Voditeljica Eme, Raiven, zaigrala v Evripidovi tragediji Trojanke

12. aprila so na velikem odru SNG Nova Gorica premiero uprizorili Evripidovo tragedijo Trojanke. Gre za prvo uprizoritev na slovenskem odru, pri predstavi pa je poleg igralcev našega ansambla sodelovalo več zanimivih ustvarjalcev, med katerimi je tudi voditeljica Eme 2018 ter glasbenica Raiven, ne manjka pa tudi plesalec, pesnica in 'grški' zbor.

Poklon publiki na premieri Trojanki.Foto: David Verlič

Pri sodobnih odrskih postavitvah antičnih del je zbor večinoma vgrajen v uprizoritev bolj konceptualno. Sam sem si želel pravega zbora. Prek avdicije smo našli enajst krasnih pevk, ki pa na odru niso samo zbor, predstavljajo skupino ljudi, družbo, Trojanke, ki zapuščajo rodno zemljo.

Jaša Koceli (režiser) o zboru

Tema, o kateri pripoveduje starogrška drama, je zelo aktualna tudi danes – izgnanstvo, begunstvo. Režiser Jaša Koceli je uporabil nov prevod Trojank Jere Ivanc, ki je lani izšel v knjigi skupaj s prevodom tragedije Andromaha (slednja je prevod še zadnje grške tragedije, ki doslej ni bila izdana v slovenščini). Poleg igralcev ansambla nastopajo tudi gosti z različnih področij: glasbenica Raiven, plesalec Siniša Bukinac, pesnica sirsko-palestinskih korenin iz Dubaja Farah Chamma; enajst pevk, ki so bile izbrane na avdiciji, pa tvori grški zbor.

V glavni vlogi trojanske kraljice Hekabe je zaigrala igralka Marjuta Slamič (desno). Njeno hčerko Kasandro igra glasbenica Raiven (levo).Foto: David Verlič

Glede na to, da je danes beguncev na našem planetu največ v zgodovini človeštva, po nekaterih ocenah več kot 60 milijonov, je tematika Trojank zelo aktualna. Pripoveduje o spregledanih žrtvah vojne, o tistih, ki največ utrpijo, v tem primeru o ženskah, ki so izgubile svoje može, tudi veliko svojih otrok, svoje mesto, kulturo, jezik, civilizacijo.

V predstavi je čutiti globoko žalost, ki pa je slutnja katarze, ko Trojanke jočejo in izlivajo svoje solze, ko se poslavljajo od svojega mesta in se soočajo s potjo v suženjstvo ali smrt.

Drama je sicer obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje, zato je razumljivo, da je bila večkrat uprizorjena v kontekstih aktualnih političnih razmer. Najbolj znana je priredba Jeana Paula Sartra, ki vsebuje implicitno kritiko evropskega imperializma v Aziji.

Ustvarjalci prve postavitve Trojanke.Foto: David Verlič
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

15.10.2018

Novi fosili so še vedno za ples

14.10.2018

Adi Smolar po sedmih letih z novimi življenjskimi modrostmi

13.10.2018

To je zgodba o Peru Lovšinu

13.10.2018

Kako si 'stvar percepcije' predstavlja dvojec Mon'ami?

7.10.2018

Finalistka šova Nova Zvezda Slovenije s svojo prvo videozgodbo

Facebook

Twitter