Umrla je legenda hrvaške glasbe, Oliver Dragojević

V 71. letu starosti je umrl legendarni hrvaški glasbenik Oliver Dragojević, ki je umrl v splitski bolnišnici, in sicer leto dni zatem, ko so mu zdravniki ugotovili, da ima pljučnega raka. V svoji bogati karieri je med leti 1975 in 2016 posnel in izdal 23 studijskih albumov in 13 kompilacij, da o številnih koncertih/festivalih niti ne govorimo ...

Oliver DragojevićFoto: Promo foto

Splitski festival in še Jugovizija

Hrvaški glasbenik, ki je bil izjemno priljubljen tudi na sončni strani Alp, je bil med drugim znan tudi po tem, da se je redno udeleževal festivalov. Predvsem je tu festival Split, kjer je od leta 1974 dalje nanizal vrsto uspehov, med katerimi je tudi ena in edina Nadalina.

Ne nazadnje pa se je preizkusil tudi na Jugoviziji, jugoslovanskem izboru za pesem Evroviziji, in sicer leta 1988 s pesmijo Jenni (Dženi) ter leta 1990, ko je v duetu z Zorico Kondža zapekl pesem Ti si moj san.

Kdo je bil Oliver Dragojević? Dragojević je bil po poreklu iz Vele Luke na otoku Korčula, kjer je preživel svoje otroštvo. V Splitu je obiskoval glasbeno šolo, najprej se je učil klavir, nato klarinet in kitaro. Prve vidnejše uspehe je požel že leta 1963 kot pevec in klaviaturist kultne splitske skupine Batali. Na tekmovanju hrvaških ljubiteljskih pevcev je zmagal z izvedbo pesmi Yesterday (J. Lennon - P. McCartney). Festivalski debut je imel v Splitu leta 1967, na katerem ni imel večjega uspeha. Med letoma 1967 in 1972 je tako igral po mnogih zahodnoevropskih klubih, krajši čas je sodeloval z Dubrovniškimi trubadurji, s splitsko skupino More, poleti leta 1974 pa se je ponovno pridružil skupini Batali. Odtlej dalje je prejel mnoge najprestižnejše festivalske in diskografske nagrade, pa tudi državno nagrado Reda Danice hrvatske. Velja za enega najuspešnejših in najbolj priljubljenih pevcev hrvaške zabavne glasbe.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

10.12.2018

Helena Blagne napolnila Halo Tivoli, njena publika uživala ob uspešnicah

9.12.2018

Anja Kotar znova v Sloveniji

6.12.2018

Nova pesem Nuše Derenda govori o ljudeh, ki jih nekaj bremeni ...

6.12.2018

Bi prepoznali našo mlado pevko? Poglejte, kaj je naredila zmagovalka!

4.12.2018

Hellcats iščejo kitaristko

Facebook

Twitter