Agnetha Fältskog iz legendarne zasedbe ABBA dopolnila 70 let

Agnetha Fältskog, ki jo poznamo kot članico švedske skupine ABBA, ki je leta 1974 slavila na Pesmi Evrovizije, praznuje 70. rojstni dan. Švedski glasbenici je mednarodno slavo prinesla prav ABBA, ki je bila ustanovljena daljnega leta 1972, s svojimi večnimi melodijami pa skupina še danes navdušuje poslušalce širom po svetu.

ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Evrovizija.com) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko) ABBA ima v Stockholmu svoj veliki muzej. (Foto: Alesh Maatko)
Leta 1974 so svojili Evrovizijo.Foto: Alesh Maatko

Skupina je ime dobila po začetnicah imen glasbenikov. Zasebno sta bila par Björn in Agnetha ter Benny in Anni-Frid. Na evropski (in svetovni) glasbeni sceni so se prvič pojavili z zmago Evroviziji 1974 s skladbo Waterloo, zaradi česar jih se v pavšalnih zapisih še danes označujejo z oznako "evrovizijska skupina", ki je uspela po zaslugi tega festivala. V resnici je bil njihov nastop na Evroviziji le zelo domišljena taktična poteza Stiga Andersona, njihovega menedžerja (in praktično petega člana skupine), s katero je skupino predstavil evropskemu (in svetovnemu) občinstvu. Dejstvo je, da skupina ni uspela zaradi evrovizijske zmage same po sebi, saj po skladbi Waterloo skoraj leto dni kljub nekaj solidnim poskusom niso vzbudili posebnega zanimanja poslušalcev. Njihova zvezda se je začela vzpenjati leta 1975, ko je bila Evrovizija že bolj ali manj pozabljena, s skladbo S.O.S., ki ji je sledila Mamma Mia. Posneli so osem originalnih albumov. Po prenehanju delovanja (ki pa ni bilo nikoli uradno objavljeno) so člani skupine nadaljevali s solo karierami. Dekleti sta posneli še vsaka po nekaj albumov, ki pa niso dosegli uspehov, ki sta jih imeli v skupini. Benny in Bjorn pa sta uspešno nadaljevala delo v skladateljskih vodah v zahtevnejših in ustvarila dva zelo uspešna muzikla.

Skupina je ime dobila po začetnicah imen glasbenikov.Foto: Alesh Maatko

Slavljenka Agnetha Fältskog, ki je bila vpeta v glasbeni svet že od malih nog, prihaja iz švedskega mesta Jonkoping. Javnosti je postala znana pri 17 letih s pesmijo Jag var sa kär, takoj zatem pa je izdala solo prvenec. Leta 1972 pa se je  pridružila švedski skupini ABBA, kjer je blestela, kot ostali trije člani zasedbe, in sicer vse do leta 1982, ko se je skupina razšla. Po razpadu je nadaljevala s solo kariero, a se je nato v devetdesetih letih umaknila z glasbenih odrov in živela umirjeno življenje, daleč stran od kamer in bliskavic. Kot kaže pavza ni bila dolga. saj je že leta 2004 izdala svoj četrti album My Colouring Book, devet let kasneje, spomladi leta 2013 pa še peti album, ki ga je poimenovala A.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

27.11.2012

Slovenija na ESC: Z uvedbo polfinala smo se začeli utapljati v povprečju

27.2.2021

Evrovizijska melodija skozi čas; to so voditelji in to so vsi zmagovalci

24.2.2018

Slovenija na Evroviziji: Trikrat sedmi, v finalu 6-krat, brez finala 10-krat

10.2.2018

Takle mamo, ko pustne maske zavzamejo veliki evrovizijski oder

6.2.2021

Poslovil se je madžarski evrovizijski predstavnik (pevec AWS) iz leta 2018

Facebook

Twitter