Pred nocojšnjim prvim predizborom Omarja (že) raztrgali na koščke

Prvi predizbor, v katerem sodeluje tudi Slovenija, nam bo drevi postregel s prvimi desetimi izbranimi finalisti. Če bi se zanašali na stavnice kot astrologi na natalne karte, potem predizbor sploh ne bi bil potreben. A ker stavnice niso dejstva, ampak zgolj ugibanja in simpatije, je še vse odprto!

Omar Naber bo s ponosom predstavljal vso Slovenijo.Foto: Sandi Fišer

V finale gre deset najboljših

Prizorišče letošnjega izbora za Pesem Evrovizije 2017 bo International Exhibition Centre v Kijevu, ki sprejme 11.000 gledalcev.

Tri večere bodo evrovizijsko tekmovanje prvič v zgodovini prireditve vodili trije moški – Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko, za slovenske gledalce pa bo prenos, ki se bo začel ob 21. uri na TV Slovenija 2, komentiral Andrej Hofer.

V prvem predizboru v torek, 9. maja, se bo kot 17. po vrsti predstavil naš letošnji evrovizijski predstavnik Omar Namer s skladbo On my way, za katero je napisal glasbo in besedilo, orkestrski aranžma pa je delo Žige Pirnata. Omar Naber bo na odru stal in pel sam. V prvem predizboru se bodo sicer predstavile pesmi osemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Švedska, Gruzija, Avstralija, Albanija, Belgija, Črna gora, Finska, Azerbajdžan, Portugalska, Grčija, Poljska, Moldavija, Islandija, Češka, Ciper, Armenija, Slovenija, Latvija.

V prvem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija v sestavi Darja Švajger, Nika Zorjan, Martin Štibernik - Mistermarsh, Gaber Radojevic in Jernej Dirnbek.

Omar Naber bo na velikem odru v Kijevu popolnoma sam.Foto: Thomas Hanses

Omar Naber je svojo glasbeno kariero začel pri 18 letih, širšo medijsko prepoznavnost pa je dosegel konec leta 2004 z zmago na Bitki talentov v oddaji Maria Galuniča Spet doma. Kmalu zatem je zmagal še na izboru EMA in nas leta 2005 zastopal na izboru pesmi Evrovizije v Ukrajini v Kijevu, kjer je v polfinalu zasedel 12. mesto.

Je avtor mnogih uspešnic, ki so na slovenskih radijskih postajah postale zimzelene, kot so Krasen dan, Stop, Vse kar si želiš, Ves tvoj svet, Polje tvojih sanj, I Still Carry On in Le srce ne spi.

V dvanajstih letih je izdal tri avtorske albume v Sloveniji, enega v Srbiji in enega v Angliji. Izvedel je že prek 900 nastopov v 27 državah.

Seveda bo drevi skoraj vsa Slovenija držala pesti za našega Omarja, ki je bil po zmagi na Emi deležen tako mnogih pohval kot tudi grdih besed. Na dan so prišle stokrat prežvečene zgodbe, tu pa tam je kdo še kaj po svoje dodal, tako da je bilo včasih že prav smešno, kam vse seže domišljija posameznikov. Pa so se te umazane zgodbe dotaknile tudi Omarja? "Moti sicer me, ker so vse te zgodbe privlečene za lase, a se z njimi ne ukvarjam, saj nimam časa. Se me pa niso dotaknile, ker imam že ogromno izkušenj in to jemljem kot del posla. Tako pač je," pravi glasbenik, ki še dodaja, da naloga, ki ga čaka zvečer, sploh ni lahka. "A vseeno bom poskušal biti čimbolj spontan, iskren, na odru bo prevladoval minimalizem in intima, ki jo tako osebnoizpovedna pesem zahteva. Verjetno bodo to najbolj intenzivne tri minute v mojem življenju. Komaj čakam. Živim za izzive in preseganje lastnih meja, to je zame idealna priložnost, da se preizkusim." Kakor koli. Na odru se bo preizkusilo 18 različnih glasbenikov, a le deset jih bo dobilo zeleno luč za sobotni veliki finale. Poglejmo, kdo vse nastopa v prvem predizboru:

I.DržavaPredstavnik in naslov pesmi
1.ŠvedskaRobin Bengtsson - I Can't Go On
2.GruzijaTamara Gachechiladze - Keep The Faith
3.AvstralijaIsaiah - Don't Come Easy
4.AlbanijaLindita - World
5.BelgijaBlanche - City Lights
6.Črna goraSlavko Kalezić - Space
7.FinskaNorma John - Blackbird
8.AzerbajdžanDiHaj - Skeletons
9.PortugalskaSalvador Sobral - Amar Pelos Dois
10.GrčijaDemy - This is Love
11.PoljskaKasia Moś - Flashlight
12.MoldavijaSunstroke Project - Hey Mamma
13.IslandijaSvala - Paper
14.ČeškaMartina Bárta - My turn
15.CiperHovig - Gravity
16.ArmenijaArtsvik - Fly With Me
17.SlovenijaOmar Naber - On My Way
18.LatvijaTriana Park - Line
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

20.6.2018

Kdaj in kje bo Pesem Evrovizje 2019, bo uradno znano septembra

15.6.2018

Drzna poteza zmagovalke Nette; na paradi še kako šokirala z obleko!

15.6.2018

TOP 10 najbolj iskanih evrovizijskih predstavnikov v maju 2018

8.6.2018

Če Pesem Evrovizije 2019 ne bo v Jeruzalemu, potem jo v Izraelu ne bo

27.5.2018

Zmagovalka Netta že podira rekorde; 59 milijonov ogledov, kaj pa ostali?

Facebook

Twitter