Ansambel Roka Žlindre bi še šel na Emo, vendar ne tako kot leta 2010

Slovenija kot samostojna država na Pesmi Evrovizije sodeluje od leta 1993. Po letu 1995 smo bili znani predvsem po mogočnih baladah, z uvedbo polfinala pa so se naši predstavniki začeli utapljati v povprečju in niti pozornosti niso več zbujali, razen tu in tam so bile kakšne izjeme ... kot so bile izjemne nekatere pesmi, ki živijo še danes.

Po prihodu z Evrovizije so jim doma priredili veličasten sprejem. Foto: Alesh Maatko
Sprejem v Sodražici po zmagi na Emi.Foto: Alesh Maatko

Ena izmed njih je tudi pesem Narodnozabavni rock, s katero so člani Ansambla Roka Žlindre (in Kalamari) leta 2010 zasedli 16. mesto v predizboru. "Od našega evrovizijskega nastopa na Norveškem je minilo že devet let in kar ne moremo verjeti, da čas tako hitro beži. Če bi danes nastopili na Evroviziji, bi vsekakor malo bolj poskrbeli za promocijo. Zdi se mi, da takrat še nismo točno vedeli, kako lahko še bolj izkoristimo nastop na Evroviziji, čeprav smo imeli že pred tem veliko nastopov in nismo mogli sprejemati novih. Najbolj nam je zagotovo v spominu ostal nastop, saj se za to pripravljaš vsaj pol leta in potem v treh minutah odleti mimo. Vse skupaj v bistvu dojameš šele, ko si ogledaš posnetek in vidiš, pred koliko ljudmi si nastopil, ki komaj čakajo, da te vidijo in živijo za ta šov in prav vsak nastop. Sicer pa si vsako leto pogledamo prenos Evrovizije, če nam uspe. Tisto leto, ko smo nastopili mi, so organizatorji prvič obesili gromozanski LED-zaslon po celotni dolžini odra. Od takrat se je to samo še stopnjevalo, zdaj na teh odrih 'ni da ni', vse boljša elektronika in luči, posebni efekti ... in samo še razmišljamo, kaj še lahko naredijo ..."

Prešerno razpoloženje po razglastitvi na Emi 2010.Foto: Alesh Maatko
Sprejem v Sodražici po zmagi na Emi.Foto: Alesh Maatko

"Evrovizija je zabava, šov. In iz tega razloga bi se še prijavili, vendar ne z narodno-zabavno muziko. To naj ostane v naši deželi. Se pa vsekakor nismo sramovali naše glasbe, kot so se je nekateri Slovenci. Pri nas je vedno tako, da imamo raje tuje stvari. Smo pa vsaj enkrat poskusili, medtem ko so druge države že večkrat svojo kulturo predstavljale v evrovizijskih nastopih, saj so ponosne na svojo nacionalno glasbo," so nam zaupali člani ansambla Roka Žlindre, ki tako še niso rekli zadnje besede ...

V finalu se jim na Evroviziji žal ni uspeko uvrstiti.Foto: Arhiv Evrovizija.com
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

29.10.2016

Noč čarovnic oziroma kako grozljiva je bila in je lahko Pesem Evrovizije

14.10.2020

Cliff Richard, vse najboljše in 'congratulations' za 80. rojstni dan

4.8.2020

Poslovil se je avtor zmagovalne ESC pesmi 1989, Rock me, Rajko Dujmić

1.8.2020

Med ikoničnimi kostumi izstopa tudi evrovizijska oprava Rebeke Dremelj

19.4.2020

Nizozemska 1980: Mineva 40 let od nepozabne zmage Johnnyja Logana

Facebook

Twitter