Slovenska popevka 2012: Zmagovalna kombinacija - Nina Pušlar in Stiški kvartet?

Na letošnji Slovenski popevki bo prav zagotovo zanimivo slišati združen glas izjemne Nine Pušlar in Stiškega kvarteta. Skupaj bodo kot osmi po vrsti predstavili skladbo Kdo še verjame, pod kastero se podpisujejo Matjaž Vlašič, Urša Vlašič ter Primož Grašič.

Slovenska popevka: Poletna noč - Knjiga 50 let Slovenske popevke - Žrebanje vrstnega reda
Nina Pušlar in Dušan iz Stiškega kvartetaFoto: Alesh Maatko

Nina Pušlar

Nina Pušlar je nase opozorila kot zmagovalka Bitke talentov v oddaji Spet doma na nacionalni televiziji. Odprla so se ji vrata v glasbeni svet, pogodba z založbo NIKA Records pa ji je prinesla snemanje prvega samostojnega albuma. Prvi single Ni ona je osvojil srca poslušalcev ter glasbene lestvice. V letu 2006 je bila s strani novinarjev in glasbenih urednikov izbrana za pevko leta.

Singla Pozdrav z ljubeznijo in Tik tak tok, ki je svojo video podobo doživel marca 2012, sta nosilca velikega uspeha albuma Med vrsticami, številni koncerti, ki jih je Nina odigrala s svojo spremljevalno skupino v zadnjih dveh letih, pa pričajo o njeni priljubljenosti med široko publiko in odličnem delu, ki ga mlada izvajalka opravlja. Nina nadaljuje svojo koncertno pot, da svojo ljubezen do glasbe, ustvarjalnost in nadarjenost iz prve roke predstavi poslušalcem. Je redna gostja radijskih postaj, televizijskih oddaj, modna ikona in vzornica mladih.

Nina Pušlar je pričela svojo glasbeno pot že v otroških letih. Takrat je večino časa posvetila petju v različnih zborih in se urila v glasbenem nastopanju. Hkrati je intenzivno širila svoja glasbena znanja z učenjem flavte, danes pa se se uspešno uči igranja klavirja. Prepoznala se je v pop glasbi in pričela nastopati v glasbenih skupinah. Prvi mejnik glasbene kariere je bila dekliška pop skupina Daylight, kjer se je Nina uspešno preizkusila tudi kot avtorica skladb. Nadaljevala je kot članica skupine Silencia, se izpopolnjevala v nastopanju, hkrati pa je rasla tudi njena želja po samostojni glasbeni poti. V tem času je zaključila nižjo glasbeno šolo.

Nina je uspešno nastopala, sodelovala s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, se vokalno izpopolnjevala in v sodelovanju z uspešnimi slovenskimi producenti pripravljala svoj drugi samostojni projekt, album Slečeno srce. Obe skladbi iz novega albuma sta osvojili vrhove glasbenih lestvic slovenskih radijskih postaj in zaznamovali glasbeno leto 2010. Skladba Dež je dosegla odlično drugo mesto na glasbenem izboru EMA 2010, kar je Nini prineslo največjo medijsko in radijsko pozornost med vsemi sodelujočimi. Album Slečeno srce je dosegel odlične prodajne uspehe, istoimenska skladba pa je prejela prestižno nagrado najbolj predvajana skladba leta 2010 s strani Zavoda za izvajalske pravice. Tretji single, romantična jesenska balada Odhajam z vetrom je dobil tudi video podobo. Zaželena je na koncertnih odrih, kjer ji ob boku stoji spremljevalna skupina vrhunskih glasbenikov.

V letu 2011 je Nina s skladbo Bilo lepo bi nastopila kot povabljena glasbenica na festivalu EMA 2011. Jesen 2011 je minilo v luči tretjega samostojnega albuma, ki je izšel 25. oktobra, na njen 23. rojstni dan. Glasbenemu stilu tretjega albuma smo lahko že prisluhnili v skladbi Pozdrav z ljubeznijo, za katerega je Nina posnela tudi videospot. Na albumu Med vrsticami je 14 skladb, nekaj je prav posebnih glasbenih poslastic.

Nina Pušlar in Dušan iz Stiškega kvarteta se posvetujeta ...Foto: Alesh Maatko

Stiški kvartet

Ob 15. obletnici so v Stični pripravili veličasten slavnostni koncert, katerega so ponovili v pobratenem mestu Hirschaid v Nemčiji. V letu 2011 so ob 20. obletnici pripravili slavnostni koncert s prijatelji v Cankarjevem domu v Ljubljani. Vsako leto so veselijo skupnih srečanj in nastopa s svojimi Hvarskimi prijatelji, v letu 2012 pa so že petič nastopili na priznanem glasbenem festivalu Pesme ljubavi i vina v Subotici v Srbiji.

Kvartet sestavljajo Marko Okorn, Dušan Kamnikar (vodja kvarteta), Jože Petek in Jože Perkovič, umetniška vodja kvarteta pa je Teja Saksida. Z nami sta še vedno naš ustanovni član Aloz Kastelic – Bolfi, nadomestil ga je Jože Petek. Lojz – Bolfi , tako kot drugi ustanovni član Tone Zaletelj. Na našo veliko srečo pa so z nami tudi številni prijatelji in sponzorji kvarteta, katerim se za zaupanje in pomoč iskreno zahvaljujemo.

V svojem programu imajo slovenske narodne in umetne pesmi, nabožne, črnske duhovne in dalmatinske narodne, v novem programu pa tudi slovenske zabavne evergreene.

Vokalni Kvartet Stična je prisoten na slovenski glasbeni sceni že polnih dvajset let. Začetki segajo v junij leta 1991, ko so štirje prijatelji (Mare, Dušan, Lojz in Tone), peli skupaj v Stiškem moškem zboru in začeli prepevati tudi kot kvartet. Leta 1994 je kvartet prevzela umetniška vodja mag. Lorena Mihelač in hitro se je dvignila tudi kakovost kvarteta. Začeli smo tudi s snemanji naše glasbe, tako da smo leta 1995 posneli prvo samostojno kaseto Slovenskih narodnih pesmi z naslovom Z veselim srcem voščim in še isto leto kaseto Božični koncert z gosti. Leta 1996 se je kvartetu pridružil nov član, basist Jože, kot kasnejša zamenjava za Toneta, kateri je še vodno stalni član kvarteta. Leta 1999 smo v kvartetu pridobili novo umetniško vodjo, Vesno Fabjan, katera je kvartet vodila do leta 2006. V tem obdobju smo delali zelo veliko, nastopali in gostovali, posneli kaseto in zgoščenko ob 10. obletnici Pesem je naš praznik. Sodelovali smo z številnimi glasbeniki zabavne glasbe, z narodno-zabavnim ansamblom Mi trije smo se udeležili štirih Vurberških festivalov in posneli zelo uspešno zgoščenko V deželi desetega brata. Z novim letom 2006 in novim programom ob 15. obletnici, se je kvartetu pridružila tudi nova umetniška. vodja, sicer znana pevka zabavne glasbe, Tanja Žagar, katera je kvartet uspešno vodila do konca leta 2008. Z januarjem 2009 je umetniško kvartet prevzela tudi priznana glasbenica, Teja Saksida. Kvartet je v teh 20 letih veliko nastopal po Sloveniji in tujini. Prejeli so srebrno plakete na glasbenem tekmovanju Praga Cantat na Češkem in priznanje na festivalu v Toskani. Uspešno gojijo prijateljstvo s klapo For in vsako leto pripravijo skupni Koncert prijateljstva na Hvaru in v Stični, v letu 2011 so skupaj pripravili že 22. skupni koncert.

Nina Pušlar in Dušan iz Stiškega kvarteta bodo nastopili pod številko osem.Foto: Alesh Maatko
Slovenska popevka: Poletna noč - Knjiga 50 let Slovenske popevke - Žrebanje vrstnega reda

Sorodne novice

22.6.2018

Zgodovina slovenske radiotelevizije v enaindvajsetih skladbah

17.6.2018

Melodije morja in sonca skozi čas; mineva 40 let od prvega festivala

11.6.2018

Kaj bo ponudila Poletna noč?

9.6.2018

V Kopru bo letos zaživel že 23. Festival Novih Skladb – FeNS

30.5.2018

Mario poskrbel za šok; voditeljske niti MMS v rokah Lorelle in Bernarde

Facebook

Twitter