Za Evrovizijo 2019 se borijo tri mesta – Tel Aviv, Jeruzalem in Eilat

Kot so pred kratkim poročali izraelski in evrovizijski mediji, se za evrovizijsko mesto 2019 borijo Tel Aviv, Jeruzalem in Eilat. Mesto Haifa je namreč odstopilo od kandidature. Katero izraelsko mesto bo na koncu izbrano, pa bo znano v nekaj dneh oziroma tednih.

Izraelski mediji so zadnje dni polni različnih zgodb, ki se navezujejo predvsem na financiranje Pesmi Evrovizije. Izraelska nacionalna televizija KAN naj bi 12 milijonov evrov, kot varščino, že nakazala zvezi EBU, sama organizacija tega tekmovanja pa je za prihodnje leto ocenjena na okrog 35 milijonov evrov.

Znano je namreč, da je 1. september rok, ko se uradno začne novo evrovizijsko obdobje, in sicer ko lahko države že izbirajo novega evrovizijskega predstavnika oziroma novo pesem. Po tem datumu pa bo kmalu znano še  mesto, ki bo gostilo Pesem Evrovizije 2019. Katero bo to, je še prerano govoriti, sploh, ker zadnje dni krožijo različne informacije, tako o plačilu varščine v višini nekaj milijonov evrov kot tudi o tem, da obstaja možnost, da bo prihodnje leto to največje glasbeno tekmovanje nekje drugje in ne v Izraelu ...

Tel Aviv stavi na Tel Aviv Convention Center, na Pavilion 2.Foto: Tel Aviv Convention Center / Amit Giron

Mesto Jeruzalem kandidira z dvorano Pais Arena (video spodaj), ki sprejme do 11 tisoč obiskovalcev. Obmorsko mesto Eilat pa bi združil dve dvorani in bi bilo prostora za okrog deset tisoč obiskovalcev. Ta opcija je sicer manj verjetna, tako da sta po našem v igri Tel Aviv in Jeruzalem. Kaj bo na koncu prevladalo, bo znano kaj kmalu …

Kakor koli, če bo vse po sreči, bo Izrael prihodnje leto že tretjič gostil Evrovizijo. Tako leta 1979 kot 1999 je izbor potekal v Jeruzalemu. Mnogi si želijo, da bi bilo to tekmovanje znova v Davidovem mestu, a se zdi, da bo vendarle v Tel Avivu, in sicer na takoimenovanem sejmišču Tel Aviv Convention Center, kjer je v hali, s katero kandidirajo, prostora za do deset tisoč obiskovalcev. Prav tako ima ta center, ki spominja na »naše Gospodarsko razstavišče« dovolj prostora za novinarsko središče, tiskovne konference in vse ostalo, kar mora biti del prizorišča.

Jeruzalem si še vedno potihoma zelo želi gostiti Pesem Evrovizije 2019.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

10.7.2019

Evrovizijo 2020 bo gostil ali Rotterdam ali Maastricht ali pa ...

14.6.2019

Kje bo 65. Izbor za Pesem Evrovizije 2020 bo znano avgusta

2.6.2019

Kdo je bil na najslabše oblečen na Pesmi Evrovizije v Izraelu?

26.5.2019

Kateri evrovizijec je imel najgršo obleko? Zadnja leta slavili Balkanci

26.5.2019

Nizozemska začela priprave na ESC 2020; Duncana pa že čaka turneja

Facebook

Twitter