Šest portugalskih evrovizijskih biserov; iz vsakega desetletja eden

Letos se je v Kijevu pisala zgodovina: v svojem 49. poskusu oz. po 53 letih je na Pesmi Evrovizije prvič slavila Portugalska. Čeprav bi, sodeč po rezultatih, morda mislili drugače, je Portugalska, ki se ponaša s tem, da so bile vse njene pesmi zapete v portugalščini, v evrovizijsko glasbeno zakladnico prispevala kar nekaj izvrstnih skladb ...

Suzy se je predstavila na Evroviziji 2014 v Københavnu.Foto: Alesh Maatko

2014: Suzy – Quero ser tua
Portugalci so za svojo vrnitev na Evrosong po enoletni odsotnosti izbrali poletne latino ritme in pesem Quero ser tua (slov. Hočem biti tvoja). Kljub temu da jim je finale ušlo le za eno točko, je Suzy med ljubitelji tekmovanja še vedno priljubljena, zato pogosto nastopa na evrovizijskih dogodkih. Mnogi tudi menijo, da bi bila prihodnje leto v Lizboni idealna izbira za voditeljico v green roomu.

2008: Vânia Fernandes – Senhora do mar (Negras águas)
Med Slovenijo in Portugalsko obstaja zanimiva evrovizijska povezava: obe sta se po uvedbi polfinalov l. 2004 v finale prvič uvrstili s pesmijo hrvaškega avtorja Andreja Babića – Slovenija z Alenko Gotar, Portugalska pa z Vânio Fernandes. Vânia, ki se je portugalskega predizbora udeležila kot aktualna zmagovalka šova Operação Triunfo, nekakšne portugalske Bitke talentov, v dramatični baladi Senhora do mar (Negras águas) objokuje svojega na morju padlega ljubega pred mitično gospodarico morja.

Vânia Fernandes po novinarski konbferenci na ESC 2008.Foto: Alesh Maatko
Foto: RTP / Promo album

1996: Lúcia Moniz – O meu coração não tem cor
V prvi polovici 90. let se je zdelo, da je v portugalska evrovizijska jadra zapihal svež veter: pregovorno neuspešna Portugalska je namreč med letoma 1991 in 1996 kar štirikrat končala med prvo deseterico. Ta niz uspehov je vrh dosegel v Oslu, kjer je Lúcia Moniz z O meu coração não tem cor (slov. Moje srce je brez barve) osvojila 6. mesto, kar je bila do letošnje zmage portugalska najboljša uvrstitev. Lúcia nas v tej veseli pesmici z ljudskim pridihom in besedilom, polnim glasbil in plesov, značilnih za portugalsko govoreči svet, vabi na ples, na zabavo. Lúcie Moniz se boste mnogi spomnili iz filma Pravzaprav ljubezen (Love Actually).

1984: Maria Guinot – Silêncio e tanta gente
Maria Guinot je glasbo in besedilo za tenkočutno balado Silêncio e tanta gente (slov. Tišina in toliko ljudi) napisala sama, na luxembourškem odru pa je tudi sama sedla za klavir. Pesem govori o tem, kako se avtorica včasih sredi tišine ali v množici ljudi, v katero ne sodi, ampak se mora pretvarjati, zave (in najde besede za to), kdo je in kam je namenjena. To, kako zelo se razlikuje od ostalih, od množice, še posebej poudarja večkrat ponovljeni verz »In zamenjam svoje življenje za dan iluzije«.

1976: Carlos do Carmo – Uma flor de verde pinho
Leta 1976 je Portugalska stavila na enega svojih najbolj znanih pevcev fada, Carlosa do Carma. Čeprav Uma flor de verde pinho (slov. Borov cvet) ni bila v tipičnem fado stilu, na odru ni manjkala portugalska kitara. V tej zelo romantični skladbi moški subjekt opeva ljubezen do ženske, ki je zaradi njene veličine ni moč preliti v besede (»ni oblike in ne verza«, ki bi ji zadostil) oziroma je ta ljubezen »pesem, ki si je ne upa izreči«. Carlos do Carmo je leta 2014 postal prvi portugalski izvajalec, ki je prejel latinskega grammyja za življenjsko delo.

Foto: RTP / Promo album

1969: Simone de Oliveira – Desfolhada portuguesa
Portugalska se je evrovizijski družini pridružila leta 1964 (in to precej neuspešno, saj Oração ni prejela niti ene točke), 60. leta pa je sklenila z Desfolhada portuguesa (slov. Portugalsko ličkanje) v izvedbi povratnice Simone de Oliveira (ta je državo nazadnje zopet poskušala zastopati l. 2015). Čeprav je v Madridu zasedla šele predzadnje mesto, je bila pesem doma velika uspešnica in še danes velja za zimzeleno. Skladba obravnava ljubezen do domovine (kar je pogosta tema portugalskih evrovizijskih skladb), še posebej pa jo odlikuje besedilo, ki je mestoma tudi precej drzno (eden izmed verzov na primer pravi, da se otroke spočenja z užitkom).

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

25.8.2019

Lea Sirk: Na Evrovizijo bi še šla

18.8.2019

Današnja ManuElla bi na Pesmi Evrovizije naredila marsikaj drugače

11.8.2019

Ansambel Roka Žlindre bi še šel na Emo, vendar ne tako kot leta 2010

4.8.2019

Omar Naber: Od evrovizijskih izkušenj sem se ogromno naučil

27.7.2019

Samo ljubezen ena najbolj predvajanih in priljubljenih melodij

Facebook

Twitter