Poslovil se je avtor slovenske evrovizijske popevke Vse rože sveta

Poslovil se je avtor druge pesmi, ki je bila na evrovizijskem festivalu zapeta v slovenščini. Sam je sicer trdil, da je v življenju napisal eno samo popevko, in to je bila ravno zmagovalna pesem na jugoslovanskem izboru za Pesem Evrovizije 1967: Vse rože sveta. Besedilo je napisal Milan Lindič, doživeto pa jo je zapel Lado Leskovar.

Urban Koder (1928-2019)Foto: Wikipedia / Žiga

Na evrovizijskem festivalu na Dunaju, ki je potekal v cesarski palači Hofburg, je skladba zasedla Vse rože sveta (za današnje razmere) izvrstno osmo mesto. Ker je bil avtor sam trobentač, najbrž ni naključje, da sta v aranžmaju dva izjemna sola za trobento, ki ju je na Dunaju odlično odigral srbski trobentač Mile »Slina«, ki ga je v svoj orkester posebej za to priložnost povabila avstrijska RTV (ÖRF).

Seveda pa bo dr. Urban Koder za vedno ostal zapisan v srcih Slovencev kot avtor filmske glasbe za TV-nadaljevanko in kasneje film Cvetje v jeseni, pa tudi kot solist na trobenti v avizu za večerno pravljico na radiu.

Pesem Vse rože sveta je doživeto zapel Lado Leskovar.Foto: Alesh Maatko

V slovenskem glasbenem prostoru je bil Urban Koder aktiven predvsem kot avtor mnogih šansonov, filmske glasbe, radijske in televizijske glasbene opreme. Njegovo najbolj znano delo je pesem Cvetje v jeseni za istoimenski film Matjaža Klopčiča, kjer je v glasbeni zasedbi uporabil tudi ljudski instrument citre.

Urban Koder se je rodil 4. marca 1928. Po osnovni izobrazbi je bil zdravnik, kasneje pa se je zapisal glasbi. Bil je trobentač v plesnem orkestru Radia Ljubljana, kasneje pa je ustanovil Ljubljanski jazz ansambel. Jazz je bil sploh njegova največja ljubezen. Pisal je filmsko glasbo (več kot 20 filmov) in šansone. Decembra 2018 mu je predsednik republike podelil srebrni red za zasluge z obrazložitvijo: "za izjemen ustvarjalni opus, s katerim je odločilno zaznamoval slovenski gledališki, filmski, radijski in glasbeni prostor".

Evrovizijski izbor je leta 1967 potekal v palači Hofburg.Foto: ORF / Songcontest.orf.at
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

25.8.2019

Lea Sirk: Na Evrovizijo bi še šla

18.8.2019

Današnja ManuElla bi na Pesmi Evrovizije naredila marsikaj drugače

11.8.2019

Ansambel Roka Žlindre bi še šel na Emo, vendar ne tako kot leta 2010

4.8.2019

Omar Naber: Od evrovizijskih izkušenj sem se ogromno naučil

27.7.2019

Samo ljubezen ena najbolj predvajanih in priljubljenih melodij

Facebook

Twitter