Ema Freš 2020, 6. glasbeni dvoboj: Parvani Violet prepričal glasovalce

V šestem dvoboju so se pomerili Parvani Violet (Cupid) in Sara Petešić (Sanjaj/Dream), ki ustvarja in poje predvsem s prijatelji in ljudmi, ki jo imajo radi. Na koncu so ljudstvo osvojili Parvani Violet, ki so postali dnevni zmagovalci. Gre za skupino mladih glasbenikov, ki skupaj ustvarja in zori že od zgodnjih najstniških let.

Potek izbora Ema Freš

Vsak teden se v ponedeljek, torek in sredo predstavljata po dva izvajalca. Prek spletne ankete bodo nato glasovalci izbrali vsak dan enega, ki se bo uvrstil v petkov izbor za zmagovalca tedna. Izmed treh zmagovalcev dneva bodo glasovalci lahko ob petkih v novem krogu - znova prek spletne ankete - glasovali za zmagovalca, ki bo prišel med najbolj "freš" deseterico. Tedenska zmagovalca bosta dva, saj bo drugega izbrala še strokovna komisija. Izmed 18 izvajalcev bo tako šest takšnih, ki se bodo v prvih treh tednih že lahko veselili finala izbora Ema Freš. Ostalih 12 izvajalcev pa bo dobilo še eno priložnost, saj se bodo v naslednjih dveh tednih pomerili še enkrat po enakem sistemu v spletnem tekmovanju. Med njimi se bodo še štirje uvrstili v finalni izbor Ema Freš.

Parvani Violet so skupina mladih glasbenikov, ki jo sestavljajo pevka Veronika Steiner, saksofonist Anže Zaveršnik, pianist Aljaž Šumej, basist Florjan Ajdnik, kitarist Jaka Jeršič in bobnar Anže Lečnik. "Vsi smo zdajšnji oz. nekdanji dijaki Gimnazije Celje center, kjer smo se spoznali in tudi začeli naše glasbeno sodelovanje; primarno v šolski pop-fank-džezovski skupini The Šlagers. Skupaj ustvarjamo in zorimo že od zgodnjih najstniških let, se udeležujemo mednarodnih tekmovanj in turnej ter nastopamo, kadar je le priložnost. Vsak izmed nas živi in diha glasbo, skupaj pa še toliko bolj, ker smo drug z drugim ob njej odrasli. Čisto preprosto povedano: že od samega začetka smo skupinica srednješolcev, ki je, namesto da bi šla k pouku, raje v kleti šole prirejala 'jam sessione' v času učnih ur. Pa pred njimi in po njih; in se redno vračala na šolo tudi po uspešno zaključenih štirih letih, da smo lahko nadaljevali naše glasbeno sodelovanje. Zato res ne pretiravano, če rečemo, da je glasba naše poslanstvo in naša duša ter da smo srečni, da so nas na našem popotovanju podpirali profesorji, sošolci in starši. Če je kaj čisto in iskreno, smo to mi in naša ljubezen do glasbe," so ob predstavitvi zapisali člani skupine.

Sara Petešić in Parvani VioletFoto: Osebni album

Komentatorji Eme Freš

Izbor Ema Freš bo vodilo pet komentatorjev, in sicer pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin (študent sociologije iz Ljubljane), voditelj in animator Klemen Kopina, novinar in dober poznavalec Evrovizije Denis Živčec ter spletni »vplivnici« Maja Pinterič (študentka komunikologije, ki obožuje izzive, kar lahko vidite na njenem kanal NekiNeki na YouTubu) in Rebeka Tomc (dijakinja Gimnazije Poljane, ki večino prostega časa preživlja na YouTubu).

Glasovanje je potekalo med 10. in 20. uro, in sicer v spletni anketi, dnevnega zmagovalca pa je nato RTV Slovenija objavila preko družbenih omrežij.

24-letna Sara Petešić  prihaja iz Kopra. Rodila se je kot otrok s posebnimi potrebami, saj ima diagnosticirano lažjo obliko cerebralne paralize. Do odhoda v šolo je bila njena življenjska pot zaznamovana z bolnišnicami in različnimi terapijami, katerim gre zahvala, da je v življenju dosegla takšno raven, na kateri je zdaj. Že kot zelo majhen otrok je pokazala izjemen talent za petje in ritem. Nekje pri treh letih je znala kar precejšen nabor otroških pesmi. Ljudje, ki so jo takrat poznali, lahko potrdijo, da ko je začela peti, zanjo ni bilo premora in je prepevala ure in ure.

Njen prvi nastop je bil pri petih letih, ko je na odprtju Sončka (Društva za cerebralno paralizo na Obali) zapela pesem Lahko noč, Piran Anike Horvat. Potem pa je šla pot samo navzgor. Veliko so jo klicali na nastope, prav tako pa je dvakrat sodelovala na festivalu FeNS v Izoli. Nastopala je tudi na Pikinem festivalu v Velenju, pa tudi marsikje drugje. Oder je s svojim petjem krasila predvsem na Obali. Že kot majhna deklica je posnela svoj prvi videospot.

Puberteta in skrbi ter družinske stvari so naredile svoje in za nekaj časa je prenehala ustvarjati. Nato pa se je h glasbi znova vrnila. Pela je v spremljavi različnih obalnih kitaristov in skupin, ima pa posnetih kar nekaj svojih avtorskih pesmi. Med prijatelji je znana kot filmofil in oboževalka videoiger. Zanimivo pri njej je še, da na zelo čustveni način doživlja vsakršno koli obliko umetnosti in to kaže navzven precej izrazito. Danes je dejavna članica Akademskega pevskega zbora Koper, pred kratkim pa je tudi zaključila šolanje, ki ga prej zaradi operacij ni mogla. Ustvarja in poje predvsem s prijatelji in ljudmi, ki jo imajo radi. Za nastop na Emi Freš pa se je odločila, ker si želi, da bi njene pesmi osvajale svet in da jo ljudje bolje spoznajo.

Razpored tekmovanj za Emo Freš.Foto: RTV Slovenija

Zmagovalec dneva je ... (razglasitev rezultatov, posodobitev novice ob 20:20)

Glasovanje je potekalo preko spleta, in sicer med 10. in 20. uro. Po zaključku glasovanja je RTV Slovenija preko družbenih omrežjih sporočila, da so zmagovalci dneva - po mnenju anketnih glasovalcev - postali Parvani Violet, ki so stavili na pesem Cupid.

Tokrat je ljudsatvo osvojil Parvani Violet.Foto: Promo foto
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

16.5.2020

RTV Slovenijo bo na Pesmi Evrovizije 2021 zastopala Ana Soklič

16.5.2020

Najboljša slovenska evrovizijska pesem je No One od Maje Keuc

14.5.2020

Ana Soklič razkrila, kako bi izgledal ESC nastop v Rotterdamu

11.5.2020

Mineva 13 let, odkar nam je Alenka Gotar prvič pripela finale

10.5.2020

Kako zveni Lea Sirk v prenovljeni evrovizijski skladbi Hvala, ne!?

Facebook

Twitter