Orkester Marijinega gledališča poskrbel za veličastno otvoritev

Z uspešnim gostovanjem Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga (pod taktirko maestra Valerija Gergijeva) se je na večer 1. julija slavnostno otvoril že 69. Ljubljana Festival, ki je na Kongresni trg znova privabil ljubitelje vrhunske umetnostni.

Na otvoritvenem koncertu smo prisluhnili simfonični pesnitvi Bela krajina Marjana Kozine ter Fantastični simfoniji Hectorja Berlioza.Foto: Darja Štravs Tisu
Veličasten ognejemet ob otvoritvi.Foto: Darja Štravs Tisu

Tako orkester kot maestro sta častna gosta Ljubljana Festivala že vrsto let, po kratkem premoru pa sta se na povabilo župana Mestne občine Ljubljana, g. Zorana Jankovića, znova vrnila v slovensko prestolnico. 

Marijino gledališče v Sankt Peterburgu je ena najpomembnejših kulturnih ustanov v Rusiji, v kateri domujejo opera, balet, orkester in zbor. Leta 1988 je glasbeni vodja Marijinega gledališča postal sloviti Valerij Gergijev, od leta 1996 pa zaseda tudi mesto umetniškega in generalnega direktorja. Z maestrovim prihodom se je pričelo novo obdobje širjenja orkestrskega repertoarja. Pod Gergijevim vodstvom je gledališče postalo pomemben glasbeno-gledališki in koncertni kompleks, samega dirigenta pa se uvršča med vplivnejše osebnosti na svetu. Leta 2017 mu je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil tudi srebrni red za zasluge, najvišje državno odlikovanje na področju kulture za njegov prispevek k plemenitenju slovenskega kulturnega prostora z vrhunskimi glasbenimi doživetji.

Slavnostna otvoritev 69. Ljubljana Festivala.Foto: Darja Štravs Tisu

Sorodne novice

19.9.2021

Slovenska nota 2021: Zmagoslavje za Pio Katarino Kremžar

19.9.2021

Veličasten zaključek LJ Festivala s Simfoničnim orkestrom radia ORF

12.9.2021

Raiven po zmagi: Skladba Volkovi govori o živalski naravi človeka

11.9.2021

Popevka 2021: Pesem Roka Ferengja diskvalificirana; govori se o plagiatu

11.9.2021

Popevko 2021, ki je žal sama sebi namen, je osvojila Raiven

Facebook

Twitter