje na Pesmi Evrovizije.

V velikem finalu se je predstavilo 26 predstavnikov.Foto: Alesh Maatko

Skozi evrovizijsko obarvan večer, ki so ga bodo vodili Assi Azar, Bar Refaeli, Erez Tal in Lucy Ayoub, smo slišali različne glasbene zgodbe, kjer je na koncu prepričala le ena.

In kdo vse se je boril za evrovizijsko lovoriko? Za zmago se je potegovalo 26 držav, in sicer Malta, Albanija, Češka, Nemčija, Rusija, Danska, San Marino, Makedonija, Švedska, Slovenija Nizozemska, Grčija, Izrael, Norveška, Anglija, Islandija, Estonija, Belorusija, Azerbajdžan, Francija, Italija, Srbija, Švica, Avstralija in še Španija.

Voditelji ESC 2019: Assi Azar, Bar Refaeli, Erez Tal in Lucy Ayoub.Foto: Alesh Maatko

Evrovizijske zvezde in še Madonna

V šov programu je tokrat, vsaj pri domačinih Izraelcih, največ zanimanja požela Madonna, ki je tik pred razglasitvijo rezultatov zapela svoj veliki hit iz leta 1989, Like A Prayer, skupaj z ameriškim raperjem Quavom pa je predstavila novo pesem Future, ki jo najdemo na njenem novem albumu Madame X. Še preden pa je svetovna zvezdnica stopila na evrovizijski oder, smo v posebni glasbeni zgodbi spremljali nekatere nekdanje evrovizijske zmagovalce in predstavnike. Conchita Wurst je zapela zmagovalno skladbo Månsa Zelmerlöwa, Heroes. Måns Zelmerlöw je odpel pesem Fuego, ki jo je v Lizboni zapela Eleni Foureira. Eleni Foureira je na svoj način predstavila uspešnico Dancing Lasha Tumbai, ki jo v originalu poje Verka Serduchka, ki je na koncu zapela lanskoletno zmagovalno skladbo Toy (Netta). Za zaključek pa so vsi skupaj (z Gali Atari) zapeli še zimzeleno izraelsko melodijo Hallelujah.

Finalisti izbora ESC 2019 (po vrstnem redu):

1. Malta: Michela - Chameleon
2. Albanija: Jonida Maliqi - Ktheju tokës
3. Češka: Lake Malawi - Friend of a Friend
4. Nemčija: S!sters - Sister
5. Rusija: Sergey Lazarev - Scream
6. Danska: Leonora - Love Is Forever
7. San Marino: Serhat - Say Na Na Na
8. Severna Makedonija: Tamara Todevska - Proud
9. Švedska: John Lundvik - Too Late For Love
10. Slovenija: Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi
11. Ciper: Tamta - Replay
12. Nizozemska: Duncan Laurence - Arcade
13. Grčija: Katerine Duska - Better Love
14. Izrael: Kobi Marimi - Home
15. Norveška: KEiiNO - Spirit In The Sky
16. Velika Britanija: Michael Rice - Bigger Than Us
17. Islandija: Hatari - Hatrið mun sigra
18. Estonija: Victor Crone - Storm
19. Belorusija: ZENA - Like It
20. Azerbajdžan: Chingiz - Truth
21. Francija: Bilal Hassani - Roi
22. Italija: Mahmood - Soldi
23. Srbija: Nevena Božović - Kruna
24. Švica: Luca Hänni - She Got Me
25. Avstralija: Kate Miller-Heidke - Zero Gravity
26. Španija: Miki - La Venda

V šov programu je nastopil tudi Idan Raichel s posebno točko.Foto: Alesh Maatko

Zmagovalno skladbo letošnje Evrovizije so izbrali gledalci in petčlanske strokovne žirije v vseh 41 državah udeleženkah, v razmerju 50:50. Slovensko žirijo so sestavljali Ula Ložar, Urša Vlašič, Urša Mihevc, Žiga Klančar in Mate Bro, njihove točke pa je v Tel Aviv sporočila Lea Sirk, naša lanska predstavnica na Evroviziji.

In za konec še ... kaj so napovedovale stavnice? Skozi celotno predevrovizijsko obdobje je na prvem mestu kraljeval nizozemski predstavnik Duncan Laurence. Stavnice, ki ponavadi pokažejo tisto, kar je ljudem najbolj všeč, so tik pred finalom na drugo mesto postavile Avstralijo ter na tretje Švico. Akreditirani mediji in oboževalci pa so v novinarskem središču na prvo mesto, pred finalom, postavili Nizozemsko, na drugo mesto Švedsko, na tretje pa Rusijo. In kako mimo so udarile? Glede na to, da imamo uradne rezultate, so odgovori na dlani.

ESC 2019: Končni in uradni rezultati.Foto: EBU
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

15.6.2021

Ugibanja, kje bo Evrovizija 2022

11.6.2021

The Mamas v zgodbi Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini

10.6.2021

TOP 10 v maju osvojila ... Italija

24.5.2021

Rotterdam 2021: Ugibanj je konec, Måneskin ni užival nobenih mamil

24.5.2021

Rotterdam 2021: Ana Soklič je v I. predizboru osvojila 13. mesto

Facebook

Twitter