Raiven po zmagi: Skladba Volkovi govori o živalski naravi človeka

44. festival Popevka 2021, ki se je zgodil 11. septembra v studiu 1 TV Slovenija, je tokrat ponudil 11 novih skladb. Med njimi je bila najboljša pesem (po mnenju ljudstva) Volkovi, s katero je slavila Raiven, ki je poleti magistrirala na Akademiji za glasbo – smer solopetje.

Raiven pleše z Volkovi – zmagovalno skladbo Popevke 2021.Foto: Adrian Pregelj

Volkovi so z besedilnega vidika katarza, ki se zgodi po skladbi Zažarim s prvenca Magenta, in v glasbeno prenesenem smislu graciozen menuet, ki vznikne po rušilni moči skladbe Kaos z EP-plošče REM. »Skladba Volkovi govori o živalski naravi človeka. Je protiutež lepoti, ki jo povzdigujemo v kulturi, a hkrati pozabljamo, da je za njeno ustvarjanje v vsakdanjem življenju pomembno ravnotežje,« prav Raiven, ki se je na festivalske odre vrnila po treh nastopih na slovenskem izboru za pesem Evrovizije (Ema). Z odrov studia Televizije Slovenija je med gledalce in poslušalce v preteklosti ponesla skladbe Črno bel (2016), Zažarim (2017) in Kaos (2019). Posebno premiero pa je na odru Eme Freš doživela tudi skladba Ti (2020). Vmes je Raiven predstavitev EP-plošče REM vodila po koncertnih odrih. Poleg polakustične turneje po Sloveniji je najbolj odmeval njen nastop na največjem festivalu v regiji, srbskem EXIT-u.

Tok misli, ki je z REM-om zašel v estetizacijo temačnosti, z Volkovi, zmagovalno skladbo Popevke 2021, pleše proti svetlobi. Prav zvok orkestra RTV Slovenija, ki je največja dodana vrednost festivala in možnost nastopa z njim osrednji razlog za prijavo, skladbi doda žarek novega upanja.

Medtem ko ime Raiven odzvanja v popularni glasbi, se glasbenica pod svojim pravim imenom Sara Briški Cirman vedno bolj uveljavlja v opernem svetu. Že na začetku leta je svoj pečat pustila na mednarodnem pevskem tekmovanju Tenor Viñas v Barceloni, tekmovanju, katerega člani komisije so bili intendanti iz opernih hiš La Scala, Pariške državne opere, Nemške državne opere, Metropolitanske opere iz New Yorka, Kraljeve opere Covent Garden iz Londona, Bolšoj teatra iz Moskve in Hamburške državne opere.

Raiven pravi, da skladba govori o živalski naravi človeka.Foto: Tjaša Barbo

Sicer pa je Raiven poleti magistrirala na Akademiji za glasbo – smer solopetje. Kljub spremenljivim pogojem za kulturno udejstvovanje je na začetku poletja nastopala v Bernsteinovi komični opereti Kandid, ki je nastala v koprodukciji Akademije za glasbo, Slovenskega komornega glasbenega gledališča in Cankarjevega doma. V avgustu pa je po slovenskih mestih uprizarjala vlogo Rosine v galakoncertni izvedbi Rossinijeve opere Seviljski brivec. Glasbenico, ki svoje znanje nadgrajuje na študiju psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani, v prihodnjih mesecih čakajo novi glasbeni projekti, operne avdicije in izpopolnjevanja.

Sorodne novice

19.9.2021

Slovenska nota 2021: Zmagoslavje za Pio Katarino Kremžar

19.9.2021

Veličasten zaključek LJ Festivala s Simfoničnim orkestrom radia ORF

11.9.2021

Popevka 2021: Pesem Roka Ferengja diskvalificirana; govori se o plagiatu

11.9.2021

Popevko 2021, ki je žal sama sebi namen, je osvojila Raiven

18.9.2021

Presenetil nas je Filharmonični orkester Baltskega morja

Facebook

Twitter