Kdo bo na Emi 2018 sestavljal komisijo za predizbor in finale?

Nacionalna radiotelevizija je z nekajdnevno zamudo vendarle objavila pravila za izbor Ema 2018. Že pred tem so v kratkem sporočilu za javnost zapisali, da se bo na predizboru izboru Ema 2018 predstavilo šestnajst pesmi. Osem najboljših izmed njih se bo nato uvrstilo še v finalni večer, kje bo o zmagovalcu odločalo šest različnih žirij ter ljudstvo.

EMA 2018: Na razpis prispelo 108 skladb - Nuše Derenda na Emo ne bo - Kdo je krojil usodo Eme
Ema 2018 bo potekala na RTV Slovenija.Foto: Alesh Maatko

Strokovno komisijo za izbor skladb, ki se bodo izvedle javno v predizboru sestavljajo najmanj trije člani. Za predizbor bodo na RTV Slovenija imenovali eno žirijo, ki bo štela sedem članov. Eden od sedmih članov te žirije je/bo tudi predstavnik razvedrilnega progarama RTV SLO. Za finalni izbor bo izbranih šest različnih žirij, vsaka izmed njih pa bo štela po pet članov. Žirije bodo sestavljali: glasbeni izvajalci (pevci) ter glasbeni ustvarjalci (avtorji skladb); tu bo še radijska žirija (uredniki, novinarji, voditelji) in televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe). In ne nazadnje je/bo tu še žirija ljubiteljev evrovizijske popevke ter mednarodna žirija. Člane strokovne komisije in žirij predlaga odgovorni urednik razvedrila Mario Galunič, člane komisije, ki jo sestavljajo ljubitelji Evrovizije pa jih Mariu predlaga predsednik slovenskega kluba OGAE. Vsi člani strokovnih komisij ne smejo biti v kakršnem koli odnosu z izvajalci/avtorji, ki se bodo predstavili na Emi 2018. Vsa imena strokovne komisije in žirij bodo predstavljena po končani slovenskem evrovizijskem izboru.

Emo 2017 je osvojil Omar Naber.Foto: Alesh Maatko

Vrstni red bo skrbno določen

Žrebanja za vrstni red nastopov na Emi 2018 ne bo, ampak bo vrstni red določila uredniško produkcijska ekipa, ki jo sestavljajo urednik, režiser in redaktor Eme ter producent in odgovorni urednik razvedrilnega programa.

V finalnem večeru bomo slišali osem najboljših skladb. Štiri najboljše po mnenju gledalcev in poslušalcev prek telefonskega glasovanja in štiri najboljše po mnenju žirije. O zmagovalcu bo odločalo šest že zgoraj omenjenih žirij ter gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Razmerje ocen oz. točkovanja strokovnih žirij in telefonskega glasovanja bo 50:50.  Strokovne komisije bodo svoje delo opravile po generalki, in sicer tako v predizboru kot v velikem finalu. In kako se bodo razdelile točke?

  • Šest strokovnih žirij bo skupno podelilo dvestodvainpetdeset (252) točk za šest najbolje ocenjenih skladb (6 x 2, 6 x 4, 6 x 6, 6 x 8, 6 x 10, 6 x 12), pri čemer bo dobila po tem ključu prvouvrščena skladba dvanajst točk in šestouvrščena skladba dve točki od vsake žirije;
  • Glasovanje ljudstva ... Seštevek glasov telefonskega glasovanja se bo pretvorilo v skupno dvestodvainpetdeset (252) točk (12 točk za šestouvrščeno skladbo po številu glasov, 24 točk za petouvrščeno skladbo in tako naprej do 72 točk za prvouvrščeno skladbo).

Skladba, ki bo imela najvišji končni seštevek točk vseh strokovnih žirij in točk telefonskega glasovanja, bo zmagovalka izbora Ema 2018 in bo predstavljala Slovenijo na 63. Izboru za Pesem Evrovizije 2018 v Lizboni. Če bosta imeli dve skladbi ali več skladb enak končni seštevek točk vseh strokovnih žirij in točk telefonskega glasovanja, bo zmagovalka oz. bolje uvrščena tista skladba, ki bo prejela večje število točk telefonskega glasovanja. Če bi na koncu slučajno zatajilo še telefonsko glasovanje, pa bo veljalo glasovanje strokovne komisije. Zakomplicirano? Niti ne, saj smo ta način izbiranja spoznali na Emi 2017, kjer je slavil Omar Naber.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

27.2.2021

Razkrita še zadnja skrivnost; to je nova evrovizijska pesem Ane Soklič

26.2.2021

Ema 2021: Od zlatih časov do Lee Sirk, Nejca Šmita in Ane Soklič

7.2.2021

Ema 2021: Je pod skladbo Ane Soklič podpisan znani Američan?

5.2.2021

Ema 2021: Skladba za Ano izbrana; Nejc Šmit in Lea Sirk bosta voditelja

25.1.2021

Se Raiven vrača na Emo 2022? Poglejte, kaj odgovarja glasbenica

Facebook

Twitter