REPORTAŽA

Rotterdam 2021 – Drugi predizbor: Srbiji uspel preboj; kaj pa ostalim?

Že izbranim desetim finalistom iz prvega predizbora se je iz drugega predizbora v finale pridružilo novih deset držav. Tokrat so strokovne komisije in ljudstvo prepričale Albanija, Srbija, Bolgarija, Moldavija, Portugalska, Islandija, San Marino, Švica, Grčija in Finska. Preostale pesmi, tudi avstrijski Amen, pa so žal pomahale v slovo.

Čas je za drugi evrovizijski predizbor 2021 ... (Foto: EBU/Thomas Hanses) Skozi večer nas je popeljala voditeljska četverica. (Foto: EBU/Thomas Hanses) 1. San Marino: Senhit – Adrenalina (Foto: EBU/Thomas Hanses) 2. Estonija: Uku Suviste - The Lucky One (Foto: EBU/Thomas Hanses) 3. Češka: Benny Cristo - Omaga (Foto: EBU/Thomas Hanses) 4. Grčija: Stefania - Last Dance (Foto: EBU/Thomas Hanses) 5. Avstrija: Vincent Bueno - Amen (Foto: EBU/Thomas Hanses) 6. Poljska: Rafal - The Ride (Foto: EBU/Thomas Hanses) 7. Moldavija: Natalia Gordienko - Sugar (Foto: EBU/Thomas Hanses) 8. Islandija: Daði & Gagnamagnið - 10 years (Foto: EBU/Thomas Hanses) 9. Srbija: Hurricane - Loco Loco (Foto: EBU/Thomas Hanses) 10. Gruzija: Tornike Kipiani - You (Foto: EBU/Thomas Hanses) 11. Albanija: Anxhela Peristeri - Karma (Foto: EBU/Thomas Hanses) 12. Portugalska: The Black Mamba - Love Is On My Side (Foto: EBU/Thomas Hanses) 13. Bolgarija: Victoria - Growing Up is Getting Old (Foto: EBU/Thomas Hanses) 14. Finska: Blind Channel - Dark Side (Foto: EBU/Thomas Hanses) 15. Latvija: Samanta Tīna - The Moon is Rising (Foto: EBU/Thomas Hanses) 16. Švica: Gjon's Tears - Tout l'Univers (Foto: EBU/Thomas Hanses) 17. Danska: Fyr og Flamme - Øve Os På Hinanden  (Foto: EBU/Thomas Hanses) Po predstavitvi vseh pesmi je sledilo glasovanje. (Foto: EBU/Thomas Hanses)

Drugi predizbor, ki se je tokrat začel plesno, je znova spremljalo (le) 3500 gledalcev v živo, kakopak zaradi koronavirusnih omejitev. Vse gledalce kot tudi nastopajoče so v Areni Ahoy pred prenosom testirali na covid-19, tako da so lahko vsi skupaj brez skrbi uživali v glasbenem šovu. Po plesni točki in po evrovizijskem pozdravu štirih gostiteljev se je začel še en glasbeni boj, kjer je bilo v igri za deset mest v finalu 17 kandidatov oziroma držav.

Kot prva je na oder stopila pevka San Marina, Senhit, ki je stavila na skladbo Adrenalina. S pesmijo The Lucky One je sledil estonski pevec Uku Suviste, takoj za njim pa še Čeh Benny Cristo, ki je stavil na moderne ritme in skladbo Omaga (OMG). O poslednjem plesu (Last Dance) je prepevala Grkinja Stefania, naši severni sosedje Avstrijci pa so – tako kot mi – stavili na Amen, s tem da ga je tokrat odpel Vincent Bueno. Pri poljskem predstavniku Rafalu in skladbi The Ride nam je bil še kako znan prizor z lučkami na roki, ki jih je že leta 2007 uporabila Alenka Gotar. Moldavija je tokrat za avtorja skladbe izbrala mojstra Evrovizije, Phillippa Kirkorova, ki je za Natalio Gordienko napisal pesem Sugar. Islandija tokrat ni zapela v živo, saj je zasedba Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ zaradi okužbe s koronavirusom v karanteni. Med nastopom Islandije smo tako spremljali njihov posnetek iz druge vaje, ki se je za vsak slučaj in po pravilih snemala.

Voditeljska četverica: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit in Nikkie de Jager.Foto: EBU/Thomas Hanses

Plesni šov program

Med glasovanjem je znova sledil edinstven plesni šov program, kjer je blestel plesalec Ahmad Joudeh, ob njem pa še Dez Maarsen, tekmovalec v BMX kolesarstvu. Poleg tega pa smo spoznali še tri države iz družine t. i. velikih pet, in sicer Francijo, Veliko Britanijo in Španijo.

Novih deset finalistov

Nato pa je, po zaključku desetminutnega glasovanja, sledil najbolj napet del drugega večera, razglasitev novih desetih finalistov. Po mnenju strokovne komisije in ljudstva so se v veliki sobotni finale uvrstile naslednje države: Albanija, Srbija, Bolgarija, Moldavija, Portugalska, Islandija, San Marino, Švica, Grčija in Finska.

Srbija, ki nam je blizu, je stavila na dekleta iz zasedbe Hurricane, ki so odpele na moderno plesno skladbo Loco Loco. Precej bolj umirjen je bil gruzijski pevec Tornike Kipiani, ki se je predstavil z avtorsko skladbo You. Pevka in misica Anxhela Peristeri, ki je prepevala o karmi, je bila veliki up Albanije. Portugalska zasedba The Black Mamba pa je navdih našla v ljubezni. Pesem Love Is On My Side je predstavila v angleškem jeziku. Sledila je Bolgarka Victoria, ki je navdušila s pesmijo Growing Up is Getting Old, finski predstavniki Blind Channel pa so stavili na trše ritme. Ob ognju in pirotehniki so predstavili Dark Side. Tik pred koncem drugega predizbora je nastopila še Latvija. Samanta Tina je odpela pesem The Moon is Rising. Švica, ki ji stavnice napovedujejo visoko uvrstitev, se je odločila, da bo njihov veliki up mladi švicarski pevec z albanskimi koreninami Gjon's Tears, ki se je s pesmijo Tout l'Univers predstavil v francoščini. Za konec pa smo se vrnili še v osemdeseta leta, kjer nam je danski dvojec Fyr og Flamme odpel pesem Øve Os På Hinanden, kar ta večer ni bilo dovolj za finale.

Vrstni redDržavaPredstavnikPesem
1.San MarinoSenhitAdrenalina
2.EstonijaUku SuvisteThe Lucky One
3.ČeškaBenny CristoOmaga
4.GrčijaStefaniaLast Dance
5.AvstrijaVincent BuenoAmen
6.PoljskaRafalThe Ride
7.MoldavijaNatalia Gordienko Sugar
8.IslandijaDaði & Gagnamagnið10 years
9.SrbijaHurricaneLoco Loco
10.GruzijaTornike KipianiYou
11.AlbanijaAnxhela PeristeriKarma
12.PortugalskaThe Black MambaLove Is On My Side
13.BolgarijaVictoriaGrowing Up Is Getting Old
14.FinskaBlind ChannelDark Side
15.LatvijaSamanta TinaThe Moon is Rising
16.ŠvicaGjon's TearsTout l'univers
17.DanskaFyr & FlammeØve os på hinanden
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

15.6.2021

Ugibanja, kje bo Evrovizija 2022

11.6.2021

The Mamas v zgodbi Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini

10.6.2021

TOP 10 v maju osvojila ... Italija

24.5.2021

Rotterdam 2021: Ugibanj je konec, Måneskin ni užival nobenih mamil

24.5.2021

Rotterdam 2021: Ana Soklič je v I. predizboru osvojila 13. mesto

Facebook

Twitter