Ljubljana Vocal Festival bo letos 'po evrovizijsko' obeležil 13. rojstni dan

Dneve pestrih in žanrsko raznolikih glasbenih vsebin bodo letos zaznamovali nastopi različnih ustvarjalcev, od tega tudi dveh naših evrovizijskih sestavov – zbora Carmen Manet, ki je na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta zmagal leta 2017, ter organizatorjev festivala, vokalne skupine Jazzva, ki je letos na prav tem tekmovanju osvojila 3. mesto!

Letos s festivalom pod novim imenom še razširjamo raziskovanje meja človeškega glasu preko popularnih zvrsti in sodobnejših izvajalskih načinov in vokalu, temu edinstvenemu inštrumentu, dajemo glavno besedo.

Jasna Žitnik, umetniška vodja vokalne skupine Jazzva in članica organizacijskega odbora festivala

Med 10. in 13. oktobrom se bo v Ljubljani na različnih lokacijah odvil festival a cappella glasbe (doslej poznan kot Popjazziada), ki si je za svojo srečno 13. različico nadel tudi novo ime – Ljubljana Vocal festival. Festival je v 12 letih obstoja iz koncerta najdejavnejših slovenskih a cappella skupin prerasel v mednarodno priznan festival vokalne glasbe, ki je v 10. izvedbi do zadnjega kotička napolnil Katedralo Kina Šiška, lani pa s štirimi stilsko raznolikimi večeri prvič zadonel na več urbanih ljubljanskih lokacijah.

Člani zasedbe JazzvaFoto: Adrian Pregelj

Štiri lokacije – štiri dimenzije vokalne glasbe

Festival se bo začel v četrtek, 10. oktobra, ob 20.30 v Klubu Tiffany, ko bosta Mr. Syncopad in Gašper Grom, slovenska mojstra loopanja predstavila nove in posebne tehnike manipulacije človeškega glasu z uporabo tehnologije.

Kaj bo ponudil sklepni večer?

Na sklepni večer festivala, v nedeljo, 13. oktobra, se bo odvil Vokalni show, na katerem se bodo v Katedrali Kina Šiška predstavile najaktivnejše vokalne skupine in mojstri zvočnih učinkov. Predstavili bodo nove pristope prenašanja melodij in ritmov v popularni vokalni glasbi ter igro glasov brez inštrumentov ponesli v nove razsežnosti.

V petek, 11. oktobra, bo ob 20.30 v Jazz Club Gajo – Jazz Paradise nastopila izjemna milanska a cappella skupina Elephant Claps, ki v svoje ustvarjanje uspešno preliva afro, reggae, latino, funk, soul in jazz ritme, večer pa bosta še dodatno popestrila nastopa beatboxerjev Matea Zonte in Wolfa.

Festivalska karavana se v soboto, 12. oktobra, ob 21.00 seli nazaj na Metelkovo, natančneje v klub Gromka, kjer bo v soorganizaciji z organizacijo Beatbox Slovenija potekalo že 6. državno beatbox tekmovanje, na katerem se bodo v izločilnih bojih med seboj pomerili naši najboljši, najglasnejši in najbolj kreativni beatboxerji.

Jazzva nas je letos zastopala na Evrovizijskem zboru leta 2019.Foto: Jonas Persson

V sklopu festivala prvič tudi vokalne delavnice

Vokalna skupina Jazzva letos pripravlja tudi sklop vokalnih delavnic, združenih pod naslovom Gradniki glasbe. Del teh, namenjen raziskovanju neklasičnih vokalnih tehnik ter improvizaciji z glasovi, bo prvič predstavljen v sklopu Ljubljana Vocal Festivala.

Za tiste, ki upajo več

Nedeljska dopoldanska delavnica Circle-song v Komuni Kina Šiška bo namenjena vsem, ki so si vedno želeli vokalno improvizirati, pa si doslej še niso upali. Matej Virtič, strastni ljubitelj in izkušeni izvajalec a cappella glasbe bo predstavil različne modele krožnega petja (circle singing) – razvijanja pevskih idej v obliki skupinske igre z glasovi.

Sobota bo v celoti posvečena beatboxu, saj se bosta poleg večernega državnega tekmovanja, v prostorih JSKD Skladovnice na Beethovnovi odvila tudi dva sklopa beatbox delavnic. Dopoldanski sklop z naslovom Veseli beatbox/Happy beatbox bo posvečen osnovnošolcem, ki se s tehnikami vokalnega bobnanja še spoznavajo, pripravljata pa jo Tadej Pasar, vodja organizacije Beatbox Slovenija, in Mateo Zonta, aktualni državni prvak v beatboxu. Popoldne se bodo nekoliko izkušenejši udeleženci v sklopu delavnice Vokalna perkusija – igra beatboxa in loopinga podali v svet raziskovanja osebnih zvokov, po katerem jih bo vodil eden prvih slovenskih vokalnih perkusionistov, Sašo Vrabič.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

12.3.2020

MMS 2020: Do 14. aprila je odprt razpis za 14 novih poletnih melodij

10.3.2020

Tradicionalna Poletna noč v znamenju Big Banda RTV Slovenija

3.3.2020

Denis Trap: Mislim, da je slovenska glasba primerljiva s svetovno glasbo

9.2.2020

Sanremo 2020 osvojil Diodato, ki bo zastopal Italijo na Pesmi Evrovizije

8.2.2020

Škandal in moški ravs na Sanremu; Bugo sredi nastopa zapustil oder

Facebook

Twitter