Slovenska popevka: Ana Soklič meni, da ni prostora za manipuliranje

Naj muzika igra ... je naslov tiste popevke, ki jo bo na 51. festivalu Slovenska popevka 2013, kot prva, predstavila mlada pevka Ana Soklič. Avtor glasbe in besedila je Janez Bončina Benč, aranžma pa je prispeval Grega Forjanič.

Ana SokličFoto: Promo foto

Dvakrat se je udeležila slovenskega izbora za Pesem Evrovizije (EMA), s svojimi avtorskimi skladbami pa je večkrat nastopila tudi s simfoničnim orkestrom na številnih festivalih in televizijskih šovih

Ana Soklič je svojo glasbeno pot začela že zelo zgodaj, aktivno pa se z glasbo ukvarja od sedemnajstega leta. Svoje znanje je dopolnjevala pri pedagoginji opernega solo petja prof. Alenki Dernač Bunta, se pevsko izobraževala pri priznani slovenski solistki Darji Švajger, danes pa se dodatno izobražuje pri Nataši Nahtigal, prvi učiteljici petja v Sloveniji z licenco za poučevanje pevske tehnike Speech Level Singing.

Pela je tudi z znamenitim zborom gospela iz New Yorka (Harlem gospel choir), ki je v preteklosti nastopil tudi za Obamo, papeža, sodeloval z U2, Eltonom Johnom, Mary J. Blige in številnimi drugimi umetniki. V tem obdobju je gostovala tudi v mednarodnem prostoru, predvsem v EU (Berlin, München, Milano, Stockholm, Dunaj, Zagreb). Glasbenico odlikuje kreativen avtorski pristop, označujejo jo kot izjemno tankočutno, izvirno ter možno interpretinjo. 

Ana Soklič o glasbi ...

Sama pravi, da je glasba zanjo način življenja. Prednost daje igranju in petju v živo, pri čemer ni prostora za manipuliranje, saj vsa moč interpretacije pride neposredno do poslušalca.

Ceni umetnike, kot so Aretha Franklin, Joni Mitchell, Ray Charles, Etta James, Chet Baker, Steely Dan, Yolanda Adams, Shirley Bassey, Annie Lennox, Nina Simone, Dinah Washington, Bettye Lavette, Tina Turner ... Tako ne preseneča, da se v njeni glasbi čutijo vplivi številnih glasbenih zvrsti: bluza, soula, gospela, jazza, rocka, popa, ki pa jih s svojo edinstvenostjo in vokalno sposobnostjo vedno združi v izvirno celoto, gre za avtorski pristop s primesmi jazza in šansona.

Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

19.9.2021

Slovenska nota 2021: Zmagoslavje za Pio Katarino Kremžar

19.9.2021

Veličasten zaključek LJ Festivala s Simfoničnim orkestrom radia ORF

12.9.2021

Raiven po zmagi: Skladba Volkovi govori o živalski naravi človeka

11.9.2021

Popevka 2021: Pesem Roka Ferengja diskvalificirana; govori se o plagiatu

11.9.2021

Popevko 2021, ki je žal sama sebi namen, je osvojila Raiven

Facebook

Twitter