EKSKLUZIVNI INTERVJU

Ema 2019: Ne bi se rada dokazovala, pravita Zala Kralj in Gašper Šantl

Na Emi 2019 se bo za evrovizijsko vstopnico borilo deset tekmovalcev, ki jih tudi tokrat predstavljamo na Evrovizija.com. Zala Kralj in Gašper Šantl sta tista udeleženca Eme, ki ju predstavljamo kot peta po vrsti. V prijetnem razgovoru sta nam med drugim zaupala, da bi njun stil glasbe "na hitro opredelila kot elektronski pop s počasnimi ritmi".

Ema: To so vsi letošnji izbranci - Kdo vse je izbiral pesmi? - Uspehi zmagovalcev Eme na ESC

Zala Kralj & Gašper Šantl sta glasbeni duo, ki je skupno pot začel poleti 2017, ko sta posnela svojo prvo skupno pesem Valovi. Že pred sodelovanjem si je vsak od njiju posebej utiral glasbeno pot. Zala je začela s preigravanjem coverjev, nato pa se je odločila za pisanje avtorskih pesmi, ki temeljijo na njenem nežnem pristopu in pripovedovanju.

Njuna prva pesem Valovi je zaživela preko radijev, kjer je osvojila največ oboževalcev, prejela pa je še nagrado zlata piščal za skladbo leta 2017. Zala in Gašper sta se spoznala preko prijatelja Žige Krajnca, ki je Gašperju poslal Zaline Instagram posnetke in zdaj snema videospote za njuno glasbo.

Najmočnejša vez njunega projekta je, da lahko drug za drugega napišeta in interpretirata pesem.

Gašper je z igranjem kitare začel že v otroških letih in pridno vadil, dokler se ni kmalu začel zanimati tudi za glasbeno produkcijo. Na zadnji srednješolski dan se je s kolesom odpravil v tujino, kjer se je znašel pod okriljem glasbenih studijev Faust Records v Pragi. Gašper je v naslednjih dveh letih v Pragi izpopolnjeval kot tonski mojster in skladatelj, hkrati pa si je želel skozi glasbo izražati neko sporočilo. Z željo po novih zgodbah je pustil vse za seboj in se s kolesom odpravil prekolesarit Evropo. Z nahrbtnikom in kolesom je tako na zahodni obali Francije nastal refren za Valove "Sploh luna ve za morje, da vpliva na navade in valove?". Po potovanju se je v Prago vrnil dokončati pesem, ki je oživela v trenutku, ko jo je Zala interpretirala.

Zala in Gašper pravita, da posebnih in dih jemajočih priprav ne bosta imela.Foto: Tilyen Mucik

Ali vaju je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vaju izbrali za Emo 2019?
Najbolj naju je presenetila najina odločitev, da se udeleživa Eme 2019. Sprva se nisva počutila, kot da spadava tja, na koncu pa je bil to razlog, da greva. Želiva se predstaviti takšna kot sva in združevati alternativno s komercialnim.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vaju še ne poznajo in morda celo dvomijo o vama?
Nimava se namena dokazovati in to je tudi najino sporočilo. Sam ostani sebi zvest, pa tudi če komu zato ne boš všeč.

Kaj menite, zakaj bi bila vidva najboljši, da bi vaju na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2019 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji v Tel Avivu 2019?
Ne meniva, da sva najboljša. Eme se bova udeležila, da doseževa še koga, ki mu lahko najina glasba nekaj pomeni.

Če bi slučajno zmagali na Emi 2019, kaj lahko pričakujemo od vaju v Tel Avivu ter kaj bi za vaju pomenil nastop na tem največjem glasbenem odru?
To bi bila verjetno kar nora izkušnja. Prav tako bi bilo lepo potrdilo, če bi naju doma izbrali. Najin cilj je, da se še bolj poveževa s slovenskim občinstvom.

Kaj bo vajin adut na odru Eme 2019?
Najina prednost je, da imava drug drugega in da se ne znava pretvarjati. Zato sva včasih nerodna, a pravijo, da kar luškana. In da imava drug drugega.

Kako bi opisala vajino pesem Sebi, ki jo boste predstavili na Emi 2019?

Najina pesem Sebi govori o tem, da v trenutkih, ko ti je težko in ostaneš zvest samemu sebi.

Kakšen nastop obljubljata, kako se na vse skupaj pripravljata?
Najin nastop bo tak, kot so vsi najini koncerti. Ne pripravljava se posebej, na prvem mestu je, da sva še bolj takšna kot sva. Bojda ima RTV kar veliko luči. To nameravava uporabiti.

Koliko časa že, če sploh, spremljata Evrovizijo?
Zala Evrovizijo spremlja od vedno, Gašper pa odkar ima Zalo.

In za konec še ... katera evrovizijska pesem vama je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vaju je najbolj navdušil, če se seveda ozremo nazaj?
Najina najljubša je predlanska zmagovalka - Amar pelos dois in Salvador Sobral. Od naših je Gašperju najljubši Dan ljubezni, Zali pa Samo ljubezen.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

21.3.2020

Tako zveni prenovljena Voda, s katero bi se predstavila Ana Soklič

18.3.2020

Kako odpoved Evrovizije komentira naša Ana Soklič?

14.3.2020

Manca Berlec po Emi 2020: Zdaj nas čakajo nove zgodbe

14.3.2020

Plan B: Ana Soklič ostane v Ljubljani, pesem odpoje v studiu

28.2.2020

Simon Vadnjal: Ema je super izkušnja in dobra odskočna deska

Facebook

Twitter