Ema Freš 2020, 2. krog, prvi par: Tokrat prepričala Pia Nina

Z današnjim dnem se je začel drugi krog spletnega projekta Ema Freš. Še eno priložnost bodo dobili vsi tisti mladi kandidati, ki skozi prvi krog niso uspeli prepričati glasovalcev. Kot prvi par drugega kroga sta se predstavili Pia Nina in Sara Petešić. Na koncu so se glasovalci odločili za Pio Nino, ki jo v petek čaka še glasbeni troboj.

Ema Freš, prvi krog in drugi krog

Od 4. novembra sta se ob ponedeljkih, torkih in sredah predstavila po dva izvajalca. Prek spletne ankete so nato glasovalci izbrali vsak dan enega, ki se je uvrstil v petkov izbor za zmagovalca tedna. Izmed treh zmagovalcev dneva so glasovalci ob petkih v novem krogu - znova prek spletne ankete - glasovali za zmagovalca, ki je prišel med najbolj "freš" deseterico. Tedenska zmagovalca sta bila dva, saj je drugega izbrala še strokovna komisija. Izmed 18 izvajalcev je bilo tako šest takšnih, ki so se v prvih treh tednih že lahko veselili finala izbora Ema Freš.

Ostalih 12 izvajalcev pa je s 25. novembrom dobilo še eno priložnost. V naslednjih dveh tednih se bodo poraženci pomerili še enkrat po enakem sistemu v spletnem tekmovanju. Med njimi se bodo še štirje uvrstili v finalni izbor Ema Freš.

Komentatorji Eme Freš

Izbor Ema Freš vodi pet komentatorjev, in sicer Bojan Cvjetićanin, Klemen Kopina, Denis Živčec ter Maja Pinterič in Rebeka Tomc.

Spletno glasovanje za Emo Freš

Za zmagovalca ste lahko glasovali tukaj.

24-letna Sara Petešić  prihaja iz Kopra. Rodila se je kot otrok s posebnimi potrebami, saj ima diagnosticirano lažjo obliko cerebralne paralize. Do odhoda v šolo je bila njena življenjska pot zaznamovana z bolnišnicami in različnimi terapijami, katerim gre zahvala, da je v življenju dosegla takšno raven, na kateri je zdaj. Že kot zelo majhen otrok je pokazala izjemen talent za petje in ritem. Nekje pri treh letih je znala kar precejšen nabor otroških pesmi. Ljudje, ki so jo takrat poznali, lahko potrdijo, da ko je začela peti, zanjo ni bilo premora in je prepevala ure in ure.

Njen prvi nastop je bil pri petih letih, ko je na odprtju Sončka (Društva za cerebralno paralizo na Obali) zapela pesem Lahko noč, Piran Anike Horvat. Potem pa je šla pot samo navzgor. Veliko so jo klicali na nastope, prav tako pa je dvakrat sodelovala na festivalu FeNS v Izoli. Nastopala je tudi na Pikinem festivalu v Velenju, pa tudi marsikje drugje. Oder je s svojim petjem krasila predvsem na Obali. Že kot majhna deklica je posnela svoj prvi videospot.

Puberteta in skrbi ter družinske stvari so naredile svoje in za nekaj časa je prenehala ustvarjati. Nato pa se je h glasbi znova vrnila. Pela je v spremljavi različnih obalnih kitaristov in skupin, ima pa posnetih kar nekaj svojih avtorskih pesmi. Med prijatelji je znana kot filmofil in oboževalka videoiger. Zanimivo pri njej je še, da na zelo čustveni način doživlja vsakršno koli obliko umetnosti in to kaže navzven precej izrazito. Danes je dejavna članica Akademskega pevskega zbora Koper, pred kratkim pa je tudi zaključila šolanje, ki ga prej zaradi operacij ni mogla. Ustvarja in poje predvsem s prijatelji in ljudmi, ki jo imajo radi. Za nastop na Emi Freš pa se je odločila, ker si želi, da bi njene pesmi osvajale svet in da jo ljudje bolje spoznajo.

Sara Petešić in Pia NinaFoto: Špela Urbanc in osebni album

Pia Nina je 20-letno dekle, ki prihaja iz Kranja. "Sem ena tistih, ki nima odgovora na vprašanje »kdaj si začela peti«. To rada počnem od nekdaj. Sem samouk, ki jo navdušujejo velika imena kot so Sade, Amy Winehouse, Lana Del Rey, English Grammar ... Pri svojih 18 letih sem imela skupino pod imenom PIA, s katero smo igrali akustične soul-popovske priredbe, ta pa ni dolgo obstala zaradi različnih nesoglasij med člani. Zadnja tri leta sem poletja preživela v Dalmaciji, kjer sem nastopala po različnih lokalih. Poleg literature zadnjih nekaj let sama pišem glasbo, s katero izražam lastna občutenja in izkušnje. Nastopila sem tudi na lanskem Ted-exu kot glasbena gostja, kjer sem predstavila svojo avtorsko skladbo Globok vdih, ki pa še ni bila uradno izdana. Vedno sem uživala v pisanju besedil in iskanju melodij, vokalnih linij. Igram tudi kitaro in malce klaviatur. Oktobra pa začnem študij za glasbeno produkcijo, ker bi rada pridobila več samostojnosti in izraznosti pri uresničevanju svojih glasbenih idej. Zdaj sodelujem s producentom Jernejem Kržičem, skupaj sva ustvarila tudi skladbo, s katero se prijavljam na Emo Freš," je zapisala ob predstavitvi za novi glasbeni projekt.

Razpored tekmovanj za Emo Freš.Foto: RTV Slovenija

Zmagovalka dneva je ... (razglasitev rezultatov, posodobitev novice ob 22:00)

Glasovanje je potekalo preko spleta, in sicer med 10. in 20. uro. Po zaključku glasovanja je RTV Slovenija preko družbenih omrežjih sporočila, da je zmagovalka dneva - po mnenju anketnih glasovalcev - postala Pia Nina, ki je stavila na pesem Tukaj in zdaj.

Zmagovalka prvega dne 2. kroga je Pia Nina.Foto: Špela Urbanc
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.1.2020

Parvani Violet (Veronika Steiner): Uresničila se nam je dolgoletna želja

18.1.2020

Saška po zmagi: Enkrat se je že obrestovalo, morda se bo znova

18.1.2020

Na Emi Freš prepričali Parvani Violet in Saška, ki potujejo na Emo 2020

17.1.2020

RTV Slovenija izbira predstavnika za izbor Evrovizijski mladi glasbeniki

17.1.2020

Maja Pinterič in Bojan Cvjetićanin: Nekaj pesmi resnično izstopa

Facebook

Twitter