Finale Eme Freš se seli na televizijo; končno bomo slišali celotne pesmi

Alfirev, Astrid in Avantgarden, Klarity, Lana Hrvatin, Marmoris, Parvani Violet, Pia Nina, Saška, Stella in Younite se bodo januarja na TV Slovenija potegovali za nastop na izboru Ema 2020, ki pa naj bi bil konec februarja. Čeprav mnogi radi planirate in si rezervirate dan za spremljanje, vam datumov ne moremo sporočiti, saj jih RTV še ni razkrila.

Vsi rezultati spletnega glasovanja in strokovne komisije bodo javno objavljeni po zaključku projekta Ema 2020, sporočajo iz RTV.

Prav tako RTV Slovenija šeni razkrila ne števila prispelih prijav na Emo 2020 kot tudi ne kdo vse je izbran med znanimi izvajalci. Je pa zato znana deseterica finalistov spletnega izbora Ema Freš, ki so z demo kratkimi verzijami prepričali glasovalce na spletni strani in skrivnostno strokovno komisijo.

Finale Eme Freš bo januarja na TV Slovenija.Foto: RTV Slovenija

Na finalnem izboru Ema Freš januarja 2020 bodo enega zmagovalca od desetih finalistov izbrali gledalci s telefonskim glasovanjem, drugega bo z glasovanjem določila tričlanska strokovna komisija. Zmagovalca Ema Freš se bosta pridružila že uveljavljenim glasbenim izvajalcem in se kot novinca na slovenski glasbeni sceni potegovala za nastop na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije 2020.

Spletni izbor Ema Freš je potekal po sistemu izločevanja. Tekmovanje je spremljajo pet komentatorjev: pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, voditelj in animator Klemen Kopina, novinar in dober poznavalec Evrovizije Denis Živčec ter spletni 'vplivnici' Maja Pinterič in Rebeka Tomc.

Spletno predtekmovanje Ema Freš je letošnja novost projekta Ema – Pesem Evrovizije. RTV Slovenija je z njim poskušala pritegniti pozornost mlajših izvajalcev, ki glasbo poslušajo in delijo predvsem na različnih družbenih omrežij. In odziv je bil, kot pravijo na RTV, dober. "V sklopu spletnega glasovanja, kjer se je lahko iz enega IP naslova glasovalo le enkrat, smo prejeli več kot 30 tisoč glasov. Videovsebine, ki smo jih pripravljali, pa si je samo na spletu ogledalo več kot 135 tisoč gledalcev," so zapisali v sporočilu za javnost.

Finalisti Eme FrešIme izvajalcaNaslov pesmi
1.AlfirevČrno bela lika
2.Astrid in AvantgardenSing to me
3.KlarityDiham
4.Lana HrvatinDream
5.MarmorisMoj pristan
6.Parvani violetCupid
7.Pia NinaTukaj in zdaj
8.SaškaŠe kar lovim tvoj nasmeh
9.StellaNe vem, če sem v redu
10.YouniteThe cure

Mi - ljubitelji in poznavalci Pesmi Evrovizije - smo nežno kritični do RTV Slovenija predvsem zaradi tega, ker vsako leto iščemo neke 'čudaške' formule, namesto da bi sezgledovali po 'ta velikih', ki so tudi na Pesmi Evrovizije visoko uvrščeni in ki zmagujejo. Kaj pa mi? Namesto da bi gradili na Emi, ki je bila pred leti zelo cenjena tudi pri gledalcih, danes v bistvu ne vemo, kaj bi z Emo in kaj bi na Pesmi Evrovizije. Govorim iz izkušenj in z ogledi v živo devetnajstih Evrovizij, kar pomeni, da nekaj pa naj bi vendarle vedel, kako se kaj dela in kako se kaj ne dela. A kaj ko nas ima televizija vse prevečkrat za insekte, namesto da bi sodelovali skupaj, saj poznamo pregovor, da skupna sodelovanja gradijo skupne uspehe. Tako se namreč gredo v tujini! Pa pri nas? Žal dela vsak zase!

Alesh Maatko,
odgovorni urednik Evrovizija.com

Ker smo projekt spremljali od vsega začetka tudi mi, kot pravi evrovizijski poznavalci, imamo sicer pred očmi druge številke, ki ji bo videl vsak, ki bo šel pogledati na YouTube, kjer so naložene videovsebine. Tam se vse skupaj vrsti okrog 47.000 ogledov. RTV Slovenija je po vsej verjetnosti tej številki dodala oglede iz instagrama in facebooka (družbena omrežja), kjer so bili sicer televizijci najbolj aktivni oziroma prisotni.

Prav tako ne moremo kaj veliko zapisati glede skladb, saj jih ne poznamo ne mi in ne ljudstvo, čeprav je RTV Slovenija pred izborom zapisala, da so pesmi in izvajalci za Emo Freš super. Glede na to, da smo od 4. novembra dalje poslušale le kratke inserte ter delovne (demo) verzije, niti ne vemo, kako se pesem razvije oziroma kako ne, ne nazadnje pa komentatorje - ki sicer niso glasovali, so pa s svojimi mnenji morda krojili kakšno usodo tekmovalca - ni niti ena pesem v celoti navdušila kot popolnoma freš. Morda nas bo (končno) katera pesem navdušila v finalnem večeru, kjer bomo končno slišali celotno pesem in ne neke delovne verzije, ki se na koncu lahko še tisočkrat spremenijo. Tisti, ki se profesionalno ukvarjajo z glasbo, to še kako dobro vedo ...

Ema Freš bo potekala v studio stavbe RTV Slovenija.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

22.9.2020

Evrovizijski Tih deževen dan v novi preobleki z Jadranko Juras

13.7.2020

Bi želeli, da Ana Soklič na ESC 2021 odpoje vašo pesem? Tu je priložnost

16.5.2020

RTV Slovenijo bo na Pesmi Evrovizije 2021 zastopala Ana Soklič

16.5.2020

Najboljša slovenska evrovizijska pesem je No One od Maje Keuc

14.5.2020

Ana Soklič razkrila, kako bi izgledal ESC nastop v Rotterdamu

Facebook

Twitter