Poslovila se je Lys Assia (94), prva zmagovalka Pesmi Evrovizije (1956)

Tri tedne po svojem 94. rojstnem dnevu je umrla »la grande dame de l'Eurovison«, zmagovalka prvega evrovizijskega festivala leta 1956 v Luganu. Rodila se je 3. marca 1924 kot Rosa Mina Schärer v Rupperswilu v Švici. Bila je najmlajša med 12 otroki.

Lys Assia in Alesh MaatkoFoto: Evrovizija.com

Lys Assia je obiskovala je baletno šolo, po vojni pa je presedlala k petju. Njena prva velika uspešnica je bila Oh, mein Papa iz musicala Ognjemet iz leta 1950.

Švicarska radiotelevizija jo je izbrala za svojo prvo predstavnico na festivalu za Pesem Evrovizije 1956 – zapela je obe pesmi, skladba Refrain pa je postala prva evrovizijska zmagovalka. Švico je zastopala tudi naslednje leto, a je bila šele osma, leta 1958 pa je s skladbo Giorgio zasedla drugo mesto. V petdesetih in šestdesetih letih je Lys Assia slovela v številnih evropskih državah, nastopila pa je tudi v številnih filmih.

Zadnja leta je bila vedno častna gostja Pesmi Evrovizije.Foto: Alesh Maatko

Lys Assia (1924-2018)

Na vrhuncu kariere se je poročila z Johannom Heinrichom Kunzem, a je ta že po devetih mesecih zakona podlegel zavratni bolezni.

Nato se je leta 1963 poročila z danskim generalnim konzulom in multimilijonarjem Oscarjem Pedersonom in se preselila na Dansko. S soprogom se je do njegove smrti v prometni nesreči 1995 ukvarjala s hotelirstvom, saj sta bila lastnika več hotelov po Evropi, na Japonskem in v Južni Ameriki. Po moževi smrti je živela v južni Franciji, Nemčiji in Švici.

Umrla je v bolnišnici

Lys Assia je umrla v bolnišnici Zollikerberg v bližini Züricha v soboto, 24. marca 2018.

V 21. stoletju jo je ponovno zamikalo delovanje v show businessu. Izdala je tri albume z novimi priredbami starih pesmi, pa tudi z novim glasbenim materialom. Predvsem pa je postala prava ikona evrovizijskega festivala. Skoraj vsako leto je na povabilo organizatorjev obiskala prizorišče festivala in tam z neuničljivo energijo delila avtograme, se slikala z oboževalci, dajala intervjuje, v katerih je brez dlake na jeziku izražala svoja mnenja o tekmovalnih skladbah. Leta 2008 sta jo v Beogradu voditelja povabila, da je dala znak za začetek glasovanja, naslednje leto v Moskvi pa je celo podelila zmagovalno trofejo Aleksandru Rybaku. In pri 88 letih si je celo zaželela, da bi ponovno nastopila na evrovizijskem odru: s skladbo Ralpha Siegla C'était ma vie je sodelovala na švicarskem predizboru 2012, naslednje leto pa z bernsko rapersko skupino New Jack v pesmi All in your head. Ni ji uspelo, a veselja in energije ji ni zmanjkalo. Vsako leto je na svojem Facebook računu objavila svoje favorite. Za vedno bo ostala v srcih vseh pravih evrovizijskih oboževalcev zaradi svoje prijaznosti, dostopnosti in dobre volje – bila je res prava legenda Evrovizije.

Naša ekipa se z Lys zadnjič pogovarjala na Evroviziji v Stockholmu (2016).Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

4.8.2020

Poslovil se je avtor zmagovalne ESC pesmi 1989, Rock me, Rajko Dujmić

1.8.2020

Med ikoničnimi kostumi izstopa tudi evrovizijska oprava Rebeke Dremelj

19.4.2020

Nizozemska 1980: Mineva 40 let od nepozabne zmage Johnnyja Logana

5.4.2020

Agnetha Fältskog iz legendarne zasedbe ABBA dopolnila 70 let

26.3.2020

Evrovizije niso nikoli prekinili, le enkrat so jo prestavili zaradi stavke

Facebook

Twitter