Mešani občutki pred Emo Freš

V ponedeljek 4. novembra, se na RTV Slovenija - pardon, na spletnem portalu MMC - pričenja novi projekt Ema Freš. Gre za nekakšen uvod v Emo, ki se bo odvila v februarju 2020. Gre za, če nežno pretiravamo, za 'junior' Emo, s tem da bodo tu nastopali mladi pevci, stari od 26 let in ne med devetim do štirinajstim letom, kot je to na Junior ESC.

Stavba RTV SlovenijaFoto: Alesh Maatko

In kako bo sploh potekala Ema Freš? Gre izključno za spletno tekmovanje, kar pomeni, da tekmovanja na televiziji NE bo, ampak bo vse skupaj na spletu, češ - tako televizija - je to 'in', freš in popularno, saj večina mladih uporablja telefone in družbena omrežja. Ekipa Eme Freš (mimogrede, naša spletna stran Evrovizija.com nima s tem projektom prav nič, razen da ga - glede na to, da smo pravi ljubitelji Evrovizije že vrsto let - promoviramo, tako kot ostale evrovizijske zgodbe) je projekt, če strnemo, opisala takole ...

Na Emo Freš so se lahko prijavili izvajalci, ki na dan 1. februar 2020 še ne bodo dopolnili šestindvajset (26) let in ki bodo do istega dne, 1. februarja 2020, komercialno izdali največ tri (3) avtorske skladbe. "S tem projektom želimo pritegniti pozornost predvsem mlajših glasbenih izvajalcev, ki podajajo in sprejemajo glasbene vsebine prek spleta in z njim povezanih družbenih omrežij." Vse skupaj se bo začelo 4. novembra na MMC in na drugih družbenih omrežjih nacionalne RTV hiše, povezanih s projektom. Ustvarjalna ekipa Eme bo nato objavljala skladbe  oz. posnetke in odprla spletno glasovanje za dnevnega zmagovalca. Dnevni zmagovalci se bodo nato na glasovanju pomerili za zmagovalca tedna. Tekmovanje na izločanje bo v več krogih, na koncu se bodo najboljši uvrstili na Emo 2020, ki bo februarja (datum javnosti še ni znan).

Sistem tekmovanja s tekmovalnimi pari ter datumi.Foto: RTV Slovenija

Izbor Ema Freš 2020 bo vodilo pet komentatorjev, in sicer pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, voditelj in animator Klemen Kopina, spletni 'vplivnici' Maja Pinterič in Rebeka Tomc ter še Denis Živčec, ki ima v bistvu kot novinar, naš nekdanji sodelovec in kot dober poznavalec Evrovizije edini izkušnje z Evrovizijo.

Skrivnostna strokovna komisija je za Emo Freš izbrala 18 tekmovalcev (navedeni so skupaj s skladbami): Marmoris - Moj pristan, Astrid in Avantgarden - Sing To Me, Klarity - Diham, Lana Hrvatin - Dream, Ljudmila Frelih - Vztrajaj, ker je vredno, Marko Škof - Hočem da je vse kot prej, Martina - Pleši, Nuša Pliberšek - Življenje je čarovnija, Parvani Violet - Cupid, Petra Ceglar - Srce naglas, Pia Nina - Tukaj in zdaj Sara Petešić - Sanjaj / Dream, Saška - Še kar lovim tvoj nasmeh, Soulution - Bil bom s teboj, Stella - Ne vem, če sem v redu, Alfirev - Črno bela lika, Tilen Lotrič - Jaz in ti ter Younite - The Cure.

Izbrani tekmovalci za izbor Ema Freš 2020.Foto: Promocijske fotografije / RTV Slovenija

Razpis za Emo še ni zaključen

Vsi uveljavljeni glasbeniki, ki še vedno upajo in si upajo prijaviti na Emo 2020, imajo čas da to storijo do vključno 18. novembra 2019 do polnoči. Za kategorijo B v razpisu piše, da se lahko v kategorijo, citiramo, "prijavijo vse skladbe, ki jih izvajajo izvajalci, ki so na dan 1. februar 2020 komercialno izdali več kot tri (3) avtorske skladbe (Skladba je komercialno izdana, če je bila dana na tržišče z namenom prodaje kot samostojna skladba ali kot del CD-ja ali kompilacije.). Prijavitelji lahko skladbe, ki skupaj z izvajalci izpolnjujejo pogoje za tekmovanje v kategoriji uveljavljenih izvajalcev, prijavijo od dneva objave vabila, ki je 1. avgust 2019, do vključno 18. novembra 2019 do polnoči." Vse podrobnosti glede razpisa najdete tukaj, prijavne obrazce pa oddate tukaj.

Namesto konca, v razmislek ... Na našem facebooku profilu Evrovizija.com smo pred kratkim prijatelje in oboževalce Evrovizije vprašali, kako so navdušeni nad spletnim projektom Ema Freš, ki se bo začel 4. novembra? 38 % anketirancev je odgovorilo, da je projekt super, 62 % pa jih pogreša dobro staro Emo.

Poleg tega so nekateri uporabniki facebooka še dodali oziroma zapisali, če strnemo, da bi lahko na TV Slovenija, kjer že tako ali tako ni glasbenih oddaj, pripravili enkrat tedensko oddajo, kjer bi predstavili pesmi, nato pa bi sledilo še glasovanje. A to se ne bo zgodilo, saj na televiziji Eme Freš ne bo. Prav tako bodo za ta projekt prikrajšani vsi tisti, ki nimajo instagrama in facebooka, saj zaenkrat televizija vso promocijo usmerja prav na družbena omrežja. In ravno zaradi tega dejstva, kjer se znova podcenjuje vse ostale gledalce, smo v naše uredništvo Evrovizija.com prejeli ogromno besnih vprašanj, saj večina ljudi o Emi Freš ne ve kaj veliko. Kot le nekaj ur pred tekmovanjem ne poznamo niti tekmovalcev, saj jih televizija - razen imen in pesmi - še ni predstavila, zato vam jim tudi mi žal, čeprav bi želeli, ne moremo predstaviti.

In čeprav me/nas glasbeniki še vedno veliko sprašujete okrog vsega, je odgovorov malo, žal. In žal smo še vedno nekaj svetlobnih let oddaljeni od švedskega Melodifestivala, danskega Melodi Grand Prix ter mnogih drugih evrovizijskih izborov, kjer ne eksperimentirajo, kot pri nas in kjer ne iščejo glasbenih vzorcev in večne mladosti. V svetu še kako velja pristna glasba, prav tako veljajo velika imena, ki imajo bogato glasbeno kilometrino in ki jih še kako spoštujejo. Kaj pa pri nas? Drugi svet, druga zgodba! Do velikih imen spoštljivosti praktično ni, za festivale niso dovolj dobri, za oddaje pa še manj. Da, tudi to je S-love-nija, ki si želi (morda nekoč) zmagati na Pesmi Evrovizije!

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.1.2020

Parvani Violet (Veronika Steiner): Uresničila se nam je dolgoletna želja

18.1.2020

Saška po zmagi: Enkrat se je že obrestovalo, morda se bo znova

18.1.2020

Na Emi Freš prepričali Parvani Violet in Saška, ki potujejo na Emo 2020

17.1.2020

RTV Slovenija izbira predstavnika za izbor Evrovizijski mladi glasbeniki

17.1.2020

Maja Pinterič in Bojan Cvjetićanin: Nekaj pesmi resnično izstopa

Facebook

Twitter