EKSKLUZIVNI INTERVJU

Samuel Lucas: Moje Tine Turner in Anastacie pa res ne bo nihče pozabil

Primorski pevec Samuel Lucas je po stažu že pravi veteran glasbene scene. Na začetku kariere je prečesal dobršen del stare celine ,od srednje do severne Evrope, kasneje pa je opozoril nase tako slovenske poslušalce kakor kolege glasbenike. V svoji dolgoletni karieri je izdal dva albuma in nekaj videospotov, nastopil pa je tudi na vseh festivalih.

Samuel LucasFoto: Nika Records

Poleg tega je sodeloval še v šovih Zvezde plešejo in pa Znan obraz ima svoj glas. V vsem tem času ni spremenil le glasbenega sloga, temveč je v vsakem obdobju nosil poseben modni dodatek, ki je bil njegov zaščitni znak.

Lepo pozdravljeni! Tujino ste že preigrali in to še preden je Slovenija vedela za Vas. Vam je bilo kdaj žal, da ste se vrnili domov?
Zdravo! Že kot otrok sem sanjal o tujini, ta mi je bila res velika želja. Pri dvajsetih letih, ko sem odslužil vojaški rok, sem se pridružil bandu Spectrum. Nastopali smo po Avstriji, Italiji, Nemčiji in Švici. Po štirih letih sem se vrnil nazaj v Slovenijo in bil dve leti član skupine Freeway. Čez čas pa me je zopet zaneslo čez mejo – na Finsko in Švedsko. Kasneje sem bil član zasedbe The Best Company, in sicer štiri leta. No, potem sem spet štiri leta deloval na Finskem, Norveškem in Švedskem. Moram priznati, da je tujina kruta – to sta občutili predvsem hčerki Arijana in Dajana, ki sta odraščali brez mene. Vsekakor pa mi je tujina dala bogate izkušnje in neprecenljivo kilometrino, saj smo resnično igrali na številnih odrih po vsej Evropi. Nikoli mi ni bilo žal, da sem se vrnil v domovino; kasneje mi je bilo celo žal, da sem odšel tja.

Samuel Lucas v šovu Znan obraz ima svoj glas.Foto: Miro Majcen

Dolgoletna galsbena kariera

Samuel Lucas je slovenski glasbenik, ki se je rodil 4. januarja 1971 v Kopru. V svoji dolgoletni karieri je nastopil že na nacionalnem izboru za Pesem Evrovizije, Slovenski popevki ter Melodijah morja in sonca. Leta 2010 je sodeloval v šovu Zvezde plešejo, šest let kasneje pa v oddaji Znan obraz ima svoj glas.

Izdal je dva albuma – prvega leta 2010 z naslovom Samuel Lucas, drugega z naslovom Sebe dajem pa letos.

Kako se spominjate časov, ko ste še nastopali s skupino Freeway po Sloveniji?
To so bili lepi časi, ogromno smo nastopali. Kot sem uvodoma dejal, sem se po prvih štirih letih tujine vrnil domov in se pridružil bandu Freeway. Tako smo tudi nastopili na Slovenski popevki za Evrovizijo leta 1995 s prelepo balado Joanna. Glasbo je napisal Denis Vuk, besedilo pa sem prispeval kar sam. Poleg moje malenkosti in Denisa sta v skupini sodelovala še Roki Petkovič ter Zvonko Jenko. Ker smo bili večinoma neznani po Sloveniji, smo bili izredno veseli, da smo bili sprejeti na festival. Lepo mi je bilo, ko so znani slovenski glasbeniki dajali pohvale za tekst. Pozneje so me celo klicali, da bi pisal celo njim besedila. A to je bila edina pesem, ki sem jo tedaj napisal v slovenskem jeziku. Malo čudno, a to je resnica (smeh). Veliko sem pisal v angleščini, hrvaščini in italijanščini.

Pesem Vse bi zate dal je bila nedvomno prelomnica Vaše kariere. Kako bi opisali življenje pred EMO 2009 in po njej?
Res je, leta 2008 sem se vrnil v Slovenijo in leto kasneje na povabilo Aleša Klinarja nastopil na nacionalnem izboru za Pesem Evrovizije. Aleš je napisal glasbo za pop-rock balado Vse bi zate dal, Anja Rupel pa besedilo, aranžma pa je delo tako Aleša kot tudi Francija Zabukovca. Vsekakor je bila to ena izmed mojih kariernih prelomnic, saj me večina ljudi v Sloveniji prej ni poznala. EMA je definitivno pripomogla k moji večji prepoznavnosti, nenazadnje sem takrat pristal na tretjem mestu, po mnenju žirije pa celo na drugem mestu. In tedaj so ljudje končno izvedeli, kdo je Samuel Lucas. No, istega leta sem sodeloval še na Slovenski popevki s komadom Vedno bom s tabo ostal. Ponovno je glasbo napisal Aleš Klinar, Anja Rupel je spet napisala tekst, Primož Grašič pa je prispeval aranžma. Kasneje pa sem izdal svoj prvi album z naslovom Samuel Lucas, in sicer v sodelovanju z Alešem.

Njegovo kariero so znaznamovali tudi nastopi na Emi.Foto: Alesh Maatko

Ste že zelo naveličani novinarskih vprašanj o Vaši podobnosti s pokojnim Tošetom Proeskim?

Če bi me motilo to, da me primerjajo s takim pevskim talentom, kot je bil Toše Proeski, potem bi bilo nekaj zelo narobe z menoj. To si jemljem v čast, res pa je tudi to, da vem, do kje sežejo moje sposobnosti in do kje so segale njegove. Še vedno ga zelo cenim in rad prisluhnem angelskemu petju, pel je z dušo in s srcem, to se sliši v vsaki njegovi pesmi. Ne morem reči, da je bil moj vzornik, imam pa spoštovanje do njega.

Dean Bakić mi je nekoč ponudil komad Ona nije više tu, ki bi ga moral zapeti Toše, a mu žal ni uspelo. Na začetku sem bil v dvomih, ali naj pesem sprejmem in odpojem. No, kasneje sem z veseljem pristal na to, obenem sem imel med prepevanjem tega komada vedno Tošeta v mislih. S to prelepo balado sem se uvrstil na številne nacionalne radijske postaje na Hrvaškem, kjer se je pesem uvrstila tudi na glasbene lestvice – tam je bila med prvimi desetimi kar nekaj tednov. Z njo sem se predstavil tudi v televizijskih oddajah v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Žal pesem ni nikoli doživela vrhunca, mogoče tudi zaradi primerjave s Tošetom. In prav je tako – rad bi, da se me ljudje spominjajo po mojih komadih. Posledično sem zadnja leta bolj aktiven pri ustvarjanju svoje avtorske glasbe. Je pa ta komad tudi na mojem novem albumu in vsakega, ki jo sliši, pusti brez besed.

V oddaji Znan obraz ima svoj glas ste večkrat navdušili občinstvo, med drugim z imitacijo Tine Turner in Anastacie. Kaj je težje – imitirati slavno osebo ali biti izviren?
Moje Tine Turner in Anastacie pa res ne bo nihče pozabil (smeh). Spomnim se, da sem bil oblečen v minico in plesal v čevljih s petkami, številka je bila štiriinštirideset (smeh). Seveda, Znan obraz ima svoj glas je bila zanimiva izkušnja. Ni ravno enostavno iz tedna v teden se preobraziti v glasbeno zvezdo, naštudirati njeno petje, obnašanje in mimiko. Dal sem res vse od sebe, nenazadnje sem imitiral izjemna in zahtevna glasbena imena. To so bili Andrea Bocelli, Bruno Mars, Ed Sheeran, Halid Bešlić, Michael Jackson, Oliver Dragojević, Ray Charles, Snow in Whitesnake. Nisem si želel dovoliti, da bi moji nastopi izpadli polovičarsko. Definitivno bi bilo vse te pesmi lažje zapeti v svoji izvedbi, a to ni bilo možno. Na svojih nastopih nikoli ne imitiram drugih glasbenikov, rad pa vsako pesem, ki jo izvajam od drugega izvajalca, zapojem na svoj način in vedno malo drugače. To petje pride iz mene spontano in mi zelo leži – pravijo, da me vsaka pesem vzame za svojega ter obratno. Seveda pa je najlepše prepevati svoje komade in točno to sedaj najraje pojem na svojih nastopih. Aprila je namreč izšel moj avtorski album z naslovom Sebe dajem, na katerem je štirinajst skladb. Zelo sem ponosen na izdelek, saj je prišel iz mene, pri nastajanju pa sem seveda sodeloval s številnimi slovenskimi ustvarjalci.

Pred časom ste za Vas značilne kape zamenjali za rute. So zdaj mogoče na vrsti sončna očala?
Vedel sem, da bo sledilo vprašanje glede očal, ki sem jih nosil na letošnjih Melodijah morja in sonca (smeh). Vrsto let so bile kape in nato rute del mojega imidža. Ljudje so me tedaj stalno spraševali, zakaj jih nosim. Najbolj ironično pa je bilo to, da ko sem jih prenehal nositi, jih je pa zanimalo, zakaj jih ne nosim več (smeh). Ker sem že malo v letih, potrebujem očala za branje. Na odru pa nosim očala z zatemnjenimi stekli, da me luči ne motijo. Na MMS-u sem imel nov model, ki je bil malo pretemen, a ker drugih nisem imel s seboj, so šla taista očala z menoj na oder.

Samuel Lucas na odru festivala DSZG:Foto: Alesh Maatko

Vaša hči Arijana Lucas se je podala na samostojno glasbeno pot. Lahko rečemo, da je to posledica dobrih genov?
Res je, Arijana je glasbeni talent verjetno podedovala po meni, obenem ima izjemen posluh. Prav tako kot jaz je tudi ona čisti samouk, poje po občutku in posluhu. Že skoraj leto dni je tudi stalna članica mojega banda The Groove Station in se je v ekipo odlično vključila. Vesel sem zanjo in ponosen nanjo, seveda pa potrebuje še nekaj odrske kilometrine. Zelo rad ji pomagam z nasveti, petje je definitivno njena strast. Nenazadnje se je v šovu Nova zvezda Slovenije uvrstila na drugo mesto, rada sodeluje tudi z Vauksom.

Katere Vaše pesmi so se najbolj prijele, katere zdaj doživijo najboljši odziv?

To je zelo odvisno od kraja nastopa. Definitivno se je najbolj prijela pesem Kje si s prvega albuma, to pesem poznajo vsi in jo prepevam po celi Sloveniji. Zelo sem vesel, da se je zelo dobro prijela tudi skladba Sebe dajem. Uspešna je tako na radijskih postajah v Sloveniji kot tudi med ljudmi na nastopih. Lahko rečem, da je trenutno najbolj iskana pesem na nastopih. Velikokrat si ljudje zaželijo slišati pesem Vse bi zate dal, kar je tudi logično – vedno bo imela posebno mesto v moji glasbeni karieri. Je pa kar veliko dobrih komadov v moji zakladnici – Kot nekdaj, Kot vihar, Naj te drugi ljubi, Novo srce, Oprosti mi, Pesem o naju, Samo ti, To sem jaz, Tvoje oči, Vem.

Pred kratkim ste se predstavili na Melodijah morja in sonca, kjer ste prejeli najvišje število točk od radijskih postaj. Ste to pričakovali, se imate drugače za ljubljenca komercialnih in nacionalnih radijskih postaj?
Povabilo na MMS je prišlo le nekaj tednov po izdaji mojega albuma, zato sem moral na hitro sestaviti nov komad. Tako je nastala pesem Vse bo OK, ki nosi močan utrip – v njej se prelivata tako močan pop kot tudi moderni country. Banjo in violina ustvarjata v skladbi izredno nalezljiv ritem ter melodijo. Naslov simbolizira tudi frazo, ki jo tudi v resničnem življenju lahko velikokrat zasledite v mojem slovarju. Po navadi jo izrečem takrat, ko mislim, da bo šlo vse narobe - z njo kar sam sebe motiviram. Ljudje se moramo vsak dan znova motivirati, znati se moramo sami motivirati. Kar se pa tiče glede MMS-a, sem vesel vseh točk s strani radijskih postaj. Nisem pa ravno ljubljenec teh postaj. Sem pa zelo vesel, da se pesem že veselo vrti po radijskih postajah in da je komad marsikomu polepšal kakšen trenutek, kar je edino pomembno. Čestitam pa zmagovalki in vsem prejemnikom nagrad, saj so festivali pomembni – tako se glasbeniki sploh lahko kje pokažemo in predstavimo ...

... Videospot za komad Vse bo OK smo snemali z najstniki v Trzinu in nato še v Skednju na Gorenjskem, kjer je številčna zasedba dala res vse od sebe, saj smo snemali na več kot sedemintridesetih stopinjah. Glavno vlogo je imela ekipa več kot štiridesetih plesalcev in plesalk plesne šole Wild West Country Line Dance. V videospotu se mi pridružijo tudi nekateri člani mojega banda The Groove Station – hči Arijana, Boštjan Vajs in Marko Klobčar. Poseben gost v videospotu je tudi moj glasbeni kolega Dejan Krajnc, ki se je več kot odlično vživel v komad.

Samuel Lucas na odru MMS 2019.Foto: Alesh Maatko

Lahko pesem Vse bo OK napoveduje tudi Vaše znova prebujenje na slovenski glasbeni sceni?
Čez poletje sem si vzel čas za počitek in praznjenje glave, zato bom mesec in pol preživel v kampu, da res pridem k sebi. Leto, ki je za menoj, je bilo res naporno – od snemanja in izdaje celotnega albuma do promocije, nato še Melodije morja in sonca, zraven pa še številni nastopi. Priznam, da sem resnično utrujen. Kar pa seveda ne pomeni, da nimam planov za naprej. Koledar do konca leta je že kar poln, nekaj tudi že za prihodnje leto. V začetku septembra bom z energičnimi ritmi že skoraj tradicionalno pospremil tekače na Triglav teku na Brdu pri Kranju, prav posebej pa se veselim koncerta na Ljubljanskem gradu, ki bo potekal dvaindvajsetega novembra. Na koncertu bom odpel vse komade z novega albuma Sebe dajem. Sicer pa bo še veliko nastopov na posebnih dogodkih, tudi za različna podjetja. No, december pa bo kakor vedno še posebej vesel (smeh). Najprej pa je seveda na vrsti dopust in uživanje, nato pa čim več zdravja, da bomo lahko delali in se zabavali.

Najlepše se Vam zahvaljujem za sodelovanje in želim Vam, da Vas vedno luna usmeri v pravo smer na Vaši glasbeni poti.
Lepo se Vam zahvaljujem za povabilo, obenem lepo pozdravljam prav vse bralce Vašega spletnega portala. Uživajte!

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

24.1.2020

Marija Šerifović priredila pesem legendarnega Oliverja Dragojevića

24.1.2020

Odprta kuhna že v nizkem startu: Še osem tednov do osme sezone!

23.1.2020

Klemen Slakonja pokazal mišice

23.1.2020

Evrovizijca Vili Resnik in Omar Naber sprejela najbolj zdrav izziv

22.1.2020

Domača glasbena scena bogatejša za 'hude, dobre bejbe'

Facebook

Twitter