Ema Freš 2020, 2. krog, drugi troboj: Zmaga za Astrid in Avant. ter Lano

Po zadnjih treh glasbenih dvobojih, v katerih se je med seboj pomerilo še šest poražencev, je bil na vrsti še zadnji glasbeni troboj, v katerem so se pomerili trije dnevni zmagovalci. Ljudstvo in stroka so se po spletnem glasovanju odločili za Lano Hrvatin ter Astrid in Avantgarden, izpadel pa je Tilen Lotrič, ki je končal s tekmovanjem.

Še zadnji zmagovalki sta Astrid in Avantgarden ter Lana Hrvatin.Foto: Promo foto

Ema Freš, prvi in drugi krog

Od 4. novembra sta se ob ponedeljkih, torkih in sredah predstavila po dva izvajalca. Glasovalci so nato izbrali vsak dan enega, ki se je uvrstil v petkov izbor. Izmed treh zmagovalcev dneva so glasovalci ob petkih v novem krogu glasovali za zmagovalca, ki je prišel med najbolj "freš" deseterico. Tedenska zmagovalca sta bila dva, saj je drugega izbrala še strokovna komisija. Izmed 18 izvajalcev je bilo tako šest takšnih, ki so se v prvih treh tednih že lahko veselili finala izbora Ema Freš. Ostalih 12 izvajalcev pa je s 25. novembrom dobilo še eno priložnost.

Komentatorji in glasovanje

Izbor Ema Freš vodi pet komentatorjev, in sicer Bojan Cvjetićanin, Klemen Kopina, Denis Živčec, Maja Pinterič in Rebeka Tomc. Komentatorji nato vsak dan komentirajo dva tekmovalca, s tem da nimajo vpliva na glasovanje. Glasovanje poteka med 10. in 20. uro, in sicer v spletni anketi, dnevnega zmagovalca pa nato objavi RTV Slovenija preko družbenih omrežij. Ob petkih, ko poteka troboj, pa sta dnevna zmagovalca dva, saj enega izbere ljudstvo, drugega pa strokovna komisija.

In kdo so bili dnevni zmagovalci?

2. krog, zmagovalka, 4. dvoboja: Lana Hrvatin se z glasbo ukvarja že od rojstva, uradno šolanje pa je sicer začela pri šestih letih v Glasbeni šoli Koper, kjer je končala nižjo glasbeno stopnjo smeri violina. Leta 2015 se je začela učiti s petjem pri Lei Sirk, pri njej se je učila dve leti. Od takrat dalje tudi redno nastopa.

2. krog, zmagovalka, 5. dvoboja: Astrid in Avantgarden je začela svojo zgodbo leta 2017. Takrat je nastala želja po skupnem ustvarjanju, vse skupaj pa se je izmenjevalo s telefonskimi posnetki skladb. Janez Hace in Astrid Kljun sta nato nekaj mesecev ustvarjala sama s pomočjo skupne improvizacije. Besedila so nastajala na kraju samem, brez predhodne priprave, in od vsega začetka izžarevala globoko črnino nezavednega. Surov material sta nato poslala Martinu Štiberniku, tretjemu izmed treh. V prehodu na novo stopnjo skupnega umetniškega izražanja se je skupina preselila v prostore snemalnega studia Marsh Recording Studio, kjer so improviziranim demoposnetkom nadeli ime, jih preoblikovali in poiskali njihov globlji pomen. Življenje so vdihnili tudi skladbi Coconut, ki je izšla konec septembra.

2. krog, zmagovalec, 6. dvoboja: Tilen Lotrič je pevec, študent Akademije za glasbo v Ljubljani in drugouvrščeni superfinalist šova Slovenija ima talent. Do zdaj je izdal tri skladbe, in sicer Pokliči kdaj v sodelovanju z Nušo Derenda, Upam, da si srečna v sodelovanju s Poskočnimi muzikanti, zadnja pa je obarvana božično, saj gre za priredbo zna božične melodije Let it snow.

Tilen Lotrič se je moral posloviti od izbora Ema Freš.Foto: Luka Blatnik

Komentatorje je najbolj prepričala Astrid in Avantgarden, ki je dobila eno eno oceno Freš, prav tako pa štiri ocene Štima. Na drugem mestu sta z enakim številom Tilen Lotrič in Lana Hrvatin. A ker je Tilen dobil eno oceno Freš, Lana pa Eh, bi bilo logično, da je Tilen drugi.

In kako so pesmi navdušile komentatorje? Svoje mnenje o zmagovalnih skladbah tega tedna so povedali tudi komentatorji. Bojan Cvjetićanin, Klemen Kopina, Denis Živčec ter Maja Pinterič in Rebeka Tomc so pesmi ocenili z besedami Eh (kar je najslabše oziroma ocena 1), nato sledijo Nenavdušen (2), Recimo (3), Štima (4) in na koncu Freš (kot čista petica), kar je po njihovem mnenju najboljše. Kako se je kdo odločil, je označeno z zvezdico *.

LANA HRVATINEhNenavdušenRecimoŠtimaFreš
Maja Pinterič  *
Bojan Cvjetićanin*
Denis Živčec*
Rebeka Tomc*
Klemen Kopina*
ASTRID IN AVAN.EhNenavdušenRecimoŠtimaFreš
Maja Pinterič *
Bojan Cvjetićanin*
Denis Živčec*
Rebeka Tomc*
Klemen Kopina*
TILEN LOTRIČEhNenavdušenRecimoŠtimaFreš
Maja Pinterič *
Bojan Cvjetićanin*
Denis Živčec*
Rebeka Tomc*
Klemen Kopina*
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.1.2020

Parvani Violet (Veronika Steiner): Uresničila se nam je dolgoletna želja

18.1.2020

Saška po zmagi: Enkrat se je že obrestovalo, morda se bo znova

18.1.2020

Na Emi Freš prepričali Parvani Violet in Saška, ki potujejo na Emo 2020

17.1.2020

RTV Slovenija izbira predstavnika za izbor Evrovizijski mladi glasbeniki

17.1.2020

Maja Pinterič in Bojan Cvjetićanin: Nekaj pesmi resnično izstopa

Facebook

Twitter