Popjazziada 2017: Praznik a cappella glasbe tudi letos v Kinu Šiška

V soboto, 30. septembra, se vsem ljubiteljem neverjetnih sposobnosti človeškega glasu obeta nepozaben, glasbe, smeha in plesa poln večer. V Kino Šiška se namreč po lanski jubilejni izvedbi vrača 11. Popjazziada, najvidnejši domači festival a cappella glasbe, ki vsako leto predstavi najaktivnejše in najkakovostnejše slovenske vokalne skupine.

Spomin na deseto Popjazziado ...Foto: Nejc Ketiš

Vsaka izmed nastopajočih skupin na svoj način prenaša zvoke znanih in manj znanih skladb v a cappella svet, kjer glasovi zamenjajo inštrumente. Tako bodo ob gospel in spiritual izvedbah zbora Bee Geesus zagotovo šle kocine pokonci. Osmerec brez krčmarja Pushluschtae bo obiskovalce s svojimi domislicami – spomnimo se le njihove Kekčeve pesmi v stilu Laibachov - brez dvoma nasmejal. Fantje iz Šaleškega študentskega okteta, ki v svoje ustvarjanje radi vključujejo elemente multimedije in stand-up komedije, bodo na čudovito ubran način razbijali stereotipe o vokalnem ustvarjanju. Glasbeni izraz skupine Bassless, ki je bila letos nominirana celo za prestižno ameriško nagrado CARA (a cappella različico Grammyja), bo s sproščenimi in modernimi kombinacijami, ki lahko vključujejo melanholični jazz in ritmični techno, zavel kot sveža sapica. Po nastopu skupine Male malice se bodo obiskovalci bržkone spraševali, kaj za vraga se je pravkar zgodilo, saj fantje komade obrusijo tako zelo po svoje, da pop preraste v swing, iz valčka nastane bossa nova, trdi rock pa zadiši po renesansi.

Ob 20. uri bodo oder Katedrale zavzeli vrhunski vokalisti domačih skupin Jazzva, Bassless, Pushluschtae, Male malice, Šaleški študentski oktet in zbora Bee Geesus, kot tuji gosti pa se jim bodo tokrat pridružili dekleta in fantje iz mlade italijanske skupine Upsweep, ki prihaja iz Rima. Upsweep se žanrsko in izvajalsko ne omejujejo, zato njihov repertoar obsega različne stile od popa in rocka do jazza in bluesa. Njihovi nastopi vključujejo vrsto nepričakovanih glasbenih elementov, denimo presenetljive mash-upe, atraktivne harmonije in disonance, vanje pa vpletejo tudi premišljene koreografije in veliko komunikacije s publiko, ki jo z različnimi kreativnimi potezami pogosto vključijo v svoje nastope.

Za a cappello so značilna močna čustva in obilo humorja

"Priljubljenost a cappella glasbe vsekakor narašča, kar dokazuje tudi dejstvo, da so bile zadnje tri Popjazziade razprodane. Upamo, da bo tudi letos tako, saj obiskovalci v enem večeru dobijo krasno dozo jazza, popa, rocka, soula, funka, gospela, ljudsko in klasično glasbo, mash-upe in beatboxanje, vse to v novih preoblekah, začinjeno z obilico čustev in humorja ter ustvarjeno z enim samim inštrumentom, človeškim glasom," je pred dogodkom povedala Jasna Žitnik, kreativna vodja a cappella skupine Jazzva, ki organizira Popjazziado in ki je širšo prepoznavnost pridobila kot polfinalistka šova Slovenija ima talent.

S publiko pa bo seveda zaflirtala tudi skupina Jazzva.Foto: RTV Slovenija
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

9.1.2018

Zvezdnica muzikala Vesna, Flora Ema Lotrič, kmalu s prvim singlom

6.1.2018

Predin, Ditka, Narat in Mežek na Ljubljanskem gradu

10.1.2018

Aleksander Novak napoveduje svoj tretji studijski album

10.1.2018

Marsikdo je bil kdaj v življenju pretentan, pravi Miran Rudan

10.1.2018

Klemen Slakonja in Big Band RTV Slovenija v komediji presenečenj

Facebook

Twitter