Silvestrski poljub praznuje 47 let

Redke so skladbe, ki se tako močno usidrajo v srca, kot je Silvestrski poljub. Ta večna melodija, ki je postala sinonim za novoletna praznovanja, je nastala namensko, in sicer za novoletno oddajo, ki so jo na nacionalni televiziji predvajali 31. decembra 1971.

Pesem je v fizični obliki (kot vinilna plošča) izšla leta 1976 pri Helidonu.Foto: Wikipedia / Helidon

Pesem Silvestrski poljub, ki je bila pred 47 leti posneta s plesnim orkestrom in ki je nastala izpod peres Jožeta Privška in Dušana Velkaverha, je v trenutku osvojila srca vseh Slovencev.

"Skladba Silvestrski poljub je nastala ob snemanju novoletne oddaje na nacionalni televiziji, saj smo želeli najdaljšo noč narediti še bolj čarobno. Ob premierni predstavitvi skladbe sem bil nekoliko presenečen oziroma morda celo na trenutek razočaran, saj sem pričakoval, da bo bolj poskočna, vesela pesem," se dogodkov spominja Alfi Nipič.

Alfi Nipič se spominja nastanka zimzelene melodije Silvestrski poljub.Foto: Alesh Maatko

Silvestrski poljub

Spet nocoj med prijatelji, proslavimo novoletni dan. Tu sem jaz tu si tudi ti, ki skrivaj te rad imam, čeprav ljubiti te ne smem. Ko pride polnoč, ko gorijo le še sveče, spet te poljubim, voščim ti veliko sreče. Meni je dana, ko poljubim te drhteče, ti naslednji dan, šla boš kdove kam, ne da bi sploh kaj slutila, jaz pa bom ostal, v sebi zakopal ta silvestrski poljub ...

Štiriinsedemdesetletni glasbenik, ki je na glasbenih odrih še vedno zelo aktiven, ob tem dodaja, da je vse skupaj potekalo v edinem studiu – studiu 14 radia Ljubljana, kjer so pesem posneli 8. decembra 1971 ob pol 11 dopoldne. "Najprej je prve tone posnel plesni orkester, jaz pa sem se ob klavirju naučil pesmi. Po drugem prepevanju sva z Jožetom odšla na kavo. Tam mi je dejal, da si je točno tako in nič drugače zamislil vse skupaj. Moram reči, da je nastala res lepa zimzelena melodija, ki marsikoga spominja na lepe trenutke. Ne nazadnje pa december obarva s prijetno melodijo in besedilom, ki je marsikomu pisano na kožo," nam je zgodbo o Silvestrskem poljubu zaupal Alfi Nipič.

Besedilo za Silvestrski poljub je spisal mojster besed Dušan Velkaverh.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

17.6.2019

Ustvarjalno poletje za Victory

16.6.2019

Dinamitke združile moči

14.6.2019

Domen Kumer in Saša Lendero 100 % združila moči

10.6.2019

Sinji galeb osvojil veliki grand prix

9.6.2019

Raiven začenja poletno REM fazo

Facebook

Twitter