Glasbeni festival FeNS odskočna deska za mnoga mlada grla

Na 22. festivalu novih skladb FeNS, ki se je odvil konec junija, je v koprski Taverni nastopilo kar 178 mladih pevcev, ki so predstavili osemintrideset novih skladbic. FeNS, ki je bil včasih del Melodij morja in sonca (Nova scena) in kjer je med drugimi slavila tudi Tinkara Kovač s pesmijo Ne odhaja poletje, je zadnja leta samostojen festival ...

Festival FeNS 2017 ... (Foto: Agencija Plahutnik) Festival FeNS 2017 ... (Foto: Agencija Plahutnik) Festival FeNS 2017 ... (Foto: Agencija Plahutnik) Festival FeNS 2017 ... (Foto: Agencija Plahutnik) Festival FeNS 2017 ... (Foto: Agencija Plahutnik) Festival FeNS 2017 ... (Foto: Agencija Plahutnik) Festival FeNS 2017 ... (Foto: Agencija Plahutnik) Festival FeNS 2017 ... (Foto: Agencija Plahutnik) Zmagovalki Fens 2017 Tisa in Kristina ... (Foto: Agencija Plahutnik) Zmagovalki Tisa in Kristina ter avtorica glasbe Lea Sirk. (Foto: Agencija Plahutnik)

Na FeNSU podeljenih 31 nagrad

Na tokratnem festivalu so podelili plakete od 1. do 3. mesta v posamezni kategoriji. Podelili so tudi plaketo za najboljše besedilo, najboljši scenski nastop in še posebne nagrade, in sicer udeležba na festivalih Raspjevane Pahuljice v Mrkonjić gradu v BIH, Školjkice v Novem Sadu, Šareni vokali v Srbiji, Čarobna frula v Zagrebu Hrvaška, Zvezdićki v Prilepu v Makedoniji, Ta se pesme ljubav zove v Kikindi Srbija, Golden Sparkles Bolgarija ter Veliko plaketo Grand Prix združenja WAF za najboljšo izvajalko celotnega festivala in veliko plaketo z denarno nagrado Združenja Sazas avtorjem najboljše skladbe v celoti.

Nič drugače ni bilo letos, ko je mlada grla ocenjevala mednarodna komisija, v sestavi Nace Junkar, operni pevec in glasbeni pedagog, mag. solo petja Štefica Stipančevič, Rok Hvala glasbenik in režiser, Marino Legovič glasbenik, skladatelj, Pavle Plahutnik direktor Festivala Fens iz Slovenije, Tode Nikoletić pisec pesmi za otroke in pedagog ter Milijana Protić direktorica festivala Raspjevane pahuljice iz Bosne in Hercegovine, Marija Hajnal profesorica glasbe in direktorica Festivala Šareni vokali iz Srbije, in Dono Tsvetkov, profesor glasbe in direktor festivala Golden Sparkles Varna iz Bolgarije.

Na otroškem FeNSu sta vsaka v svoji kategoriji slavili Arnika Marancin in Petra Kunstić. Najstniški del sta osvojili Tara Dimitrijević in Nika Čižmek. Na Novi sceni je blestela Leja Tratar, medtem ko je Sabrina Zavšek zmagala v kategoriji od 19 do 27 let. Poleg nekaterih drugih nagrad so podelili še nagrado za najboljši scenski nastop, osvojili sta jo Tisa Starc in Kristina Čok.

OTROŠKI FENS – I. kategorija:

 1. mesto: ARNIKA MARANCIN (Izola)
 2. mesto: ZOJA JAMNIŠEK (Maribor)
 3. mesto: MEDENJACI (Zagreb, Hrvaška)
 • Za predstavnico Slovenije in festivala FeNS na Festivalu Raspjevane pahuljice v Mrkonjć gradu (BIH) Arnika Marancin, Čarobna frula v Zagrebu (Hrvaška) Zoja Jamnišek.

OTROŠKI FENS – II. kategorija:

 1. mesto: PETRA KUNSTIĆ (Zagreb, Hrvaška)
 2. mesto: SARA LINA JAGODIC VEČERINA (Izola)
 3. mesto: ELENA KESIĆ (Banja Luka, BIH)
 • Za predstavnico Slovenije in festivala FeNS na festivalu Školjice u plavom je bila izbrana Sara Lina Jagodic Večerina (Izola), Za predstavnico Slovenije in Festivala Fens na festivalu Golden Sparkles Varna Bolgarija pa Minka Lavrič (Piran).

NAJSTNIŠKI FENS – I. kategorija:

 1. mesto: TARA DIMITRIJEVIĆ (Sombor, Srbija)
 2. mesto: TJAŠA RIHTER (Koper)
 3. mesto: TJAŠA JAKUP (Ljubljana)
 • Za predstavnico Slovenije in festivala FeNS na festivalu Šareni vokali v Somborju v Srbiji je bila izbrana Luna Černe Vučič (Izola), na festivalu Čarobna frula v Zagrebu-Hrvaška, Tjaša Rihter (Koper), na festivalu Ta se pesme ljubav zove v Kikinda Srbija, Stela Tavželj (Maribor).

NAJSTNIŠKI FENS – II. kategorija:

 1. mesto: NIKA ČIŽMEK (Brežice)
 2. mesto: NIKOLINA TONČIČ (Buzet-Hrvaška)
 3. mesto: TISA STARC in KRISTINA ČOK (Koper)
 • Za predstavnico Slovenije in festivala FeNS na festivalu Asterix-Zvezdićki v Prilepu Makedonija, Nika Čižmek (Brežice), na festivalu Čarobna frula v Zagrebu-Hrvaška, Aleks Pavlin (Nova Gorica).

NOVA SCENA FeNS – I. kategorija:

 1. mesto: LEJA TRATAR (Novo mesto)
 2. mesto: NIKA ZAJC (Ljubljana)
 3. mesto: ŠPELA SEVER (Domžale)

NOVA SCENA FeNS – od 19 do 27 let:

 1. mesto: SABRINA ZAVŠEK (Celje)
 2. mesto: ANJA KRIVEC (Maribor)
 3. mesto: PETRA AMBROŽ in Uroš Planinc Group (Velenje)

Ostale podeljene festivalske nagrade FeNSa 2017:

 • Nagrada za najboljši scenski nastop: TISA STARC IN KRISTINA ČOK (Koper)
 • Nagrada za najboljše besedilo: SLAVC L. KOVAČIČ (Maribor)
 • Posebna nagrada Svetovne zveze festivalov WAF: SABRINA ZAVŠEK (Celje)
 • Posebna nagrada Združenja SAZAS za najboljšo skladbo v celoti: Avtorji: LEA SIRK, TISA STARC, KRISTINA ČOK, MIHA GORŠE, GABER RADOJEVIČ (Koper)
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

1.10.2018

Resnica večkrat boli, pravi Nastja Gabor, ki bo kmalu postala mamica

29.9.2018

Nika Zorjan iskrena, drugačna, a preprosta – takšna, kot je ljubezen

28.9.2018

Andražev stari most je resnično obstajal; bil je preprost in lesen

25.9.2018

Zakaj je bila Anabel na Popevki 10 kilogramov težja, kot običajno?

23.9.2018

Alex Volasko osvojil Popevko 2018

Facebook

Twitter