Ema 2019: Slovenija se je odločila ... V Tel Aviv potujeta Zala in Gašper

Odločitev je padla! Na 64. izbor za Pesem Evrovizije 2019, ki bo 14., 16. in 18. maja v Tel Avivu, bosta odpotovala Zala Kralj & Gašper Šantl. Tako so v sklepnem dejanju Eme 2019 odločili gledalci in poslušalci nacionalne radiotelevizije, ki so lahko izbirali (le) med dvema skladbama. Skladba Sebi je prejela 4666 glasov, Kaos pa 1735 glasov.

Izbor Ema 2019 se je začel s plesom ... (Foto: Alesh Maatko) Izbor Ema 2019 se je začel s plesom ... (Foto: Alesh Maatko) Voditeljica izbora Ema 2019 Ajda Smrekar. (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 1. Kim – Rhythm back to me (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 1. Kim – Rhythm back to me (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 1. Kim – Rhythm back to me (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 2. Renata Mohorič – Three bridges (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 2. Renata Mohorič – Three bridges (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 2. Renata Mohorič – Three bridges (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 3. René – Ne poveš (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 3. René – Ne poveš (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 3. René – Ne poveš (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 4. Fed Horses – Ti ne poznaš konjev (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 4. Fed Horses – Ti ne poznaš konjev (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 4. Fed Horses – Ti ne poznaš konjev (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 5. Ula Ložar – Fridays (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 5. Ula Ložar – Fridays (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 5. Ula Ložar – Fridays (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 6. Lumberjack – Lepote dna (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 6. Lumberjack – Lepote dna (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 6. Lumberjack – Lepote dna (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 7. Okustični – Metulji plešejo (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 7. Okustični – Metulji plešejo (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 7. Okustični – Metulji plešejo (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 8. INMATE – Atma (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 8. INMATE – Atma (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 8. INMATE – Atma (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 9. Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 9. Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 9. Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 10. Raiven – Kaos (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 10. Raiven – Kaos (Foto: Alesh Maatko) Ema 2019: 10. Raiven – Kaos (Foto: Alesh Maatko) Smaal Tokk, primorski 'gengsta' raper je otvoril šov program. (Foto: Alesh Maatko) Smaal Tokk, primorski 'gengsta' raper je otvoril šov program. (Foto: Alesh Maatko) Zatem je Ajda Smrekar razglasila prvega superfinalista. (Foto: Alesh Maatko) Nato je v šov pogramu nastopil še inoT. (Foto: Alesh Maatko) Nato je v šov pogramu nastopil še inoT. (Foto: Alesh Maatko) Ajda Smrekar je razglasila se drugega superfinalista. (Foto: Alesh Maatko) Med glasovanjem je Lea Sirk poskrbela za poseben šov program. (Foto: Alesh Maatko) Med glasovanjem je Lea Sirk poskrbela za poseben šov program. (Foto: Alesh Maatko) Med glasovanjem je Lea Sirk poskrbela za poseben šov program. (Foto: Alesh Maatko) Navihana Lea Sirk in resna Ajda Smrekar. (Foto: Alesh Maatko) Ajda Smrekar tik pred razglasitvijo zmagovalca Eme 2019 ... (Foto: Alesh Maatko) Zmagovalca Eme, Zala Kralj in Gašper Šantl. (Foto: Adrijan Pregelj)
Najbolj napet trenutek na Emi ...Foto: Alesh Maatko

Pojdimo po vrsti. Za nami je še en izbor evrovizijskega predstavnika – izbor, ki je potekal v istem studiu kot leta 1993, ko je Slovenija kot samostojna država na Pesmi Evrovizije sodelovala prvič; izbor, na katerem je bilo bore malo popularnih in znanih imen iz sveta glasbe ter izbor, ki je na eni strani prinesel radost in veselje, na drugi strani pa razočaranje in slabo voljo. Predvsem slabe volje je bilo že ob dnevu, ki jo RTV Slovenija najprej objavila v glavnem seznam anonimnežev ter nato še, ko so objavili kratke izseke pesmi za Emo, ki je bila nekoč pravi glasbeni dogodek leta in spektakel, o katerem so govorili prav vsi. Danes je zaradi dejstva, da je večina popularnih glasbenih imen izgubila željo po nastopu na Emi, nacionalni evrovizijski izbor precej manj odmeven, tudi gledanost se je precej zmanjšala, sploh če jo recimo primerjamo z letom 2008, ko je Emo spremljal vsak četrti gledalec. A kljub temu je nacionalni izbor še vedno zanimiv, saj si na eni strani tradicionalni (starejši) gledalci še vedno želijo spevnih pesmi, mladi gledalci pa večinoma vse skupaj najraje spremljajo preko spleta in si želijo mladih glasbenikov, s katerimi se radi poistovetijo.

Kaj pa glasba, glede na to, da je Ema glasbeni izbor? Raven pesmi je zagotovo padla, saj eni glasbeniki izkoristijo priložnost za predstavitev novega singla, drugi poizkusijo s prijavo svoje pesmi na vse festivale, tretji pa se celo potrudijo. A še vedno ne dovolj, saj je večina skladb že naslednji dan pozabljena. Tudi letos jih bo kar nekaj pozabljenih, sploh tistih, ki se niso uvrstile v superfinale.

Raiven tudi v tretje ni uspela, zbrala je le 1735 glasov (27,11%).Foto: Alesh Maatko
Zmagovalca Eme, Zala Kralj in Gašper Šantl.Foto: Alesh Maatko

Novega predstavnika za Pesem Evrovizije 2019 smo namreč dobili po dveh tekmovalnih krogih. Po predstavitvi vseh desetih tekmovalcev – kot prva je na oder stopila Kim (Rhythm back to you), nato so ji sledili Renata Mohorič (Three bridges), René (Ne poveš), Fed Horses (Ti ne poznaš konjev), Ula Ložar (Fridays), Lumberjack (Lepote dna), Okustični (Metulji plešejo), INMATE (Atma), Zala Kralj & Gašper Šantl (Sebi) in Raiven (Kaos) – je svoje najprej povedala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali Darja Švajger, Lea Sirk in Vladimir Graić. Odločili so, da so za superfinale najbolj primerni Zala Kralj & Gašper Šantl ter Raiven. Po vnovični predstavitvi obeh skladb in desetminutnem telefonskem glasovanju (z vsake telefonske številke se je lahko glasovalko petkrat, cena klica pa je bila 84 centov – 33 centov več kot na Sanremu 2019) so gledalci in poslušalci nacionalne radiotelevizije odločili, da nas bosta na izboru za Pesem Evrovizije 2019 v Tel Avivu zastopala Zala Kralj in Gašper Šantl, ki bosta s pesmijo Sebi nastopila v prvem predizboru, 14. maja. Če se bosta uvrstila med prvih deset, bosta nastopila tudi v finalu, 18. maja 2019.

Emo 2019 sta osvojila Zala Kralj in Gašper Šantelj. Prejela sta 4666 glasov.Foto: Alesh Maatko

In kdo sta Zala Kralj & Gašper Šantl? Gre za glasbeni duo, ki je skupno pot začel poleti 2017, ko sta posnela svojo prvo skupno pesem Valovi. Že pred sodelovanjem si je vsak od njiju posebej utiral glasbeno pot. Zala je začela s preigravanjem coverjev, nato pa se je odločila za pisanje avtorskih pesmi, ki temeljijo na njenem nežnem pristopu in pripovedovanju.

Njuna prva pesem Valovi je zaživela preko radijev, kjer je osvojila največ oboževalcev, prejela pa je še nagrado zlata piščal za skladbo leta 2017. Zala in Gašper sta se spoznala preko prijatelja Žige Krajnca, ki je Gašperju poslal Zaline Instagram posnetke in zdaj snema videospote za njuno glasbo.

Najmočnejša vez njunega projekta je, da lahko drug za drugega napišeta in interpretirata pesem.

Gašper je z igranjem kitare začel že v otroških letih in pridno vadil, dokler se ni kmalu začel zanimati tudi za glasbeno produkcijo. Na zadnji srednješolski dan se je s kolesom odpravil v tujino, kjer se je znašel pod okriljem glasbenih studijev Faust Records v Pragi. Gašper je v naslednjih dveh letih v Pragi izpopolnjeval kot tonski mojster in skladatelj, hkrati pa si je želel skozi glasbo izražati neko sporočilo. Z željo po novih zgodbah je pustil vse za seboj in se s kolesom odpravil prekolesarit Evropo. Z nahrbtnikom in kolesom je tako na zahodni obali Francije nastal refren za Valove "Sploh luna ve za morje, da vpliva na navade in valove?". Po potovanju se je v Prago vrnil dokončati pesem, ki je oživela v trenutku, ko jo je Zala interpretirala.

Kar se tiče Pesmi Evrovizije jo Zala Kralj spremlja od kar pomni, Gašper Šantl pa odkar ima Zalo. Kot sta nam že januarja zaupala v ekskluzivnem intervjuju, sta se Eme udeležila zato, da dosežeta še koga, ki mu lahko njuna glasba nekaj pomeni. In o čem govori zmagovalna pesem? "Najina pesem Sebi govori o tem, da v trenutkih, ko ti je težko in ostaneš zvest samemu sebi," odgovarjata Zala in Gašper, ki ob tem še dodajata, da je njuna najljubša evrovizijska skladba predlanska zmagovalka - Amar pelos dois (Salvador Sobral). Od naših pa je Gašperju najljubši Dan ljubezni, Zali pa Samo ljubezen.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

13.7.2020

Bi želeli, da Ana Soklič na ESC 2021 odpoje vašo pesem? Tu je priložnost

16.5.2020

RTV Slovenijo bo na Pesmi Evrovizije 2021 zastopala Ana Soklič

16.5.2020

Najboljša slovenska evrovizijska pesem je No One od Maje Keuc

14.5.2020

Ana Soklič razkrila, kako bi izgledal ESC nastop v Rotterdamu

11.5.2020

Mineva 13 let, odkar nam je Alenka Gotar prvič pripela finale

Facebook

Twitter