REPORTAŽA

Ema 2020: Slovenija se je odločila ... V Rotterdam potuje Ana Soklič

Tako so na pustno soboto v sklepnem dejanju 25. nacionalnega izbora - Ema 2020 - odločili gledalci in poslušalci nacionalne radiotelevizije, ki pa so lahko v superfinalu (kot že štirikrat doslej) izbirali (le) med dvema izbranima skladbama, ki jih je tokrat izmed dvanajstih pesmi za ljudstvo izbrala oziroma izluščila tričlanska strokovna komisija.

Ema 2020 je – tako kot prvi izbor – potekala v studiu 1 TV SLO. (Foto: Alesh Maatko) Emo 2020 je že četrtič vodil Klemen Slakonja. (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 1. Simon Vadnjal – Nisi sam (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 1. Simon Vadnjal – Nisi sam (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 2. Saška – Še kar lovim tvoj nasmeh (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 2. Saška – Še kar lovim tvoj nasmeh (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 3. Gaja Prestor – Verjamem vase (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 3. Gaja Prestor – Verjamem vase (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 4. Ana Soklič – Voda (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 4. Ana Soklič – Voda (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 5. Inmate – The Salt (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 5. Inmate – The Salt (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 6. Manca Berlec – Večnost (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 6. Manca Berlec – Večnost (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 7. Tinkara Kovač – Forever (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 7. Tinkara Kovač – Forever (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020. 8. Božidar Wolfand Wolf – Maybe Someday (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020. 8. Božidar Wolfand Wolf – Maybe Someday (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 9. Parvani Violet – Cupid (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 9. Parvani Violet – Cupid (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 10. Klara Jazbec – Stop the World (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 10. Klara Jazbec – Stop the World (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 11. Imset – Femme fatale (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 11. Imset – Femme fatale (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 12. Lina Kuduzovič – Man Like U (Foto: Alesh Maatko) Ema 2020: 12. Lina Kuduzovič – Man Like U (Foto: Alesh Maatko) Po tekmovalnem delu nas je zabaval Klemen Slakonja. (Foto: Alesh Maatko) Eden izmed najbolj napetih trenutkov večera ... (Foto: Alesh Maatko) Eden izmed najbolj napetih trenutkov večera ... (Foto: Alesh Maatko) Pred razglasitvijo rezultatov sta nastopila še Zala in Gašper. (Foto: Alesh Maatko) Pred razglasitvijo rezultatov sta nastopila še Zala in Gašper. (Foto: Alesh Maatko) Pred razglasitvijo rezultatov sta nastopila še Zala in Gašper. (Foto: Alesh Maatko) Pred razglasitvijo rezultatov sta nastopila še Zala in Gašper. (Foto: Alesh Maatko) Strokovna komisija je za superfinalistki izbrala Ano in Lino. (Foto: Alesh Maatko) Ana Soklič in Lina Kuduzović (Foto: Alesh Maatko) V pričakovanju rezultatov ... (Foto: Alesh Maatko) V pričakovanju rezultatov ... (Foto: Alesh Maatko) In zmagovalka je ... Ana Soklič. (Foto: Alesh Maatko) In zmagovalka je ... Ana Soklič. (Foto: Alesh Maatko) Ani sta kipec Eme izročila Zala in Gašper. (Foto: Alesh Maatko) Po razglasitvi je Ana še enkrat odpela pesem Voda. (Foto: Alesh Maatko) Po razglasitvi je Ana še enkrat odpela pesem Voda. (Foto: Alesh Maatko) Po razglasitvi je Ana še enkrat odpela pesem Voda. (Foto: Alesh Maatko) Presrečna Ana Soklič. (Foto: Alesh Maatko) Zmagovalka Ana Soklič s kipcem Eme 2020. (Foto: Alesh Maatko)
Klemen Slakonja v pričakovanju kuverte ...Foto: Alesh Maatko

Za nami je še en izbor slovenskega evrovizijskega predstavnika – izbor, ki se je zgodil v istem studiu nacionalne televizije, kjer se je leta 1993 začela slovenska evrovizijska zgodba, ki pa nam v vsej zgodovini še ni prinesla zmagoslavja. Nam ga bo letos? Tega ta trenutek ne ve nihče, saj je o tem, če smo iskreni, po ravno končanem festivalu še prerano govoriti. Se je pa o Emi, ki je mimogrede drugi najbolj iskan dogodek leta 2019 na Google, toliko bolj govorilo pred Emo, predvsem o izvajalcih in glasbi.

Prizor glasbenikov in voditelja, ki smo ga na Evroviziji še kako vajeni.Foto: Alesh Maatko
Tinkara Kovač je tokrat nastopila brez flavte.Foto: Alesh Maatko

Kot smo že v večkrat zapisali je splošno znano dejstvo, da je večina popularnih glasbenih imen že zdavnaj izgubila željo po nastopu na Emi, nacionalni evrovizijski izbor pa ima mnogo manj naboja, kot ga je imel v začetku, ko je bila Evrovizija edino veliko glasbeno tekmovanje. Danes imamo nešteto televizij in še več različnih šovov, ki ustvarjajo predvsem zvezde enodnevnice, glasba, ki jo slišimo na Evroviziji, Emi ali pa na drugih festivalih, pa niti ne pride do poslušalcev iz dveh razlogov – ali je kao premalo kvalitetna ali pa ne sledi programski shemi določene radijske postaje.

Pa vendarle, če damo radijske postaje ob stran, lahko rečemo, da so se letošnji tekmovalci na Emi, generalno gledano, precej potrudili. Korak dlje je šel celo Božidar Wolfand Wolf, ki je pripravil izjemno usklajen nastop, kakršnega vidimo le na velikem evrovizijskem odru. Nič manj niso zaostajale glasbene dame, kjer ne moremo mimo izjemne vokalistke večera Ane Soklič ter krhke Klare Jazbec, ki nas je nežno pobožala s svojo melodijo, ki še kako obeta ...

Nuša Derenda, Maja Keuc in Darja Švajger so sestavljale strokovno komisijo.Foto: Alesh Maatko
V telefonskem glasovanju je Ana Soklič prejela 5035 glasov, Lina Kuduzović pa 4369.Foto: Alesh Maatko

Novega predstavnika za Pesem Evrovizije 2020 smo sicer tudi letos dobili v dveh krogih. Po predstavitvi vseh dvanajstih tekmovalcev – kot prvi je na oder stopil Simon Vadnjal s pesmijo Nisi sam, nato pa so sledili Saška s Še kar lovim tvoj nasmeh, Gaja Prestor z Verjamem vase, Ana Soklič s skladbo Voda, zasedba Inmate s pesmijo The Salt, Manca Berlec z melodijo Večnost, Tinkara Kovač s Forever, Božidar Wolfand Wolf s pesmijo Maybe Someday, Parvani Violet z Cupid, Klara Jazbec s Stop the World, zasedba Imset s Femme fatale ter Lina Kuduzović z avtorsko zgodbo Man Like U – je svoje najprej povedala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljale Darja Švajger, Nuša Derenda in Maja Keuc. Odločile so, da sta za superfinale najbolj primerni Ana Soklič in Lina Kuduzović. Po vnovični predstavitvi obeh skladb in desetminutnem telefonskem glasovanju (z vsake telefonske številke se je lahko glasovalko petkrat, cena klica pa je bila 84 centov, 33 centov več kot na Sanremu 2020) so gledalci in poslušalci nacionalne radiotelevizije odločili, da nas bo na izboru za Pesem Evrovizije 2020 v Rotterdamu zastopala Ana Soklič.

Emo 2020 je osvojila Ana Soklič.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

9.5.2021

Ana Soklič po prvi vaji: Fokusiramo se na vsebino, ki jo skladba nosi

8.5.2021

Rotterdam 2021: Tako je izgledala Anina vaja – od kozmosa do oceana

3.5.2021

Ana Soklič na poti v Rotterdam z novo različico skladbe Amen

29.4.2021

Tako zveni veličastna različica evrovizijske skladbe Amen

27.2.2021

Razkrita še zadnja skrivnost; to je nova evrovizijska pesem Ane Soklič

Facebook

Twitter