Razkriti voditelji, pesmi ter avtorji

Gostitelji izbora EMA 2015, ki bo v soboto, 28. februarja 2015, ob 20. uri, bodo Darja Švajger, Maja Keuc, Tinkara Kovač in Nejc Šmit. A še pred tem bo v nedeljo, 22. februarja ob 17.20 na 1. programu TV Slovenija prav posebna oddaja Vse o Emi ...

Izvajalci EME 2015: Alya & Neno - Tim - Jana - I.C.E. - Clemens - Maraaya - Rudi - Martina

Vse o Emi ... že teden dni pred Emo

V nedeljo, 22. februarja ob 17.20 boste na 1. programu TV Slovenija lahko spremljali oddajo Vse o Emi. Voditelj Nejc Šmit se bo spomnil mnogih arhivskih posnetkov iz naše TV dokumentacije. Od prvih slovenskih pesmi, ki sta še za Jugoslavijo zazveneli na evrovizijskem odru (Neke davne zvezde leta 1961 in Ne pali svetla u sumrak leta 1962), pa vse do Tinkare Kovač, ki nas je zastopala lani. Kdo je največkrat pel na Emi, kdo jo je največkrat vodil, kdo je bil najbolj uspešen, kakšen je najbolj znan evrovizijski plesni korak, kdo se je na Emi slekel, kdo pokazal dolge noge …

Darja Švajger je edina pevka, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopala dvakrat. Na oder Eme je stopila petkrat, z dvema zmagama (1995 – Prisluhni mi, 1999 – Še tisoč let) in dvema drugima mestoma (1993 – Naj vidimo ljudi, 1997 – Vsakdanji čudeži) pa velja za najuspešnejšo udeleženko tega festivala. Bila je tudi sodnica v oddaji Misija Evrovizija, kjer smo leta 2012 izbirali predstavnika za Pesem Evrovizije.

"Počaščena sem, da bom ena izmed gostiteljic izbora EMA 2015. Veselim se, da bom zagotovo zanimiv glasbeni večer preživela v dobri družbi dveh imenitnih pevskih kolegic, Tinkare Kovač in Maje Keuc. Z nami pa bo tudi mlad talentiran Nejc Šmit. Želim si, da komurkoli, ki nas bo zastopal, zaželimo srečo in se ne prerekamo, kaj bi bilo, če … Hvaležna sem, da sem čarobnost velikega evrovizijskega odra doživela dvakrat. To so čudoviti spomini na nepozabne trenutke in ljudi, s katerimi sem to delila. Srečno vsem nastopajočim!"

Voditelji EME 2015: Maja Keuc, Nejc Šmit, Tinkara Kovač in Darja ŠvajgerFoto: RTV Slovenija

Gospodič med tremi damami

Med tremi damami bo krmaril Nejc Šmit, improvizator, stand-up komik, glasbenik in študent psihologije. Nejca smo spoznali že v zadnji sezoni oddaje NPU, ko je v rubriki Scena skrbel za zanimiv tedenski pregled družabnih dogodkov.

"Vsako leto mi EMA predstavlja družabni dogodek, ko se s prijatelji usedemo na kavč in navijamo ter komentiramo. Zmagovalna pesem običajno zaznamuje leto do naslednje Eme, vsaj na radijskih postajah. Letos pa bom prav v središču tega tekmovalnega adrenalina. Komaj čakam, še posebej zato, ker bom v družbi treh prelestnih dam."

Maja Keuc, naša predstavnica na Pesmi Evrovizije leta 2011, nam je v finalu s skladbo No One pripela 13. mesto. Leta 2012 je sodelovala v oddaji Misija Evrovizija s Klemnom Slakonjo in skrbela za odlične glasbene nastope. "Moja prva Ema mi bo zavedno ostala v živem spominu. Toliko priprav, vzhičenosti, treme in veselja še nisem doživela. No, potem na Evroviziji je bilo to še dvakrat hujše. Sem pa vesela, da sem letos v malce drugačni vlogi, ko ne bo toliko pritiska kot pri tekmovalcih. Rada se spomnim na te trenutke in iskreno privoščim tistemu, ki bo zmagal, da dobi to čudovito izkušnjo in upam, da po njej še kaj več."

Gostiteljica Eme 2015 bo tudi naša lanskoletna predstavnica na Pesmi Evrovizije Tinkara Kovač. Na Emi Tinkara beleži štiri tekmovalne nastope: 1997 – Veter z juga (10. mesto), 1999 – Zakaj (2. mesto), 2001 – Sonce v očeh (5. mesto). Lani je zmagala s skladbo Round and round in se uvrstila v finale.

EMA 2015: Ponovoletna čajanka - Kdo so izbrani tekmovalci - Presenečenje nad izbranim

Izbor predstavnika RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije 2015 bo v soboto, 28. februarja 2015, ob 20. uri v studiu 1 Televizije Slovenija. Neposredni prenos boste lahko spremljali na 1. programu TV Slovenija, na spletni strani www.rtvslo.si pa boste lahko prvič vzporedno spremljali tudi živi prenos iz green rooma.

"Lanski nastop na Emi še močno odzvanja v mojih ušesih in srcu. Najprej je bilo največje vprašanje, če bi kupila družinsko karto za počitnice v New Yorku, potem pa smeh, da raje še malo počakamo, če slučajno zmagam. In karte ni bilo, počitnic tudi ne - je pa za mano prekrasno leto polno koncertov in stikov z občinstvom in oboževalci, govorijo mi o Tinkaramaniji, glasbene šole so polne flavtistk ... Jaz pa čakam na snemanje italijanskega albuma in koncert v maju v Milanu. Mi zdaj verjamete, da bom na letošnji Emi težko zadrževala solzice v očeh?"

Tinkara Kovač, zmagovalka izbora EMA 2014.Foto: Alesh Maatko

Strokovna komisija je izmed 145 prijavljenih na javni razpis in s povabilom avtorjem/izvajalcem izbrala osem izvajalcev (zapisani v abecednem vrstnem redu imen):

Izvajalec Naslov Glasba Besedilo Aranžma
Alya & Neno Belan Misunderstandings Neno Belan, Zvonimir Zrlić Tonči Pajkin Neno Belan, Zvonimir Zrlić, Žare Pak
Clemens Mava to Klemen Mramor Tina Muc Miha Gorše
I.C.E. Vse mogoče Jalen Štremfelj, Renata Mohorič, Matej Sušnik, Blaž Sotošek, Tine Janžek Renata Mohorič Jalen Štremfelj, Renata Mohorič, Matej Sušnik, Blaž Sotošek, Tine Janžek
Jana Šušteršič Glas srca Aleš Klinar Tina Muc Miha Gorše
Maraaya Here For You Raay, Marjetka Vovk Charlie Mason, Raay Raay, Art Hunter, Tomass Snare
Martina Majerle Alive Andrej Babić Andrej Babić Branko Berković
Rudi Bučar En Figoni Šaltinka Rudi Bučar Rudi Bučar Rudi Bučar, Gaber Radojevič
Tim Kores Once Too Many Times Dejan Radičevič Tim Kores Dejan Radičevič, Tim Kores
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

13.7.2020

Bi želeli, da Ana Soklič na ESC 2021 odpoje vašo pesem? Tu je priložnost

16.5.2020

RTV Slovenijo bo na Pesmi Evrovizije 2021 zastopala Ana Soklič

16.5.2020

Najboljša slovenska evrovizijska pesem je No One od Maje Keuc

14.5.2020

Ana Soklič razkrila, kako bi izgledal ESC nastop v Rotterdamu

11.5.2020

Mineva 13 let, odkar nam je Alenka Gotar prvič pripela finale

Facebook

Twitter