Na glasbene odre prihaja Žiga Jan, o katerem bomo še veliko slišali

Vedno nasmejanega glasbenika je ljubezen do glasbe prevzela že v mladih letih, tako da je že zelo kmalu začel z ustvarjanjem skupaj z bratom Jašo, ki je zdaj tudi njegov manager.

Žiga Jan predstavlja svojo prvo pesem.Foto: Kristjan Zavrl

Letošnji diplomiranec na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika, je tudi pri novi avtorski romantični skladbo Poln strahu, da ima nekdo te drug združil moči z bratom, ki se podpisuje kot soavtor glasbe. Produkcijo pa je Žiga Jan zaupal ustvarjalcu modernih pop ritmov, Žanu Serčiču, ki je ustvaril že mnogo uspešnih zgodb. Glasbenik je o sodelovanju z Žanom Serčičem povedal: "Je zelo talentiran, poln idej in ker sem mnenja, da so njegovi izdelki zares nekaj posebnega, sem se zanj tudi odločil in moja pričakovanja je več kot navdušil. Sama produkcija, efekti in kako so stvari posnete, je res več kot odlično."

O novi skladbi Poln strahu, da ima nekdo te drug, ki so jo posneli v studiu v Trnju pri Brezovici in za katero je popolnoma sam napisal besedilo, je Žiga Jan na kratko povedal: "Pesem Poln strahu, da ima nekdo te drug govori o odnosu med dvema oseba, ki se počasi odtujujeta, čeprav sta bila v preteklosti noro zaljubljena in nista več prepričana na kateri točki sta. Včasih nas navade vsakdana ponesejo izven poti, ki smo si jih začrtali."

Moj repertoar je zelo obsežen, pravi simpatični glasbenik.Foto: Kristjan Zavrl

Za pomoč bi se najprej zahvalil mojemu bratu, ki je moj menedžer, oseba na katero se lahko zanesem, mi je bil v podporo, ob meni igra in mi je za pesem dal ogromno idej, ogromno pa je naredil tudi za celotno glasbo in žanr pesmi. Prav tako sem zelo ponosen, da sem lahko sodeloval z tako odličnim producentom in glasbenikom, kot je Žan Serčič. Zahvalil bi se tudi režiserju Perici Rai, ki je zares edinstven in profesionalen v tem kar dela in prav on je zaslužen, da videospot tako dobro izgleda. Ima ogromno idej in ravno zato mi je najbolje sodelovati z ljudmi, ki so zares kreativni in odlični v tem kar delajo. Sprva si nisem mislil, da se bo za sodelovanje odločil z menoj, saj sem imel v mislih, da snema le za velike zvezde, kot so Jan Plestenjak, Perpetuum Jazzile in drugi, vendar se je z veseljem odzval na moje povabilo k sodelovanju, čeprav je to šele moja prva samostojna pesem. Zahvalil bi se tudi njegovi celotni ekipi Mediaspot. Ko smo se z režiserjem pogovarjali o zgodbi, ki ni enostavna, smo prišli do spoznanja, da če gremo v to zgodbo potrebujemo tudi profesionalne glavne igralce. Ko nama je z bratom pokazal samo sliko glavne igralke Valentine Plaskan, sva takoj vedela, da je prava za projekt. Prav tako tudi odlični igralec Andrei Lenart in v ponos si štejem, da sta v mojem videospotu nastopala igralca s takimi imeni in s tako dobro in dovršeno igro. Obema se prav iz srca in iskreno zahvaljujem. Na koncu pa bi se rad zahvalil še posebej svoji družini in ljudem, ki mi stojijo ob strani. Hvala.

Žiga Jan

Skladba Poln strahu, da ima nekdo te drug pa je medtem že dobila videzgodbo, ki je nastal pod režisersko taktirko Perice Rai, posnet pa je bil v stanovanju v Križah, kadri iz lokalov pa v Panorami Stara Pošta v Kranju. "Rdeča nit videospota je odvračanje ženske glavne igralke od družine, njenega partnerja oziroma od ljudi, ki jo imajo radi, ne glede na to kako se ona obnaša. V zgodbi nastopata moški in ženska (predvidevamo, da sta poročena), ter dve plišasti igrači, ki uprizarjata njuna dva otroka, stara približno od dveh do pet let. Zakaj plišasta otroka? Mogoče par sploh nima otrok in si vse to domišlja, mogoče si jih le želi, a jih ne more imet, vse je odvisno od naše predstave, domišljije in kaj si mi zamišljamo ob tem, ko videospot gledamo, hkrati pa to daje videospotu drugačnost, drznost in še več pogledov na celotno zgodbo. Otroka verjetno sploh ne posumita za kaj gre, saj sta še premajhna, hkrati pa odrasla skrbi vseeno dobro skrivata, saj jejo zajtrk, ter kasneje gledajo televizijo, na videz povsem običajno kot vsak dan. Lik matere ni prikazan kot slab lik. Vidi se, da je oseba z dobrim srcem, vendar ji ravno ta navajenost v navade daje občutek negotovosti, zmede, da gre stran od človeka, ki ga ima v resnici še vedno rada. Lahko si prevaro predstavljamo tudi le kot »overthinking« moža, ki jo čaka doma in se vse to dogaja le v njegovih mislih, ko čaka partnerko, da se vrne in je na koncu le žrtev samega sebe in se dogodki v resnici sploh niso zgodili. Konec je na nek način srečen, saj glavni igralec verjetno ve resnico, vendar vseeno to potlači vase, saj raje gleda laži, kot pa da bi pogledal resnici v oči. Zgodba nam da res veliko možnosti, da si vsak posamezno razlaga svojo predstavo. Povedal sem le nekaj vidikov zgodbe, ne rečem pa, da so to edine možnosti razlage. Ljudje smo si različni, imamo drugačna videnja, mišljenja, ampak sem prepričan, da se skoraj vsak kdo lahko najde v tej pesmi in se poistoveti z njo. Mogoče že enostavno samo zato, ker ima skoraj vsak nekoga, za katerega ga je strah, da ga bo izgubil. Pa naj bodo to otroci, družina, partner, prijatelj ali kdo drug," je zgodbo opisal Žiga Jan, ki tako ponosno stopa na glasbene odre.

Celoten spot je bil posnet v enem dnevu, je povedal Žiga Jan.Foto: Kristjan Zavrl
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

15.2.2020

Je to najboljša skladba Anje Kotar?

15.2.2020

Vse je fajn, če fajn smo ljudje, pravijo pojoči Čuki

14.2.2020

Kdo je tisti skrivnostni moški, ki je Heleni Blagne znal priti do srca?

14.2.2020

Imejte se radi vse dni v letu, ob valentinovem pravi Rebeka Dremelj

13.2.2020

Nino Ošlak žanje sadove 10-letnega glasbenega ustvarjanja

Facebook

Twitter