Letos je na Evrosong odpotovala Hannah? Kdo pa bo, če sploh bo, prihodnje leto?

Če se bo uresničil najbolj črn scenarij in če naša nacionalna televizija do 7. januarja 2014 (prej 15. december 2013), ko se izteče zadnji rok prijav brez finančnih penalov, ne bo našla finančnih sredstev, se bo RTV Slovenija odpovedala sodelovanju na Evrosongu 2014.

Urednik Evrovizija.com Alesh Maatko s prvo evrovizijsko zmagovalko Lys Assia.Foto: Evrovizija.com

Kar nekaj tednov sem premišljeval ali naj z vami, dragi naši bralci, delim svoje misli in občutke ali pač ne. Glede na to, da je naša stran namenjena večinoma evrovizijski popevki, sem mi zdi prav, da napišem nekaj besed in dejstev, saj ne nazadnje ne gre za državno skrivnost, ampak za razvedrilo.

V teh dneh, ko številne države že izbirajo pesmi za nacionalne izbore, je le še nekaj držav, ki niso potrdile sodelovanja na Izboru za pesem Evrovizije 2014. Med njimi je tudi RTV Slovenija, ki pa se kot 'pijanec plota' drži programsko-produkcijskega načrta (PPN). A ker PPN za leto 2014 še ni bil predstavljen javnosti, sploh še ni znano kaj vse bomo prihodnje leto gledali in spremljali na naši nacionalni televiziji.

V PPN za leto 2013 so glede sodelovanja na Izboru za pesem Evrovizije 2013 zapisali naslednje, citiramo: "Zaradi nižjega proračuna RP TVS za leto 2013, se bomo v primeru, da za vezana projekta Ema in Evrosong ne pridobimo zadostnih sredstev pokroviteljev, tema projektoma morali odpovedati. Porabo pri produkciji obeh projektov namreč lahko primerjamo s porabo na 10 tih rednih osrednjih prime time oddajah RP TVS." Za prihodnje leto menda tudi tega ne bo zapisanega, kar posledično in logično pomeni, da se RTV Slovenija odpoveduje sodelovanju na Izboru za pesem Evrovizije 2014, razen če znotraj RTV hiše ne velja tihi dogovor, da v primeru, da najdejo pokrovitelja, vseeno sodelujejo na tej največji glasbeni prireditvi, ki je med gledalci izjemno priljubljena.

Andora, Hrvaška, Ciper, Češka, Kosovo, Liechtenstain, Luksemburg, Maroko, Monako, Srbija, Slovaška in Turčija so zaenkrat tiste države, ki jih na ESC 2014 verjetno ne bomo videli. Dokončno bo znano po 7. januarju 2014!

Glede na to, da za program nacionalne televizije plačujemo vsi Slovenci, se mi zdi prav, da za to tudi nekaj dobimo. To je precej podobno kot da bi vlagali v delnice – torej, če nekaj vložiš od tega vsaj nekaj pričakuješ. Ker je meni blizu razvedrilo, bi pričakoval tudi nekaj razvedrila, a ga – kot je na zadnji seji programskega sveta dejal tudi Sašo Hribar – menda na nacionalki sploh ni več. Kot morda ne bo več sodelovanja na Evrosongu …

Slovenski evrovizijski predstavniki 1993 - 2012.Foto: RTV Slovenija / Zajem zaslonske slike

RTV Slovenija bo svojo odločitev o sodelovanju na Pesmi Evrovizije 2014 sprejela do 7. januarja 2014, kar je novi rok Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) za potrditev ali odjavo sodelovanja brez finančnih posledic.

RTV Sovenija

Se bo do 7. januarja 2014, ko je zveza EBU določila novi rok, vendarle zgodil preobrat? Bo peščica ljudi, ki si želi izpeljati Emo in sodelovati na Evrosongu 2014 prepričala neprepričane in vse tiste, ki jim je vseeno za dobre projekte? Tudi to bo izjemno trd oreh, saj je naša nacionalna televizija še vedno brez odgovornega urednika razvedrila. Poleg tega pa bodo verjetno nasprotniki vse skupaj izpodbijali s slabimi rezultati, ob tem pa bodo pozabili vsaj eno dejstvo, in sicer, da sta bili obe oddaji – Ema in Evrosong – nekoč najbolj gledani oddaji v letu.

Kakor koli že, za dober rezultat je na Evrosongu še vedno potrebna le dobra pesem! In seveda minimalna podpora izvajalcu, še pred tem pa projektni pristop! Nič drugega, a ne?!

Letošnje leto je na Evrosong odpotovala Hannah.Foto: Alesh Maatko
Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

10.7.2020

Didato stavi na pesem, ki je nastala v času najtežjih trenutkov Covida-19

10.7.2020

Nemčija bo za Rotterdam 2021 izbrala novega ESC predstavnika

2.7.2020

V ESC filmu Zgodba ognjene sage tudi Conchita Wurst, Jamala in Netta

1.7.2020

Junij brez presenečenj na TOP 10; ruski Little Big ohranja prvo mesto

27.6.2020

Kam to poletje? K Valentini Monetta, ki ponuja svojo hišo preko Airbnb

Facebook

Twitter