Slovenija je velika zmagovalka Evrovizijskega zbora leta 2017

Na tekmovanju, ki se je odvilo v Rigi, je sodelovalo devet držav. RTV Slovenija je triumfalno zastopal Ženski pevski zbor Carmen manet, ki ga je izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija s finančno podporo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Drugo mesto je zasedel Wales, tretja pa je bila Latvija ...

Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Evrovizijski zbor leta 2017 ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Razglasitev rezultatov ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Razglasitev rezultatov ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Razglasitev rezultatov ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Razglasitev rezultatov ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Razglasitev rezultatov ... (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU) Veselje naših deklet iz zbora Carmen Manet. (Foto: Ojārs Jansons in Reinis Rudzitis / EBU)
Tekmovanje Evrovizijski zbor je namenjeno ljubiteljskim pevskim zborom iz držav članic zveze EBU.
Na koncu je vse skupaj prepričal naš zbor Carmen manet.Foto: Reinis Rudzitis / EBU

Smo različne, a se imamo rade, ker nas druži skupna strast do ustvarjanja lepe glasbe in ker smo prav vse ženske, ki jih ni strah novih izzivov.

Ženski zbor Carmen manet

Na tekmovanju je sodelovalo devet držav članic EBU, ob Sloveniji še Avstrija, Danska, Estonija, Latvija, Belgija, Nemčija, Madžarska in Wales. Vsak zbor je izvedel šestminutni pevski nastop v poljubni zvrsti, ocenjevala pa jih je strokovna žirija na čelu z britanskim skladateljem Johnom Rutterjem in latvijsko mezzosopranistko Elīno Garanča.

Veselje naše zmagovalne ekipe ...Foto: Reinis Rudzitis / EBU

Primož Kerštanj, zborovodja in glasbeni pedagog, vodi zbor od ustanovitve leta 2011. V svoji dosedanji karieri je vodil že kar nekaj glasbenih zasedb, med drugim zbor Vox Carniola (Jesenice) in APZ France Prešeren (Kranj).

Osem let je bil zborovodja Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj in zbor pripeljal v sam vrh slovenske mladinske zborovske scene. O tem priča 12 osvojenih zlatih priznanj na domačih in tujih tekmovanjih. Dvakrat je prejel tudi mednarodno priznanje za najboljšega zborovodjo. Tudi z mladim ženskim zborom Carmen manet si je prislužil že kar nekaj vidnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih.

Carmen manet (lat. pesem ostane) je ženski pevski zbor nekdanjih dijakinj Gimnazije Kranj, ki se redno udeležuje domačih in tujih tekmovanj in za svoje izvedbe prejema najvišje nagrade. Zbor je osvojil priznanja na mednarodnih tekmovanjih v Rivi del Garda (Italija), Petrinji (Hrvaška), Guangzhouju (Kitajska), Riminiju (Italija), Tuhlju (Hrvaška) in v Montreuxu (Švica); na slednjega so izjemno ponosni, saj so tu prejeli tudi absolutno lovoriko – veliko nagrado mesta Montreux.

V zboru poje 33 pevk različnih starosti in študijskih smeri. Povprečna starost članic je 25 let, med članicami pa so najbolje zastopane matematičarke in biologinje, po štiri iz vsake smeri, nekaj je glasbenic, študentk jezikov, sociologije, specialne pedagogike, arhitekture, medicine, prava in drugih smeri. Največ pevk sliši na ime Eva, kar štiri se tako predstavijo. (Po)hvalijo se tudi z 'najvišjim slovenski dirigentom', zborovodja Primož Kerštanj namreč v višino meri 202 cm.

Ženski zmagovalni zbor Carmen manet prihaja iz Kranja.Foto: Reinis Rudzitis / EBU
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

24.7.2017

Carmen manet: Težko je bilo verjeti, da bomo res dosegli zmago

Facebook

Twitter