Umrla je France Gall, evrovizijska zmagovalka leta 1965

Iz Francije so sporočili, da je za posledicami ponovljenega raka v nedeljo umrla izvrstna francoska pevka France Gall, eno velikih imen francoske zabavne glasbe. Izhajala je iz znane glasbene družine (glasbenika sta bila že njena oče in ded), prav z očetovo popevko Sacré Charlemagne je zaslovela že pri šestnajstih letih.

Tudi zanjo veljajo verzi iz pesmi o Elli:

Elle a ce tout petit supplément d’âme, cet indéfinissable charme, cette petite flamme.

(Ona ima majhen dodatek k duši, nedoločljivi šarm, ta plamenček.)

Sledilo je sodelovanje z velikim magom francoske zabavne glasbe Sergem Gainsbourgom, ki je zanjo napisal skladbo Poupée de cire, poupée de son (Punčka iz žagovine, punčka iz voska) z značilno dvoumnim besedilom. S to skladbo je na evrovizijskem festivalu v Neaplju leta 1965 zmagala za Luksemburg. Pesem je pomenila tudi precejšen odmik od dotlej prevladujočega baladnega sloga zmagovalk in je postala velik hit s številnimi instrumentalnimi priredbami in prevodi v mnoge jezike.

France Gall je na Pesmi Evrovizije slavila leta 1965.Foto: Ovitek albuma / Zajem zaslonske slike

Življenje pri France Gall ni varčevalo z udarci. Soprog Michel Berger ji je umrl, star komaj 44 let, leta 1997 ji je za neozdravljivo boleznijo umrla hči, po čemer se je France Gall popolnoma umaknila iz javnosti. Premagala je raka na prsih, a se ji je bolezen pred dvema letoma povrnila.

Kljub zmagi (tudi sama ji ni pripisovala velikega pomena) pa naslednje desetletje ni bilo posebej uspešno. Njena kariera pa je ponovno vzletela, ko je spoznala Michela Bergerja, s katerim se je kasneje tudi poročila. Nastopila je v njegovi rock operi Starmania ter posnela več albumov z njegovo glasbo.

Zadnji veliki svetovni hit je bila pesem Ella, elle l'a, posvečena spominu velike ameriške jazzovske pevke Elle Fitzgerald.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

24.2.2018

Slovenci na Evroviziji: Trikrat sedmi, v finalu 5-krat, brez finala 10-krat

10.2.2018

Takle mamo, ko pustne maske zavzamejo veliki evrovizijski oder

19.2.2019

Ema je vedno zabavna, komentarji še bolj! To še kako vesta Juš in Rok!

10.1.2019

To so evrovzijske obletnice 2019 oziroma tega zagotovo niste vedeli

11.1.2019

Slovo 'evrovizijske' napovedovalke

Facebook

Twitter