Ema Freš 2020, 5. glasbeni dvoboj: Glasovalce prepričala Petra Ceglar

V petem dvoboju sta tekmovala 20-letni Marko Škof iz Maribora (Hočem, da je vse kot prej) ter Petra Ceglar (Srce naglas), ki je na koncu postala zmagovalka dneva.

Potek izbora Ema Freš

Vsak teden se v ponedeljek, torek in sredo predstavljata po dva izvajalca. Prek spletne ankete bodo nato glasovalci izbrali vsak dan enega, ki se bo uvrstil v petkov izbor za zmagovalca tedna. Izmed treh zmagovalcev dneva bodo glasovalci lahko ob petkih v novem krogu - znova prek spletne ankete - glasovali za zmagovalca, ki bo prišel med najbolj "freš" deseterico. Tedenska zmagovalca bosta dva, saj bo drugega izbrala še strokovna komisija. Izmed 18 izvajalcev bo tako šest takšnih, ki se bodo v prvih treh tednih že lahko veselili finala izbora Ema Freš. Ostalih 12 izvajalcev pa bo dobilo še eno priložnost, saj se bodo v naslednjih dveh tednih pomerili še enkrat po enakem sistemu v spletnem tekmovanju. Med njimi se bodo še štirje uvrstili v finalni izbor Ema Freš. Deset finalistov se bo na koncu pomerilo za svoje mesto na finalnem izboru Ema 2020 - dva, eden po mnenju glasovalcev in drugi po mnenju strokovne žirije pa bosta dobila vstopnico za Emo 2020.

Petra Ceglar, devetnajstletnica iz Šmarja – Sapa, je letos maturirala na Gimnaziji Vič, zdaj pa bo svojo pot nadaljevala na ekonomski fakulteti in se poleg tega tudi bolj posvetila svojemu glasbenemu ustvarjanju. Glasba jo spremlja že od malih nog. V prostem času že od otroštva poje in piše pesmi. V Glasbeni šoli Grosuplje se je sedem let učila violine in glasbene teorije. Več let je obiskovala godalni in simfonični orkester v Grosupljem in pela v številnih pevskih zborih. Od leta 2015 se petja tudi redno uči. Pevsko znanje nabira pri priznanih učiteljih petja. Leta 2016 je s šestnajstimi leti izdala svojo prvo avtorsko skladbo I Believe In The Way That I Live, ki je bila nagrajena na tekmovanju mladih skladateljev CompComp. Slovenska priredba pesmi ji je prinesla tudi prvo mesto na tekmovanju Glasbeni izziv v kategoriji avtorskih skladb. Leta 2017 se je udeležila pevskega tekmovanja Ql-talent, udeleževala se je tudi mednarodnega pevskega tekmovanja Blejski zlati mikrofon. Za seboj ima že veliko nastopov, med njimi tudi nastope na odru Kongresnega trga v Ljubljani, na Blejski promenadi (dogodek Pesem Evrovizije skozi čas), na občinskih slovesnostih, dogodkih glasbene šole, na prireditvah Gimnazije Vič ... Avgusta 2019 je imela v Portorožu svoj prvi samostojni koncert. Januarja 2019 je pod založbo Menart izdala videospot za svojo drugo avtorsko pesem Dovolj mi je. Kot samostojna avtorica besedil in melodij si svojo glasbeno pot želi nadaljevati tudi kot glasbena producentka. Njen cilj je Evrovizija.

Marko Škof in Petra CeglarFoto: Tibor Golob in Rok Torkar

Komentatorji Eme Freš

Izbor Ema Freš vodi pet komentatorjev, in sicer Bojan Cvjetićanin, Klemen Kopina, Denis Živčec, Maja Pinterič in Rebeka Tomc. Komentatorji nato vsak dan komentirajo dva posnetka oziroma dva tekmovalca, s tem da nimajo  vpliva na glasovanje.

Glasovanje je potekalo med 10. in 20. uro, in sicer v spletni anketi, dnevnega zmagovalca pa je nato RTV Slovenija objavila preko družbenih omrežij.

In kdo pa je 20-letni Marko Škof, ki prihaja iz Maribora? "Glasba me je navdušila že v otroštvu. Pri devetih letih sem začel peti in igrati v otroškem zboru SNG-ja Maribor, sodeloval sem v predstavah La Bohéme, Carmen in Hrestač. Leta 2009 sem izdal prvo skladbo, s katero sem zmagal na festivalu FENS. Pozneje sem bil sprejet k slovitim Dunajskim dečkom, a se glede na svojo starost za ta korak nisem odločil. Nato sem se vpisal na Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, kjer sem obiskoval pouk klavirja, kitare in nauk o glasbi. Na isti šoli sem opravil tudi tri letnike klasičnega solopetja pri profesorju Danilu Kostevšku in eno leto džezovskega solopetja in teorije džeza pri profesorici Ani Bezjak. Glasovno sem se izpopolnjeval tudi pri enem izmed svetovno najbolj priznanih učiteljev petja Joshui Alamuju," pravi o sebi mladi Mariborčan.

Razpored tekmovanj za Emo Freš.Foto: RTV Slovenija

Zmagovalka dneva je ... (razglasitev rezultatov, posodobitev novice ob 20:15)

Glasovanje je potekalo preko spleta, in sicer med 10. in 20. uro. Po zaključku glasovanja je RTV Slovenija preko družbenih omrežjih sporočila, da je zmagovalka dneva - po mnenju anketnih glasovalcev - postala Petra Ceglar, ki je stavila na pesem Srce naglas.

Peti glasbeni dvoboj je osvojila Petra Ceglar.Foto: Rok Torkar
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

16.5.2020

RTV Slovenijo bo na Pesmi Evrovizije 2021 zastopala Ana Soklič

16.5.2020

Najboljša slovenska evrovizijska pesem je No One od Maje Keuc

14.5.2020

Ana Soklič razkrila, kako bi izgledal ESC nastop v Rotterdamu

11.5.2020

Mineva 13 let, odkar nam je Alenka Gotar prvič pripela finale

10.5.2020

Kako zveni Lea Sirk v prenovljeni evrovizijski skladbi Hvala, ne!?

Facebook

Twitter