Pred vrati je izbor za evrovizijski zbor; Slovenija stavi na Jazzvo

Vokalna skupina Jazzva bo 3. avgusta zapela na odru tekmovanja za Evrovizijski zbor, ki bo letos potekalo v Göteborgu na Švedskem. Tekmovanje si bomo lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu na TV Slovenija 1, in sicer v soboto, 3. avgusta ob 20.40.

Vokalna skupina Jazzva deluje že skoraj 15 let.Foto: Jana Jocif

Tekmovanje za Evrovizijski zbor leta bo letos potekalo drugič (leta 2017 je v Rigi slavil slovenski zbor Carmen manet), predstavlja pa pomembno promocijo slovenske kulture in slovenskega zborovskega petja, saj si prenos ogleda več kot 2 milijona gledalcev z vsega sveta. Ogledali si ga boste lahko v neposrednem prenosu na TV Slovenija 1, 3. avgusta ob 20.40.

Vokalna skupina Jazzva deluje že skoraj 15 let, sestavlja pa jo 7 članov, sicer prekaljenih zborovskih pevcev, ki so si pri ustvarjanju zaželeli več svobode in se zato podali v svet a cappelle – gre za sodobnejšo različico vokalnega petja, ki vključuje raziskovanje človeškega glasu, oponašanje inštrumentov, elemente vocal playa ter beatbox. Vokalna skupina Jazzva sodi med vidnejše predstavnike tega žanra pri nas in se lahko pohvali z mnogimi domačimi in tujimi uspehi. Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov: od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi in še mnogo drugega.

Slovenija tokrat stavi na Jazzvo.Foto: Adrijan Pregelj
Vokalna skupina JazzvaFoto: Adrijan Pregelj

Z veseljem so se odzvali povabilu Uredništva glasbenih in baletnih oddaj z RTV Slovenija, da zastopajo Slovenijo na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta. Priprave na nastop so v dneh pred odhodom najbolj intenzivne, saj bo skupina na tekmovanju predstavila Slovenijo z dvema povsem novima skladbama – zapela bo venček Spominčice (avtorji Lajos Serly, Rudi Ringbauer, priredba Veronika Emer) ter slovensko ljudsko pesem Bejži ftiček, ki jo je priredila umetniška vodja skupine, Jasna Žitnik.

Na letošnjem tekmovanju za Evrovizijski zbor bo sodelovalo 10 držav, in sicer Belgija, Danska, Nemčija, Latvija, Norveška, Škotska, Švedska, Švica, Wales in Slovenija.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

17.8.2019

Ameriška produkcijska družba Netflix pripravlja flm o Evroviziji

17.8.2019

Češka prejela 152 pesmi za ESC 2020; izbor predidoma 25. januarja

4.8.2019

Zmagovalka Evrovizijskega zbora leta je Danska; Slovenija tretja

1.8.2019

ESC 2020: Kakšno areno ponuja Rotterdam, kakšen kongresni center ima Maastricht

19.7.2019

Odločitev o ESC 2020 ne bo lahka; ostala le še Rotterdam in Maastricht

Facebook

Twitter