Dvanajst odtenkov Eme 2020

Simon Vadnjal, Saška, Gaja Prestor, Ana Soklič, Inmate, Manca Berlec, Tinkara Kovač, Božidar Wolfand - Wolf, Parvani Violet, Klara Jazbec, Imset in Lina Kuduzović so tisti izbrani glasbeniki, ki nam bodo skozi Emo 2020 predstavili dvanajst različnih glasbenih zgodb, izmed katerih bo na koncu le ena prejela zmagovitih 12 evrovizijskih točk.

Aktualno dogajanje V ŽIVO lahko spremljate na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Ema 2020: Komu bo uspelo?Foto: SOJ RTV SLO / Promocijske fotogafije

Na Emi 2020, ki jo bo vodil Klemen Slakonja, bo sistem glasovanja enak kot lani. Po predstavitvi vseh skladb bo tričlanska žirija izbrala dva superfinalista, ki se bosta predstavila še enkrat. Med njima bo nato le ljudstvo izbralo najboljšega za Rotterdam, kjer se bo Slovenija najprej predstavila v prvem predizboru 12. maja. Če se bomo takrat uvrstili med prvih deset, bomo za našega predstavnika navijali še v finalu, 16. maja.

Lansko leto sta Emo osvojila Zala Kralj in Gašper Šantl.Foto: Alesh Maatko

Kar nekaj pesmi ima potencial. Je pa veliko odvisno od samega nastopa, ker gre za EvroVizijo in je tako zelo pomembno, kako vse skupaj tudi izgleda. Pa ne govorim o nekem pompu, ampak kako je stvar zapakirana v celoten paket.

Klemen Slakonja

Kot smo že pred dnevi zapisali v naši tradicionalni zgodbi Kdo je kdaj na Emi pred Emo 2020, nam letošnji nacionalni evrovizijski izbor, ki je znan pod imenom Ema (Evrovizijska MelodijA), ponuja sedem debitantov (Parvani Violet, Saška, Gaja Prestor, Imset, Manca Berlec, Simon Vadnjal in Klara Jazbec). Lani so na Emi debitirali Inmate, izkušnje z Eme ima tudi Ana Soklič. Trije nastopajoči (Lina Kuduzovič, Božidar Wolfand - Wolf in Tinkara Kovač) pa imajo že mednarodne evrovizijske izkušnje.

EMA 2020: 1. Simon Vadnjal - Nisi sam > intervju s Simonom si lahko preberete tukaj
Simon VadnjalFoto: Ana Gregorič

Kaj bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Morda kilometrina na koncertnih odrih – leta koncertiranja pred občinstvom v živo (predvsem s skupino CoverLover) dajo vsakemu izvajalcu neprecenljive izkušnje. Nastopal sem tako v zakajenih alternativnih klubih kot pred 35.000 glavo množico v Beogradu v družbi legendarnega Zorana Predina. Ena od prednosti je tudi besedilo, saj je odsev mojih osebnih čustev in doživljanja. Upam, da se v njem najde še kakšna sorodna duša.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Za nastop sem poklical odličnega koreografa in mentorja Miho Krušiča, s katerim sva sodelovala že v času ustvarjanja oddaje Znan obraz ima svoj glas. Miha zna še iz hloda izvabiti dostojno premikanje na odru Že prva vaja s spremljevalnimi vokalisti me je navdušila, razpoloženje je super, zadnji teden pred izborom pa bo zaradi številnih vaj na odru treba stisniti zobe.

EMA 2020: 2. Saška - Še kar lovim tvoj nasmeh > intervju s Saško si lahko preberete tukaj
Zmagovalka Eme Freš, Saška.Foto: Adrian Pregelj

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalko Eme 2020 oziroma za predstavnico Slovenije na Evroviziji 2020?
Za sebe bi rekla, da je tisto, kar pri meni največ odraža, iskrenost. Vedno izhajam iz sebe, iz svojih pravih čustev, občutij in to se ne bo spremenilo. In po mojem mnenju to največ šteje. Konec koncev ni vse v skladbi, ki jo izvajaš, ampak je veliko na tem, kako jo izvedeš.

EMA 2020: 3. Gaja Prestor - Verjamem vase > intervju z Gajo si lahko preberete tukaj
Gaja PrestorFoto: Samantha Kandinsky

Zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas izbrali za zmagovalko Eme 2020 oziroma za predstavnico Slovenije na ESC?
Ker sem v projekt stopila z vso dušo in srcem. Od malih nog sem največja oboževalka Eme in Evrovizije in zame bi bile oz. bodo to žive sanje. Od sebe bi dala 200 % in vsak trenutek uživala ter se potrudila, da bi za našo državo naredila najboljši vtis. Zame bi bila to izkušnja, ki si jo želim doživeti vsaj enkrat v življenju in vem, da odločitve ne bi obžalovali.

Kaj bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Energija. Na oder bom prinesla svežino, ženstvenost in moč. Želim si, da gledalci začutijo močno sporočilo moje pesmi in ob nastopu uživajo. Nastop bom podkrepila s koreografijo in močnim vokalom.

Kakšen nastop obljubljate?
Obljubljam nastop, ki bo najboljši v moji moči. Potrudila se bom, da dam popolnoma vse od sebe. Nastop bo preprost a vseeno zelo močan.

EMA 2020: 4. Ana Soklič - vida > intervju z Ano si lahko preberete tukaj
Ana SokličFoto: Adrijan Pregelj

Kaj bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Samo upam lahko, da bodo ljudje prepoznali moj adut v glasbi in besedi, seveda je pa res, da na koncu igra vlogo celoten paket. Naj tukaj dodam, da sem izjemno ponosna in vesela, da sem sedaj že drugič združila moči z zares ena a človekom, ki predvsem manj govori in mnogo več naredi. Takšnih nisem spoznala še veliko do sedaj. Govorim o glasbeniku, aranžerju Žigu Pirnatu, kateri je mojo skladbo oplemenitil v aranžmaju za veliki simfonični orkester ...

EMA 2020: 5. Inmate - The Salt > intervju z Inmate lahko preberete tukaj
Inmate na Emi 2019.Foto: Alesh Maatko

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalce Eme 2020 oziroma za predstavnike Slovenije na Evroviziji 2020?
Naša skladba The Salt je vokalno pestra, instrumental je zelo dinamičen, podkrepljen s težkimi kitarami in bobni in ravno zaradi slednjega bi kot metal zasedba zelo izstopali na Eurosongu. Slovenci še nikoli do sedaj na Eurosong nismo poslali tovrstne zasedbe, zato menimo, da je končno nastopil čas za to.

EMA 2020: 6. Manca Berlec - Večnost > intervju z Manco lahko preberete tukaj
Manca BerlecFoto: Anže Šestovič

Koliko časa že spremljate Evrovizijo?
Evrovizijo spremljam že od nekdaj. Postala je neka tradicija, da se vsako leto gleda v družbi družine ali prijateljev.

Kakšen nastop obljubljate za Emo 2020?
Moj nastop na Emi zagotovo ne bo velik šov. Na odru Eme bom sama – jaz, mikrofon in moja glasba. Ustvariti želim intimno in magično atmosfero, predvsem pa si želim, da ljudje prisluhnejo moji glasbi, ne da so zaslepljeni s šovom.

EMA 2020: 7. Tinkara Kovač - Forever > intervju s Tinkaro si lahko preberete tukaj
Tinka Kovač na odru MMS 2019.Foto: Alesh Maatko

Če bi slučajno znova zmagali na Emi 2020, kaj lahko pričakujemo od vas v Rotterdamu?
Ne maram napovedovat in ustvarjat pričakovanja. Veliko raje od pričakovanj imam presenečenja. In tudi tokrat ne bi naredila izjeme. Z veseljem bi se vrnila na evrovizijski oder, ki pa ga sama ne bi poimenovala kot največji glasbeni oder, ampak največji televizijski oder. Glasbeni oder bi bil prej kak koncert na San Siro stadionu, v Royal Albert Hall ali pa kot predskupina Rogerju Watersu.

EMA 2020: 8. Božidar W. Wolf - Maybe Someday > intervju z Wolfom si lahko preberete tu
Božidar Wolfand WolfFoto: Dean Nikolić

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2020 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2020?
Jaz mislim, da so moja dolga uspešna kariera v Sloveniji, moje iskušnje nastopanja na festivalih, dodatno glasbeno znanje, ki sem ga skozi leta pridobil v Ameriki in pa zelo dobra izgovorjava angleškega jezika, v katerem pojem svojo skladbo, definitivno formula, ki ima možnost poseči na najvišjo stopničko.

EMA 2020: 9. Parvani Violet - Cupid > intervju s skupino si lahko preberete tukaj
Parvani Violet so slavili na Emi Freš.Foto: Adrian Pregelj

Kaj bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Naši aduti bodo, poleg same pesmi in izvedbe, sigurno naša iskrenost ter čista, neobremenjena ljubezen in strast do tega, kar počnemo že leta. V prvi vrsti smo namreč 'muzičarji', ki glasbo doživljajo v vsej njeni čarovniji in ne kot obrt. Prednost je tudi ta, da nas večina slovenske publike ne bo poznala - lahko bi rekli, da bomo za njih tista čokoladica v bombonjeri, ki ne izgleda predvidljivo, a je presenetljivo všečnega okusa. (smeh)

EMA 2020: 10. Klara Jazbec - Stop the World > intervju s Klaro si lahko preberete tukaj
Klara JazbecFoto: LifeClass Portorož

Kaj bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Predvsem moja nežna barva glasu, zgodba o kateri pojem ter sam nastop.

Kakšen nastop obljubljate?
Obljubljam sodoben nastop, katerega tema je preplet svetlobe in teme. Izdam vam lahko le še to, da na odru ne bom sama. Na nastop se pripravljam že od trenutka, ko sem izvedela, da sem ena izmed izvajalk letošnje Eme. Predvsem imam veliko vokalnih vaj ter vaj s koreografom.

EMA 2020: 11.Imset - Femme fatale > intervju z Imset si lahko preberete tukaj
ImsetFoto: Imset

Kaj bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Definitivno energičen nastop. Tudi sama postavitev celotnega banda bo precej drugačna kakor smo je bili vajeni do sedaj in pripravlja se res poseben šov. Kaj več pa še ne smemo izdati, a ne?

O čem govori vaša skladba za Emo 2020, Femme fatale?
Govori o fatalni, toksični, usodni ženski, ki udriha po moških. Tako kot bomo mi na Emi

EMA 2020: 12. Lina Kuduzović - Man Like U > intervju z Lino si lahko preberete tukaj
Lina KuduzovićFoto: Jaka Bizjak

Zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas izbrali za zmagovalko Eme 2020 oziroma za predstavnico Slovenije na ESC?
Hm ... Mogoče zaradi tega, ker moja pesem govori o mojih izkušnjah v zadnjem letu in je iskreno napisana iz srca.

Kaj bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Ko me bodo poslušalci poslušali, se želim predvsem povezati z njimi, tako da začutijo mojo energijo in vsako besedo, ki jo bom zapela.

EMA 2020: 1. KROG: 12 PESMI > 2. KROG: 2 SUPERFINALISTA > EN ZMAGOVALEC
Kipec EmeFoto: Alesh Maatko

Tako, to je dvanajst različnih odtenkov Eme 2020! Enim so pesmi všečne, drugim niti pod razno ne, tretji pa nostalgično kličejo po dobri stari Emi. In če ostanemo pri nostalgiji, kjer smo nekoč uživali ob melodijah, se moramo zavedati, da tako festivali kot tudi glasbeni izbori nimajo več tistega naboja, ki so ga imeli včasih, ko je bila le ena oddaja, en izbor, eno tekmovanje. Danes imamo na trgu ogromno različnih formatov oddaj, vsaka televizije zase pa se bori za gledanost predvsem s šovi. Seveda ob vsem tem ni kriva le televizija, ampak so posledično krivi tudi nekateri glasbeniki in posamezni avtorji, ki še kako kalkulirajo pri ustvarjanju novih in novih melodij, ki vse težje najdejo pot do poslušalcev, saj namesto, da bi sledili srcu in lepim avtorskim melodijam, sledijo vsem drugim stvarem. In kako bo po vsem tem s skladbami za Emo 2020? Dajmo najprej festivalu, ki se bo odvil v istem studiu kot prva Ema leta 1993 najprej čas, da zadiha ter da glasbeniki pokažejo vse svoje sposobnosti. Ne nazadnje pa dajmo čas tudi televiziji, ki se trudi pripraviti dobro oddajo. Časa za nerganje bo namreč po slovenskem običaju in po izboru še kako preveč.

Opomba: Dogajanje v živo lahko spremljate na družbenih omrežjih.

Vrstni redNaslov skladbeGlasba in AranžmaBesedilo
1. Simon VadnjalNisi samKevin Koradin (G/A)
Clifford Goilo G/A)
Simon Vadnjal
2. SaškaŠe kar lovim tvoj nasmehJure Skaza (G)
Matic Mlakar (G/A)
Martin Bezjak (A)
Jure Skaza
3. Gaja PrestorVerjamem vaseŽan Serčič (G/A)Gaja Prestor
Žan Serčič
4. Ana SokličVodaAna Soklič (G)
Bojan Simončič (G)
Žiga Pirnat (A)
Ana Soklič
5. InmateThe SaltAndrej Bezjak (G/A)
M. Duplišak (G/A)
Miha Oblišar (G/A)
Jure Grudnik (G/A)
Uroš Boršič (A)
Andrej Bezjak
Marko Duplišak
6. Manca Berlec Večnost Patrik Šimec (G/A)
Manca Berlec (G/A)
Manca Berlec
7. Tinkara KovačForeverAleš Klinar (G)
Miha Gorše (A)
Anja Rupel
8. Božidar W. - WolfMaybe SomedayGrigor Koprov (G)
V. Dojčinovski (A)
Božidar W.  Wolf
Helena B. Wolfand
9. Parvani VioletCupidVeronika Steiner (G)
A. Zaveršnik (G/A)
Aljaž Šumej (G)
Florjan Ajdnik (G)
Jaka Jeršič (G)
Anže Lečnik (G)
Veronika Steiner
10. Klara JazbecStop the WorldEd Fisher (G),
Pablo S. Martin (A)
Ani Cordero
Klara Jazbec
11. Imset Femme fataleJaka Peterka (G/A)
Dejan Macura (G/A)
Blaž Horvat (G/A)
Jaka Ažman (G/A)
Matej Pečaver (G/A)
Rok Lunaček
12. Lina KuduzovićMan Like ULina Kuduzović (G)
Florian Krahe (A)
Lina Kuduzović
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

21.3.2020

Tako zveni prenovljena Voda, s katero bi se predstavila Ana Soklič

18.3.2020

Kako odpoved Evrovizije komentira naša Ana Soklič?

14.3.2020

Manca Berlec po Emi 2020: Zdaj nas čakajo nove zgodbe

14.3.2020

Plan B: Ana Soklič ostane v Ljubljani, pesem odpoje v studiu

28.2.2020

Simon Vadnjal: Ema je super izkušnja in dobra odskočna deska

Facebook

Twitter