Ema Freš 2020, 2. krog, peti par: Zmagovalka je Astrid in Avantgarden

V drugem krogu sta kot peti par še eno priložnost dobili Astrid in Avantgarden (Sing to Me) ter Petra Ceglar (srce naglas). Po zaključku glasovanja je RTV Slovenija preko družbenih omrežjih sporočila, da je ljudstvo oziroma glasovalce tokrat prepričala Astrid in Avantgarden, Petra Ceglar pa se poslavlja od Eme Freš.

Od 4. novembra sta se ob ponedeljkih, torkih in sredah predstavila po dva izvajalca. Prek spletne ankete so nato glasovalci izbrali vsak dan enega, ki se je uvrstil v petkov izbor za zmagovalca tedna. Izmed treh zmagovalcev dneva so glasovalci ob petkih v novem krogu - znova prek spletne ankete - glasovali za zmagovalca, ki je prišel med najbolj "freš" deseterico. Tedenska zmagovalca sta bila dva, saj je drugega izbrala še strokovna komisija. Izmed 18 izvajalcev je bilo tako šest takšnih, ki so se v prvih treh tednih že lahko veselili finala izbora Ema Freš. Ostalih 12 izvajalcev pa je s 25. novembrom dobilo še eno priložnost.

Začetki glasbenega sodelovanja članov skupine Astrid in Avantgarden segajo v poletje leta 2017. Začelo se je s telefonskim klicem in željo po skupnem ustvarjanju, nadaljevalo z izmenjavo telefonskih posnetkov zametkov novih skladb. S plaže na plažo, dobesedno. Janez Hace in Astrid Kljun sta nato nekaj mesecev ustvarjala sama s pomočjo skupne improvizacije. Besedila so nastajala na kraju samem, brez predhodne priprave, in od vsega začetka izžarevala globoko črnino nezavednega. Surov material sta nato poslala Martinu Štiberniku, tretjemu izmed treh. V prehodu na novo stopnjo skupnega umetniškega izražanja se je skupina preselila v prostore snemalnega studia Marsh Recording Studio, kjer so improviziranim demoposnetkom nadeli ime, jih preoblikovali in poiskali njihov globlji pomen. Življenje so vdihnili tudi skladbi Coconut, ki je izšla konec septembra, in skladbi, ki jo prijavljajo na Emo Freš.

Astrid in Avantgarden ter Petra CeglarFoto: Promo foto in Rok Torkar

Komentatorji in glasovanje

Izbor Ema Freš vodi pet komentatorjev, in sicer Bojan Cvjetićanin, Klemen Kopina, Denis Živčec, Maja Pinterič in Rebeka Tomc. Komentatorji nato vsak dan komentirajo dva tekmovalca, s tem da nimajo vpliva na glasovanje. Glasovanje poteka med 10. in 20. uro, in sicer v spletni anketi, dnevnega zmagovalca pa nato objavi RTV Slovenija preko družbenih omrežij.

19-letna Petra Ceglar se poleg študija na ekonomski fakulteti posveča svojemu glasbenemu ustvarjanju, saj jo glasba spremlja že od malih nog. Za seboj ima že veliko nastopov, med njimi tudi nastope na odru Kongresnega trga v Ljubljani, na Blejski promenadi (dogodek Pesem Evrovizije skozi čas), na občinskih slovesnostih, dogodkih glasbene šole, na prireditvah Gimnazije Vič ... Avgusta 2019 je imela v Portorožu svoj prvi samostojni koncert. Še prej, januarja 2019 pa je pod založbo Menart izdala videospot za svojo drugo avtorsko pesem Dovolj mi je. Kot samostojna avtorica besedil in melodij si svojo glasbeno pot želi nadaljevati tudi kot glasbena producentka. Njen cilj je nastop na Pesmi Evrovizije.

Razpored tekmovanj za Emo Freš.Foto: RTV Slovenija

Zmagovalka dneva je ... (razglasitev rezultatov, posodobitev novice ob 20:10)

Glasovanje je potekalo preko spleta, in sicer med 10. in 20. uro. Po zaključku glasovanja je RTV Slovenija preko družbenih omrežjih sporočila, da je zmagovalka dneva - po mnenju anketnih glasovalcev - postala Astrid in Avantgarden, ki je stavila na pesem Sing to Me.

Glasovalce je prepričala Astrid in Avantgarden ...Foto: Osebni album
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.1.2020

Parvani Violet (Veronika Steiner): Uresničila se nam je dolgoletna želja

18.1.2020

Saška po zmagi: Enkrat se je že obrestovalo, morda se bo znova

18.1.2020

Na Emi Freš prepričali Parvani Violet in Saška, ki potujejo na Emo 2020

17.1.2020

RTV Slovenija izbira predstavnika za izbor Evrovizijski mladi glasbeniki

17.1.2020

Maja Pinterič in Bojan Cvjetićanin: Nekaj pesmi resnično izstopa

Facebook

Twitter