Slovenska popevka se leta 2009 preseli v studio brez občinstva

Zimzelenim popevkam se je z izborom Slovenska popevka 2009, ki je tokrat potekal v studiu Televizije Slovenija pridružila še ena zmagovalna skladba, ki jo je tudi tokrat izbrala strokovna komisija. Samo ti v izvedbi Anike Horvat je tista skladba, ki je postala enakovredna ostalim našim popevkam.

Prireditev je potekala v studiu 1 TV Slovenija. (Foto: Alesh Maatko) Voditelja popevke 2009 - Mario Galunič in Bernarda Žarn. (Foto: Alesh Maatko) 1. Aleksandra Cavnik – Preproste stvari (Foto: Alesh Maatko) 2. Sendi – Poglej me (Foto: Alesh Maatko) 3. Samuel Lucas – Vedno bom s tabo ostal (Foto: Alesh Maatko) 4. Manca Špik – Poljub za lahko noč  (Foto: Alesh Maatko) 5. Regina – Poljubi me  (Foto: Alesh Maatko) 6. Gašper Rifelj – Ti veš (Foto: Alesh Maatko) 7. Julliete Justine – Zate (Foto: Alesh Maatko) 8. Romana Kranjčan – Predam se vsa (Foto: Alesh Maatko) 9. Apolonia – Se slepim (Foto: Alesh Maatko) 10. Anika Horvat – Samo ti (Foto: Alesh Maatko) 11. Prifarski muzikanti – Tisti nekdo (Foto: Alesh Maatko) 12. Tomaž Domicelj & Srdjan Marjanović – Kdaj sem te nazadnje vprašal  (Foto: Alesh Maatko) Slovenska popevka 2009 - glasovanje ljudstva (Foto: Alesh Maatko) Slovenska popevka 2009 - šov program v studiu 2 (Foto: Alesh Maatko) Razglasitev rezultatov in zmage Anike Horvat (Foto: Alesh Maatko) Anika Horvat (Foto: Alesh Maatko) Anika Horvat (Foto: Alesh Maatko) Anika Horvat (Foto: Alesh Maatko)

Urednica Slovenske popevke 2009 je bila Dijana Štraus Svetlik, scenarist je bil Mario Galunič, scenografija pa so zaupali Greti Godnič. Voditeljske niti so tokrat zaupali Bernardi Žarn in Mariu Galuniču, prireditev pa je tokrat potekala v studiu 1 (tekmovalni del) ter v studiu 2 (šov program), brez občinstva.

Pod zmagovalno skladbo Samo ti se tokrat podpisujeta Rudi Bučar in Jaka Puciher. Nekoliko drugače se je odločilo občinstvo, saj so gledalci in poslušalci največ točk namenili skladbi Tisti nekdo v izvedbi etnoskupine Prifarski muzikanti. Nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo je odšla v roke Miši Čermak za skladbo Ti veš. Nagrado za mladega perspektivnega izvajalca pa je prejel Andrej Vozlič alias Julliete Justine. Anika Horvat pa je med drugim - po mnenju strokovne žirije - prejela še nagrado za najboljšo interpretacijo.

Anika Horvat kot zmagovalka Slovenske popevke 2009.Foto: Alesh Maatko
Anika Horvat in Omar NaberFoto: Alesh Maatko

Med 12 izvajalci smo lahko tokrat videli in slišali kar nekaj imen, ki so na festivalu Slovenska popevka že sodelovali in zmagali. Veteran med glasbenimi mački je bil zagotovo Tomaž Domicelj, ki je leta 1978 in 1979 na festivalu celo zmagal in tudi večkrat sodeloval.

Ne nazadnje je bila tu še Romana Kranjčan in Regina, ki je na izboru sodelovala že osmič. In seveda Anika Horvat, ki je zmagala leta 2006. Drugi izvajalci so bili večinoma popevkarski novinci, zopet tretji pa festivalski neznanci.

Tiskovna konferenca po festivalu Slovenska popevka 2009.Foto: Alesh Maatko
DanijelaFoto: Alesh Maatko

In kako je bilo poskrbljeno za šov program, ki se je prepletal s tekmovalnimi skladbami? Prva glasbena točka, ki je otvorila popevko 2009, je bila skladba Šopek maka (v izvedbi Anžeja Dežana), ki je lansko leto zmagala po mnenju stroke. Kaj kmalu je sledil nastop MePZ Svoboda Šoštanj, ki je predstavil slovensko popevko Cifra mož. Sandra Čuk se je predstavila s popevko Naj pada zdaj dež, medtem ko so Veseli svatje - v narodnozabavni izvedbi - zapeli Nušino popevko Pesek v oči. Presenetila je tudi Saša Einsiedler, in sicer s skladbo Zato sem noro te ljubila in Danijela, ki je zapela popevko Vem, da danes bo srečen dan, ki jo je Neda Ukraden leta 1975 pela v alternaciji: Znam, da danas bo sretan dan. Seveda niso pozabili na Marka Vozlja s skladbo Te ni, ki je na popevki 2008 prejela veliko nagrado občinstva ter na uspešnico Vsak je sam, ki jo je prepevala Alenka Godec. V nadaljevanju so na odru v klubu Slovenske popevke nastopili še Severa Gjurin, ki je zapela skladbo Včeraj, danes, jutri, zadnjo glasbeno točko Dan neskončnih sanj pa je skupaj z revijskim orkestrom in hišnim bandom bo pod taktirko Patrika Grebla izvedel Omar Naber.

Zabava po zabavi: Mario v družbi Elde VilerFoto: Alesh Maatko
Elda Viler je bila ponosna na nov album Rajska ptica.Foto: Alesh Maatko
Elda Viler, Anika Horvat, Omar Naber in Miša MolkFoto: Alesh Maatko

Sorodne novice

6.1.2020

FeNS tudi to poletje v Kopru

2.1.2020

Francesco Gabbani in Raphael Gualazzi v boj za novo ESC zgodbo

7.12.2019

Zmagovalec Slovenske note s prvo skladbo; napisal jo je Alex Volasko

17.11.2019

Denis Trap v videu ponazoril, kaj lepega se mu dogaja po zmagi

1.11.2019

Kako sledite šestemu čutu? Skozi zgodbo odgovor ponuja Eva Hren

Facebook

Twitter