REPORTAŽA

Slovenija se je odločila, v ukrajinski Kijev znova potuje Omar Naber

Z velikim finalom se je končala slovenska evrovizijska saga, ki se je začela s prvim in drugim predizborom. Rezultat vsega je osem finalistov in dva zmagovalca. Dva? Eden je TV Slovenija, ki je pripravila izjemno Emo. Drugi pa je tisti pravi – naš novi predstavnik!

Otvoritvena glasbena točka z ManuEllo in bobnarji ter plesalci ... (Foto: Alesh Maatko) Prihod tekmovalcev na prizorišče Eme ... Sell Out (Foto: Alesh Maatko) Prihod tekmovalcev na prizorišče Eme ... Nuška Drašček (Foto: Alesh Maatko) Prihod tekmovalcev na prizorišče Eme ... Tim Kores (Foto: Alesh Maatko) Prihod tekmovalcev na prizorišče Eme ... Nika Zorjan (Foto: Alesh Maatko) Prihod tekmovalcev na prizorišče Eme ... KiNG FOO (Foto: Alesh Maatko) Prihod tekmovalcev na prizorišče Eme ... Omar Naber in BQL (Foto: Alesh Maatko) In še prihod zadnje nastopajoče ... Raiven (Foto: Alesh Maatko) Zbrane je naprej pozdravil Mario Galunič ... (Foto: Alesh Maatko) ... zapele in zaplesale pa so še sovoditeljice izbora. (Foto: Alesh Maatko) Tanja Kocman, Mario Galunič, Maja Martina Merljak in Tina Gorenjak (Foto: Alesh Maatko) 1. Sell out – Ni panike (Foto: Alesh Maatko) 1. Sell out – Ni panike (Foto: Alesh Maatko) 2. Nuška Drašček – Flower in the Snow (Foto: Alesh Maatko) 2. Nuška Drašček – Flower in the Snow (Foto: Alesh Maatko) 3. Tim Kores – Open Fire (Foto: Alesh Maatko) 3. Tim Kores – Open Fire (Foto: Alesh Maatko) 4. Nika Zorjan – Fse  (Foto: Alesh Maatko) 4. Nika Zorjan – Fse  (Foto: Alesh Maatko) 5. KiNG FOO – Wild Ride (Foto: Alesh Maatko) 5. KiNG FOO – Wild Ride (Foto: Alesh Maatko) 6. Omar Naber – On My Way (Foto: Alesh Maatko) 6. Omar Naber – On My Way (Foto: Alesh Maatko) 7. BQL – Heart of Gold (Foto: Alesh Maatko) 7. BQL – Heart of Gold (Foto: Alesh Maatko) 8. Raiven – Zažarim  (Foto: Alesh Maatko) 8. Raiven – Zažarim  (Foto: Alesh Maatko) Po predstavitvi vseh pesmi je Mario razložil glasovanje ... (Foto: Alesh Maatko) V šov programu je ManuElla predstavila svojo novo pesem. (Foto: Alesh Maatko) Toni Cetinski pa nas je popeljal v evrovizijsko leto 1994. (Foto: Alesh Maatko) Nastopila je tudi lanskoletna evrovizijska zmagovalka Jamala. (Foto: Jani Ugrin) Podelitev Eme 2017 ... (Foto: Jani Ugrin) Zmagoslavje za Omarja Naberja. (Foto: Alesh Maatko) Zmagoslavje za Omarja Naberja. (Foto: Alesh Maatko) Omar Naber s presrečno mamo Alenko. (Foto: Alesh Maatko) BQL po razglasitvi rezultatov. (Foto: Alesh Maatko) Nika Zorjan in Raiven (Foto: Alesh Maatko) BQL, Nika Zorjan in Raiven (Foto: Alesh Maatko) Po uradnem delu je sledila še zabava ... (Foto: Alesh Maatko) ... Omar pa je odgovarjal na vprašanja novinarjev še dolgo v noč. (Foto: Alesh Maatko)
Mario Galunič je imel vse pod kontrolo.Foto: Alesh Maatko

Še preden se je končal zadnji kader na letošnji Emi – ko smo slišali novo zmagovalno skladbo, ki bo v prvem evrovizijskem predizboru, 9. maja v Kijevu poskušala prepričati evropsko občinstvo, smo najprej slišali šestnajst različnih glasbenih zgodb. Gledalci in žirija so iz vsakega predizbora izbrali po štiri. Iz prvega večera so se v veliki finale uvrstili KiNG FOO, Nika Zorjan, Sell Out in Omar Naber. Iz drugega pa še Nuška Drašček​, Tim Kores, Raiven​ in BQL. Veliki finale je tako ponudil za vsakega nekaj, čeprav so bili dnevi med obema predizboroma in finalnim večerom zelo živahni na družbenih omrežjih, predvsem kdo vse je primeren za Pesem Evrovizije in kdo ne. Če potegnemo skupno črto vseh odzivov na družbenih omrežjih, bi lahko dejali, da so na eni strani vsi vedeli za zmagovalni recept, a na drugi strani nihče tega recepta dejansko ne pozna. In ker imamo vsi radi napete zgodbe, je bilo še toliko več teorij zarot. Naslednje dni jih bo še več, takšnih in drugačnih. A pustimo to. Vrnimo se h glasbi, zato smo se namreč zbrali na Gospodarskem razstavišču, kjer je potekal eden izmed najbolj pompoznih izborov.

Veliko prahu so dvignile Tanja Kocman, Maja Martina Merljak in Tina Gorenjak.Foto: Alesh Maatko

Izkušnje z nastopom na Emi

BQL – začetnika
KiNG FOO – začetniki
Sell out – začetniki
Raiven – enkrat na Emi
Tim Kores Kori – enkrat na Emi
Nika Zorjan – enkrat na Emi
Nuška Drašček – dvakrat na Emi
Omar Naber – štirikrat na Emi

Na slovenskem izboru je bila blizu zmage pevka Raiven, ki je na Emi 2016 osvojila drugo mesto. Slavil pa je Omar Naber, in sicer leta 2005 s pesmijo Stop, ki jo je predstavil na Pesmi Evrovizije v ukrajinskem Kijevu, kjer bo letos znova izbor. Naš Omar je sicer takrat zasedel 12. mesto v predizboru.

Kot prvi so na oder stopili člani ska-rock skupine Sell Out, ki so z uvrstitvijo v finale (s pesmijo Ni panike) več kot presenetili v prvem predizboru, saj skoraj nihče ni verjel v takšen razplet. Kočevskim glasbenikom je s skladbo Flower in the snow sledila izjemna vokalistka Nuška Drašček. Njena pesem je mnoge spominjala na glasbo iz filma 007. Nuški je nato s skladbo Open Fire sledil še bolj ognjeni Tim Kores. Za njim pa je vse skupaj poskušala prepričati Nika Zorjan, ki se je odločila, da skladbo Fse zapoje v prekmurščini. Prekaljeni glasbeni, ki slišijo na ime KiNG FOO so stavili na pesem Wild Ride, za njimi pa je Omar Naber pobožal s čustveno balado On My Way. Predzadnja sta (s pesmijo Heart of Gold) na oder stopila še Anej in Rok Piletič, ki sta združena pod imenom BQL. Kot zadnja tekmovalna skladba pa je bila tu pesem Zažarim, s katero je zažarela Raiven.

O zmagovalcu izbora Ema 2017 so v finalnem večeru (v enakovrednem razmerju 50:50) odločali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem in šest strokovnih regijskih žirij, ki so jih sestavljali:

  • Ljubljana: Martin Štibernik, Alenka Godec, Aleš Klinar ... (2 točki Niki Zorjan, 4 točke King Foo, 6 točk Raiven, 8 točk Nuška Drašček, 10 Omar Naber, 12 BQL.)
  • Maribor: Eva Boto, Bilbi, Primož Štorman ... (2 točki Tim Kores, 4 točke Nika Zorjan, 6 točk BQL, 8 Raiven, 10 Nuška Drašček, 12 Omar Naber.)
  • Celje: ManuElla, Matic Jere, Sanja Mlinar Marin ... (2 točki Raiven, 4 točke Nika Zorjan, 6 točk KiNG FOO, 8 točk BQL, 10 točk Nuška Drašček, 12 točk Omar Naber.)
  • Kranj: Manca Izmajlova, Darja Švajger, Tina Marinšek ... (2 točki BQL, 4 točke King Foo, 6 točk Nika Zorjan, 8 Nuška Drašček, 10 Raiven, 12 Omar Naber.)
  • Koper: Anika Horvat, Andra F, Steffy ... (2 točki Nika Zorjan, 4 točke Tim Kores, 6 točk BQL, 8 točk Raiven, 10 točk Nuška Drašček, 12 točk pa Omar Naber.)
  • Novo mesto: Gašper Rifelj, Tomislav Jovanovič Tokac, Ivo Rimc ... (2 točki Nika Zorjan, 4 točke Tim Kores, 6 točk Omar Naber, 8 točk BQL, 10 točk Nuška Drašček, 12 točk Raiven.)

Po oddanih točkah žirije je bil na vrhu Omar Naber s skladbo On my Way (64 točk). Nato so mu sledili: Nuška Drašček (56 točk), raiven (46 točk), BQL (42 točk), Nika Zorjan (20 točk), KiNG FOO (14 točk) ter Tim Kores (10 točk). Zatem je svoje povedalo še ljudstvo, ki je dalo 12 točk Nuški Drašček, 24 točk zasedbi Sell Out, 36 točk Niki Zorjan, 48 točk Raiven, 60 točk Omarju Naberju ter 72 točk BQL.

Omar Naber se po dvanajstih letih znova vrača v Kijev, in sicer z mogočno balado On my way.

Največ točk (124) je na koncu zbral Omar Naber, ki si je tako pripel evrovizijsko vozovnico za Kijev, kjer se bo Slovenija naprej predstavil v prvem predizboru, 9. maja. Na drugo mesto se je uvrstil dvojec BQL (114 točk), tretja pa je bila Raiven (94 točk).

Zmagoslavje za Omarja Naberja.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

20.5.2019

Poglejte, koliko Slovencev si je ogledalo naš evrovizijski nastop

19.5.2019

Zala in Gašper po finalu presrečna in nasmejana kot že dolgo ne; poglejte!

16.5.2019

Zala in Gašper po prvem predizboru: Nočeva, da naju napačno razumete

15.5.2019

Tel Aviv 2019: Kaj sta po razglasitvi rezultatov povedala Zala in Gašper?

14.5.2019

ESC 2019: Oboževalci in akreditirani mediji Slovenije ne vidijo v finalu

Facebook

Twitter