MMS 2019: Tinkara Kovač je že okusila poletno zmagoslavje

6. julija se bo v Portorožu odvil tradicionalni, že 39. festival Melodije morja in sonca, ki bo tudi tokrat potekal v portoroškem Avditoriju, kjer se bo predstavilo štirinajst izvajalcev. Vse izvajalce, tako kot vsako leto, tudi tokrat predstavljamo na Evrovizija.com. Med njimi tudi zmagovalko MMS, Tinkaro Kovač, ki se tako vrača na poletni oder.

Tinkara Kovač je že slavila na odru MMS.Foto: Alesh Maatko

V dvaindvajsetih letih svojega delovanja na glasbeni sceni je prejela številne nagrade in priznanja: prva nagrada na Festivalu MMS 1997, osem Zlatih petelinov leta 1998, zlata in platinasta odličja za vse albume, druga nagrada na izboru za Evrovizijo v Sloveniji leta 1999, najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000, uvrstitev njene avtorske skladbe Reason Why med deset najboljših na tekmovanju ISC leta 2003, glavna nagrada in nagrada za najboljšo interpretacijo na festivalu MMS 2014, zmaga na EMI 2016 in finale na Eurosongu 2016, najbolj predvajana skladba leta 2016, skladba Spet, in drugo. S svojimi številnimi in raznolikimi zasedbami je od leta 1996 odigrala preko 1000 koncertov v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji in Italiji. Med pomembnejša mednarodna sodelovanja na odru in v studiu uvršča Iana Andersona (Jethro Tull), Roberta Planta (Led Zeppelin), Carlosa Nuneza (The Chieftains), Dana Laveryja (Tonic), Massima Bubolo, Bobbyija Sola, Niccoloja Fabija, Bungara, Kati Garbi, Gina Santercoleja in Paula Millnsa. Med letom 2014 in 2018 je na Mednarodni in Britanski šoli v Ljubljani poučevala vokal, skupinsko igranje ter prečno in kljunasto flavto.

Tinkara Kovač , ki se bo na odru poletnih melodij s pesmijo Bodi z mano do konca predstavila enajsta po vrsti, je glasbenica, pevka, diplomirana flavtistka, mentorica, producentka, avtorica glasbe, priredb in besedil. Od leta 1997, ko je izdala svoj prvi single, Veter z juga, je najprej pri založbi ZKP RTV Slovenija izdala dva albuma (Ne odhaja poletje in Košček neba), od leta 2001 je za založbo Dallas Records do danes izdala še tri studijske albume (Na robu kroga, O-range in aQa) – eden od teh (O-range) je v mednarodni različici izšel tudi v Italiji, Hrvaški, Makedoniji in Grčiji (EMI) – ter en single (Spezzacuori), en posebni projekt v štirih jezikih (Enigma) v sodelovanju s furlansko založbo Numar Un in eno kompilacijo z največjimi uspešnicami (Vsak je svoje sreče Kovač). Leta 2012 je izdala (Dallas Records) posebni album priredb ex-jugoslovanskih skladb v sodelovanju s producentom Iztokom Turkom (Rastemo). V januarju 2013 je ustanovila svojo založbo T-key Music in izdala posebni projekt uspavank, zazibank in glasbenih pripovedk za lahko noč v narečjih slovenske in hrvaške Istre, Furlanije-Julijske krajine in Obalno-kraške regije, z naslovom Zazibanke. V letu je 2016 je prav tako v samozaložbi izdala album Dober dan, življenje in ga pospremila s številnimi glasbenimi gosti v živo na celovečernem koncertu v Cankarjevem domu. V letu 2017 je izdala za angleško neodvisno založbo Plaza Mayor album Cuori di ossigeno, ki je zbirka sodelovanj, potovanj in spominov s prestižnimi mednarodnimi gosti. Vse skladbe so odpete v italijanskem jeziku. Album je v digitalni distribuciji po celem svetu, v fizični pa v Franciji, Angliji, Italiji, Sloveniji in na Kitajskem. Trenutno je v svojem glasbenem snemalnem studiu in snema nove skladbe.

Tinkara je slavila tudi na Emi in nastopila na Evroviziji.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

6.1.2020

FeNS tudi to poletje v Kopru

2.1.2020

Francesco Gabbani in Raphael Gualazzi v boj za novo ESC zgodbo

7.12.2019

Zmagovalec Slovenske note s prvo skladbo; napisal jo je Alex Volasko

17.11.2019

Denis Trap v videu ponazoril, kaj lepega se mu dogaja po zmagi

1.11.2019

Kako sledite šestemu čutu? Skozi zgodbo odgovor ponuja Eva Hren

Facebook

Twitter