REPORTAŽA

Poletna noč 2021: Edinstven večer ob popevkah Tadeja Hrušovarja

Pesem za dinar, Dekle iz Zlate ladjice, Po bitki so generali vsi, Enakonočje, Ljudje pomladi, Ljubljanski grad, Sonce pomladi, Dan ljubezni ... to je le nekaj pesmi, ki smo jih slišali na edinstveni Poletni noči 2021, ki je bila posvečena legendarnemu glasbeniku Tadeju Hrušovarju, ki je ustvaril vrsto nepozabnih in spevnih melodij.

Poletna noč 2021 ... (Foto: Andraž Kobe) Poletna noč 2021 ... (Foto: Andraž Kobe) Voditeljica Bernarda Žarn (Foto: Andraž Kobe) Ana Dežman (Foto: Andraž Kobe) Oto Pestner in Bernarda Žarn (Foto: Andraž Kobe) Alex Volasko in Bojan Cvjetićanin (Foto: Andraž Kobe) Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec (Foto: Andraž Kobe) Miran Rudan (Foto: Andraž Kobe) Helena Blagne (Foto: Andraž Kobe) Eroika (Foto: Andraž Kobe) Alex Volasko in Saša Lešnjek (Foto: Andraž Kobe) Nuša Derenda (Foto: Andraž Kobe) Alenka Godec (Foto: Andraž Kobe) Saša Lešnjek (Foto: Andraž Kobe) Bojan Cvjetićanin (Foto: Andrža Kobe) Ditka Haberl (Foto: Andrža Kobe) Ditka Haberl (Foto: Andraž Kobe) Skupina Pepel in kri (Foto: Andrža Kobe) Skupina Pepel in kri (Foto: Andraž Kobe) Za konec še vsi nastopajoči ... (Foto: Andraž Kobe) Za konec še vsi nastopajoči ... (Foto: Andraž Kobe) Legendi Elza Buda in Jure Robežnik (Foto: Darja Štravs Tisu) Poletna noč 2021 ... (Foto: Andraž Kobe) Poletna noč 2021 ... (Foto: Andraž Kobe) Poletna noč 2021 ... (Foto: Andraž Kobe)
Posebna gostja Ditka HaberlFoto: Darja Štravs Tisu

Tradicionalni gala koncert, posvečen vstopu v poletje, je bil letos v znamenju izjemnega slovenskega glasbenika, skladatelja in pevca Tadeja Hrušovarja. Svojo glasbeno pot je začel v priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, leta 1966 se je pridružil skupini Bele vrane. Po njihovem razpadu je leta 1975 ustanovil skupino Pepel in kri, ki je že prvo leto zastopala Jugoslavijo na Evroviziji z eno največjih uspešnic slovenske glasbe, pesmijo Dan ljubezni, ki ni manjkala niti ta večer.

Tadej Hrušovar je bil prvi urednik oddaje Pop delavnice, ki je odkrivala nove talente in spodbujala slovensko glasbeno ustvarjalnost, v zadnjih letih pa je deloval kot producent v glasbenem programu Radia Slovenija. Tadej Hrušovar, za prijatelje Dejvi, je zapustil obsežen glasbeni opus. Napisal je več kot štiristo skladb, pesmi izpod njegovega peresa pa so se trajno zapisale v slovensko glasbeno zgodovino. Med najbolj znane spadajo Pesem za dinar, Dekle iz Zlate ladjice, Po bitki so generali vsi, Enakonočje, Ljudje pomladi, Ljubljanski grad, Sonce pomladi, Dan ljubezni in številne druge.

Vse skupaj je povezovala Bernarda Žarn.Foto: Andraž Kobe
Helena BlagneFoto: Andraž Kobe

Na koncertu smo lahko prisluhnili tudi Hrušovarjevim uspešnicam za druge, in sicer za skupino Hazard, Pop Design, Ditko Haberl, Heleno Blagne, Moni Kovačič in Ota Pestnerja. Sicer pa smo slišali naslednje pesmi: Poletna noč – instrumental, Dan ljubezni – instrumental, Enakonočje, Ljudje pomladi, Ljubljanski grad, Maček v žaklju, Dekle iz zlate ladjice, Po bitki so generali vsi, Nekoč bom zbral pogum, Navaden majski dan, Insieme, Na vrhu nebotičnika, Zaljubljena, Vsak je sam, Brez ljubezni mi živeti ni, Presenečenja, V meni živ je smeh, Mati Tereza, Kot nekdo, ki imel me bo rad, Kdo,  Najlepše pesmi, Za naju pojejo jutra,  Kam si namenjen, dragi moj, Pesem za dinar in še Dan ljubezni.

Posnetek prireditve si bo mogoče ogledati 26. junija in 3. julija na TV Slovenija 1.Foto: Andraž Kobe

Nastopajoči na Poletni noči 2021: Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko, Ana Dežman, Saša Lešnjek, Pepel in kri, Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija ter posebna gostja Ditka Haberl.

Spomnimo. RTV Slovenija je poletno prireditev Poletna noč prvič organizirala na pobudo Jureta Robežnika, in sicer v posvetilo ob smrti Majde Sepe, nadaljevala pa z obeleževanjem obletnic velikih imen slovenske popevke – skladateljev, tekstopiscev, pevcev.

Gala koncert Poletna noč, ki vsako leto nastane v koprodukciji RTV Slovenija in Festivala Ljubljana, je postal že tradicionalna prireditev, ki obuja edinstven spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe.

Sorodne novice

19.9.2021

Slovenska nota 2021: Zmagoslavje za Pio Katarino Kremžar

19.9.2021

Veličasten zaključek LJ Festivala s Simfoničnim orkestrom radia ORF

12.9.2021

Raiven po zmagi: Skladba Volkovi govori o živalski naravi človeka

11.9.2021

Popevka 2021: Pesem Roka Ferengja diskvalificirana; govori se o plagiatu

11.9.2021

Popevko 2021, ki je žal sama sebi namen, je osvojila Raiven

Facebook

Twitter