Ema Freš 2020, 2. glasbeni dvoboj: Zmagovalca dneva sta Younite

V drugem dvoboju se je pomerila mlada glasbena (štiričlanska) zasedba Soulution (Eno) in dvojec Younite (The Cure), ki ga predstavljata dva mlada, ambiciozna glasbenika, Iza Leskovšek in Jakob Zlatinšek. Glasovalci so se tokrat odločili za Izo in Jakoba, ki sta tako postala zmagovalca dneva.

Potek izbora Ema Freš

Vsak teden se v ponedeljek, torek in sredo predstavljata po dva izvajalca. Prek spletne ankete bodo nato glasovalci izbrali vsak dan enega, ki se bo uvrstil v petkov izbor za zmagovalca tedna. Izmed treh zmagovalcev dneva bodo glasovalci lahko ob petkih v novem krogu - znova prek spletne ankete - glasovali za zmagovalca, ki bo prišel med najbolj "freš" deseterico.

Fantovska skupina Soulution je štiričlanska zasedba, ki deluje eno leto, in sicer od novembra 2018. Skupino sestavljajo štirje vokalisti Luka Cvetičanin, Arni L. Cindrič, Matevž Derenda in Patrik Mrak, ki pa jih spremlja tudi na kitari. Prepoznavni so po svojih akustičnih priredbah ameriških in britanskih glasbenikov, pojejo vse od popa do countryja.

Fantje s svojim štiriglasnim petjem in harmonijami gostujejo v različnih lokalih, na prireditvah in tudi na prostem po vsej Sloveniji. Septembra letos je skupina izdala svojo prvo avtorsko skladbo z naslovom Naj ne čakam te, te dni pa se skozi Ema Freš borijo za vstopnico na Emo 2020.

Zasedba Younite in skupina Soulution.Foto: Osebni album

Komentatorji Eme Freš

Izbor Ema Freš bo vodilo pet komentatorjev, in sicer pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin (študent sociologije iz Ljubljane), voditelj in animator Klemen Kopina, novinar in dober poznavalec Evrovizije Denis Živčec ter spletni »vplivnici« Maja Pinterič (študentka komunikologije, ki obožuje izzive, kar lahko vidite na njenem kanal NekiNeki na YouTubu) in Rebeka Tomc (dijakinja Gimnazije Poljane, ki večino prostega časa preživlja na YouTubu).

Komentatorji bodo po objavi vsak dan komentirali dva posnetka oziroma dva tekmovalca, s tem da ne bodo imeli vpliva na glasovanje. Med 10. in 20. uro bodo v spletni anketi glasovali glasovalci, dnevni zmagovalec pa bo znan še isti večer. Za dnevnega zmagovalca lahko glasujete tukaj.

Zasedbo Younite predstavljata dva mlada, ambiciozna glasbenika, Iza Leskovšek in Jakob Zlatinšek. Študenta poleg dolgoletnega prijateljstva združuje velika ljubezen do glasbe in še večja želja po deljenju te med širše množice. Iza Leskovšek je pri petih letih začela obiskovati glasbeno šolo Nazarje, kjer se je učila igrati violino. Ves čas jo je spremljala ogromna želja po petju in kaj kmalu se je prijavila na festival Korajža velja, na katerem je tudi zmagala. Nastopi in uspehi na festivalih so se vrstili. Med drugim je pela v Dubrovniku na koncertu klape Linđo, na Ljubljanskem gradu ob dnevu zmage z Ljubljanskim oktetom, v oddaji Pod klobukom in na številnih drugih prireditvah. Pri dvanajstih je začela obiskovati solopetje pri Ani Bezjak, zadnja leta pa obiskuje ure pri Nataši Nahtigal. Jakob Zlatinšek se je prvič resneje spoznal z glasbo v prvem razredu osnovne šole, ko so mu starši kupili klaviature in ga vpisali na učne ure klavirja. Zadnja leta svoje znanje izpopolnjuje pri klaviaturistu skupine Tabu, Alešu Beriši. Igral je v nekaj skupinah, največkrat pa deluje kot korepetitor na različnih prireditvah. Že od otroštva je njegova največja želja pisanje avtorske glasbe, zadnja leta se posveča predvsem glasbeni produkciji. Tako je ustvaril glasbo za kratko igrani film in tudi celovečerni film Julija.

Skupno ustvarjanje sta Younite začela že v osnovni šoli, kjer sta nastopala na številnih predvsem kulturnih prireditvah in koncertih, med drugim tudi na koncertih Nine Pušlar. Pred leti sta se odločila za resnejšo glasbeno pot in tako je nastal duo Younite. V zadnjem letu sta izdala dve avtorski pesmi: Junija in Noči, ki ju lahko slišimo tudi v celovečernem filmu Julija. Za pesem Junija sta posnela tudi videospot. Kljub vsemu pa si Younite predvsem želita, da bi lahko njuno glasbo slišale širše množice po Sloveniji. Zato sta se prijavila na razpis Ema Freš.

Razpored tekmovanj za Emo Freš.Foto: RTV Slovenija

Zmagovalca dneva sta ... (razglasitev rezultatov, posodobitev novice ob 20:15)

Glasovanje je potekalo preko spleta, in sicer med 10. in 20. uro. Po zaključku glasovanja je RTV Slovenija preko družbenih omrežjih sporočila, da sta zmagovalca dneva - po mnenju anketnih glasovalcev - postala Iza in Jakob, ki sta združena pod imenom Younite, ki stavita na pesem The Cure.

Glasovalce je prepričal dvojec Younite.Foto: Osebni album
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.1.2020

Parvani Violet (Veronika Steiner): Uresničila se nam je dolgoletna želja

18.1.2020

Saška po zmagi: Enkrat se je že obrestovalo, morda se bo znova

18.1.2020

Na Emi Freš prepričali Parvani Violet in Saška, ki potujejo na Emo 2020

17.1.2020

RTV Slovenija izbira predstavnika za izbor Evrovizijski mladi glasbeniki

17.1.2020

Maja Pinterič in Bojan Cvjetićanin: Nekaj pesmi resnično izstopa

Facebook

Twitter