Tel Aviv 2019 – Prvi predizbor: Slovenija je znova velikem finalu!

Grčija, Belorusija, Srbija, Ciper, Estonija, Češka, Avstralija, Islandija, San Marino in Slovenija so tiste države, ki so v prvem predizboru prepričale tako strokovne komisije kot ljudstvo. Priljubljene stavnice so Zali in Gašperju napovedovale 8. mesto, oboževalci in akreditirani mediji pa so bili mnenja, da Sloveniji ne bo uspelo. A nam je!

1. Ciper: Tamta - Replay (Foto: Andres Putting) 2. Črna gora: D Mol - Heaven (Foto: Andres Putting) 3. Finska: Darude feat. Sebastian Rejman - Look Away (Foto: Thomas Hanses) 4. Poljska: Tulia - Fire of Love (Foto: Andres Putting) 5. Slovenija: Zala Kralj in Gašper Šantl - Sebi (Foto: Andres Putting) 6. Češka: Lake Malawi - Friend of a Friend (Foto: Andres Putting) 7. Madžarska: Joci Pápai - Az Én Apám (Foto: Andres Putting) 8. Belorusija: Zena - Like it (Foto: Andres Putting) 9. Srbija: Nevena Božović - Kruna (Foto: Andres Putting) 10. Belgija: Eliot - Wake up (Foto: Andres Putting) 11. Gruzija: Oto Nemsadze - Sul tsin iare (Foto: Andres Putting) 12. Avstralija: Kate Miller-Heidke - Zero Gravity (Foto: Andres Putting) 13. Islandija: Hatari - Hatrið mun sigra (Foto: Andres Putting) 14. Estonija: Victor Crone - Storm (Foto: Andres Putting) 15. Portugalska: Conan Osiris - Telemóveis (Foto: Andres Putting) 16. Grčija: Katerine Duska - Better Love (Foto: Andres Putting) 17. San Marino: Serhat - Say Na Na Na (Foto: Thomas Hanses)

Zala in Gašper sta pred I. predizborom strnila, da bi bilo fino, če bi se uvrstila v finale ter da se ne želita obremenjevati z rezultatom. "Pomembno nama je le, da dava vse od sebe," sta dejala pred nastopom, ki sta ga obdelala brezhibno.

S prvim predizborom, ki se je odvil v Kongresnem centru Expo Tel Aviv, smo vstopili v najbolj razburljiv čas v letu. In še preden bo tu sklepno dejanje – veliki finale – se bo v četrtek odvil še drugi predizbor, kjer se bo predstavilo 18 novih držav. A ostanimo zaenkrat pri aktualnem prvem večeru, kjer so je skozi bolj ali manj posrečene, spevne in manj spevne glasbene zgodbe predstavilo 17 držav:

DržavaIzvajalecPesemZanimivost
1. CiperTamtaReplaySpremljali so jo štirje plesalci.
2. Črna gora D MolHeavenNa odru so bili 3 moški in 3 ženske.
3. Finska Darude feat. SRLookGre za uspešno zasedbo na Finskem.
4. Poljska TuliaFire of loveV zasedbi so 4 ženske.
5. Slovenija Zala in GašperSebiNastop je bil podoben nastopu na Emi.
6. ČeškaLake MalaviFriend of a FriendSpremljal ga je band.
7. MadžarskaJoci PápaiAz én apámLeta 2017 je že zastopal Madžarsko.
8. Belorusija ZenaLike itSpremljali so jo štirje plesalci.
9. Srbija Nevena BožovićKrunaLeta 2007 je nastopila na Junior ESC.
10. Belgija EliotWake upPevca sta spremljala dva plesalca.
11. Gruzija Oto NemsadzeSul tsin iarePevca je spremljalo pet vokalistov.
12. AvstralijaKate Miller-HeidkeZero GravityOb pevki sta bili še dve plesalki.
13. Islandija HatariHatrið mun sigraOb pevcih sta bila še 2 plesalca.
14. Estonija Victor CroneStormNa odru je bil le pevec.
15. Portugal.Conan OsirisTelemóveisNa odru je bil poleg pevca še plesalec.
16. Grčija Katerine DuskaBetter LoveNa odru jo je spremljalo pet plesalk.
17. San MarinoSerhatSay Na Na NaTo je bil njegov 2. nastop na ESC.

Sedem jih je zapustilo šov

Ljudstvo in strokovnjaki (mimogrede, slovensko komisijo so sestavljali: Žiga Klančar, Urša Mihevc, Ula Ložar, Mate Bro in Urša Vlašič) so v enakovrednem razmerju odločili, da se v finale uvrsti deset držav (Grčija, Belorusija, Srbija, Ciper, Estonija, Češka, Avstralija, Islandija, San Marino in Slovenija). Sedem držav (Črna gora, Finska, Poljska, Gruzija, Madžarska, Belgija in Portugalska) pa se je od letošnje Pesmi Evrovizije moralo že posloviti.

In kako je potekalo glasovanje? Komisije so svoje delo sicer opravile na drugi javni generalki, torej en večer pred predizborom. Vse skupaj so si ogledali na nacionalni televiziji, preko mednarodnih povezav. Letos v komisijah sodeluje 205 žirantov, najmlajši med njimi je star 16 let in prihaja iz Malte, najstarejši (82 let) pa iz Hrvaške. Povprečna starost žirantov je 41 let, skupaj pa je v strokovnih komisijah 96 žensk in 109 moških. Vsi člani komisije so profesionalni glasbeniki, ocenjevali pa so in še bodo vokal, odrsko prezenco, pesem oziroma aranžmaje in pesem ter ne nazadnje celoten vtis. Drugače pa je pri ljudstvu, ki glasuje v času neposrednega izbora in ki ima drugačne simpatije do glasbenikov, kot pa stroka. Kakor koli, skupni seštevek nam je tokrat prinesel deset srečnih izbrancev.

Nepozaben trenutek za Zalo in Gašperja.Foto: Thomas Hanses

Kaj so napovedovale stavnice?

Aktualne stavnice so za prvi predizbor napovedale, da se bodo v finale uvrstile: Grčija, Ciper, Avstralija, Islandija, Madžarska, Srbija, Češka, Slovenija, Belgija in še Estonija. Tik pred začetkom prvega predizbora pa so v Kongresnem centru Expo Tel Aviv za svoje favorite glasovali tudi nekateri akreditirani novinarji in oboževalci, ki pa za spremembo od ostalih priljubljenih stavnic Sloveniji niso napovedali finala, ampak Grčiji, Cipru, Češki, Avstraliji, Islandiji, Srbiji, Madžarski, Poljski, San Marinu in Estoniji.

In med temi srečnimi izbranci sta tudi Zala in Gašper, ki sta po koncu prvega predizbora Pesmi Evrovizije povedala: "Preden sva šla na oder, sva bila oba malce živčna, vendar je potem ta strah izginil. Na odru se počutiva res fajn, lepo je. Osredotočila sva se drug na drugega in dala sva vse od sebe. Vesela sva, da se je najina glasba dotaknila številnih gledalk in gledalcev ter strokovnih žirij iz različnih delov Evrope, in da so naju nagradili z nastopom v finalu letošnje Pesmi Evrovizije. Popolnoma neobremenjeno pričakujeva sobotni večer, kjer bova še enkrat ostala zvesta sebi."

Po zaključku predizbora je sledila še novinarska konferenca, kjer sta Zala in Gašper izžrebala svoj nastop, ki se bo zgodil v prvi polovici finalnega večera, točno številko nastopa pa bomo vsi skupaj izvedeli iz četrtka na petek, ko bodo izbrani še preostali finalisti.

Zala in Gašper na velikem evrovizjskem odru.Foto: Thomas Hanses
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.9.2020

Pesem Evrovizije 2021 bo; vsi si želimo, da bi obveljal scenarij A

8.9.2020

Na Otroški Evroviziji 2020 13 držav; tekmovalci bodo prepevali 'od doma'

1.9.2020

Na avgustovski lestvici TOP 10 kar dva turška predstavnika

29.8.2020

V svetu Evrovizije se 1. septembra začenja novo koledarsko leto

21.8.2020

Kateri scenarij bo obveljal?

Facebook

Twitter