Poslovil se je Stane Mancini, ki je zmagal na prvi Slovenski popevki

V 89. letu starosti je umrl legendarni Stane Mancini, eden najbolj prepoznavnih glasbenikov slovenske popevke. V popevkarsko zgodovino se je še kako zapisal, predvsem s skladbo Mandolina, s katero sta z Beti Jurkovič zmagala na prvi Slovenski popevki leta 1962. Poleg tega pa je dvakrat sodeloval tudi na jugoslovanskem izboru za Pesem Evrovizije.

Stane Mancini na velikem odru Slovenske popevke leta 2007.Foto: Alesh Maatko
Stane Mancini, leta 2012 na Poletni noči.Foto: Alesh Maatko

Stane Mancini je začel svojo glasbeno pot z revijskim orkestrom in zborom Radia Ljubljane. V času razcveta slovenske popevke je bil eden vidnejših slovenskih pevcev in eden redkih moških pevcev zabavne glasbe. Leta 1961 je posnel svojo prvo ploščo z naslovom Non capito. Istoimenska pesem je postala velika uspešnica, ki je bila kar 52 tednov na prvem mestu lestvice popevk, ki jo je objavljal časnik Dnevnik. Leta 1962 je v alternaciji z Beti Jurkovič nastopil na Slovenski popevka; skladba Mandolina je bila zmagovita.

Kasneje je Stane Mancini, ki ga je sicer odkril skladatelj in aranžer Bojan Adamič, ko je iskal pevca - solista za zabavni zbor,  prepeval pesmi narodnozabavne glasbe. Nekaj let je deloval tudi z ansamblom Zadovoljni Kranjci. Leta 1980 je postal član Ribniškega okteta, s katerim se je kmalu zelo vidno uveljavil in s katerim je veliko gostoval po tujini. Poleg tega pa je snemal tudi narodne in otroške pesmi. Ob petdesetletnici glasbenega udejstvovanja in ob svoji sedemdesetletnici pa je, kot je zapisal Vladimir Frantar v svoji knjigi Enkrat še zapoj, izdal album oziroma zgoščenko s triindvajsetimi skladbami; zanje je sam napisal priredbe, jih v svojem avdio studi zaigral, zapel in zvokovno obdelal.

Beti Jurkovič in Stane Mancini na Slovenski popevki leta 2007.Foto: Alesh Maatko
Vladimir Stiasny, Beti Jurkovič in Stane ManciniFoto: Alesh Maatko

Spomnimo. Pevec Stane Mancini je bil poznan po predvsem uspešnicah Mandolina (v alternaciji jo je prepevala Beti Jurkovič), Non capito, Prelepa si, bela Ljubljana (s Sonjo Hočevar), Stenska ura, Ko bi enkrat še, Najin praznik, Noč je sredi poletja, Sredi poletja, Svež dih gora, Tam kamor hodi veter spat ter mnogih drugih. Dvakrat pa je sodeloval na jugoslovanskem izboru za Pesem Evrovizije, in sicer leta 1961 z Marjano Deržaj, Kako sva si različna in leta 1964 v Trbovljah, s popevko Kakor bela snežinka.

Stane Mancini ima posebno mesto v Frantarjevi knjigi Enkrat še zapoj.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

12.3.2020

MMS 2020: Do 14. aprila je odprt razpis za 14 novih poletnih melodij

10.3.2020

Tradicionalna Poletna noč v znamenju Big Banda RTV Slovenija

3.3.2020

Denis Trap: Mislim, da je slovenska glasba primerljiva s svetovno glasbo

9.2.2020

Sanremo 2020 osvojil Diodato, ki bo zastopal Italijo na Pesmi Evrovizije

8.2.2020

Škandal in moški ravs na Sanremu; Bugo sredi nastopa zapustil oder

Facebook

Twitter