Poglejmo, kdo vse je izbiral skladbe za Emo in tako krojil našo usodo

Ko nanese pogovor na komisije, postane vedno živahno, saj so na eni strani ljudje, ki se ne strinjajo z odločitivami stroke, na drugi strani pa so zadovoljni obrazi. Kako srečno (pa tudi nesrečno) roko z izbranimi skladbami so imeli v preteklosti žirantje, bi lahko govorili ure in ure, iz zapisov pa je razbrati, da je večkrat šepala kakovost pesmi.

Aleksander Radić ima v rokah evrovizijske niti.Foto: Alesh Maatko

EMA 2017: Pesmi za tokratni izbor je izbrala štiričlanska strokovna izborna komisija, ki so jo sestavljali pevka, avtorica glasbe in letošnja evrovizijska predstavnica ManuElla, glasbenik, avtor glasbe in glasbeni producent Boštjan Grabnar, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in urednik projekta EMA – Pesem Evrovizije 2017 Aleksander Radić. O zmagovalcu izbora Ema 2017 so v finalnem večeru (v enakovrednem razmerju 50:50) odločali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem in šest strokovnih regijskih žirij, ki so jih sestavljali: Ljubljana (Martin Štibernik, Alenka Godec, Aleš Klinar), Maribor (Eva Boto, Bilbi, Primož Štorman), Celje (ManuElla, Matic Jere, Sanja Mlinar Marin), Kranj (Manca Izmajlova, Darja Švajger, Tina Marinšek), Koper (Anika Horvat, Andra F, Steffy) ter Novo mesto (Gašper Rifelj, Tomislav Jovanovič Tokac, Ivo Rimc).

Darja Švajger in Alenka GodecFoto: Alesh Maatko

EMA 2016: Strokovno komisijo, ki je izbrala pesmi in izvajalce za nastop na izboru Ema 2016, so sestavljali pevka Alenka Godec, glasbenik, avtor glasbe in glasbeni producent Gaber Radojevič, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in urednik projetka Ema – Pesem Evrovizije 2016 Aleksander Radić.

EMA 2015: Strokovno komisijo, ki jo je na predlog odgovornega urednika Razvedrilnega programa TV Slovenija, ob predhodnem soglasju direktorja Televizije Slovenija, imenoval in potrdil generalni direktor RTV SLO so sestavljali Darja Švajger (pevka, profesorica solo petja, slovenska evrovizijska predstavnica 1995 in 1999), Matej Wolf (glasbenik, instrumentalist, aranžer, producent in glasbeni pedagog), Aleksander Radić (urednik projekta EMA in Pesem Evrovizije 2015, TV SLO) in Jernej Vene (glasbeni urednik, Val 202). Komisija ja izbrala osem skladb.

Miša MolkFoto: Alesh Maatko

EMA 2014: Izbor skladb so opravili Darja Švajger, Miša Molk ter Andrea F.. Zmagovalca je izbralo ljudstvo, rezervno žirija pa so sestavljali Darja Švajger, Miša Molk in Jaša Lorenčič.

EMA 2013: Izbor izvajalca: Andrej Karoli, Val 202, Mirko Stular, odgovorni urednik Vala 202, Blaž Tišler, glasbeni urednik na Valu 202, Aleksander Radič, urednik, Razvedrilni program TV Slovenija, Andrej Hofer, urednik, Razvedrilni program TV Slovenija, Sabrina Povšič, Služba za odnose z javnostjo RTV SLO, Olga Skrube, Pravna služba RTV SLO.

Jonas Žnidaršič, Darja Švajger, Tina Marinšek in Raay.Foto: Alesh Maatko

EMA 2011: Radiotelevizija Slovenija odločila, da k sodelovanju povabi deset izvajalcev. V prvem krogu glasovanja je strokovna žirija v sestavi Darja Švajger, Mojca Mavec in Severina izmed vseh 10 pesmi izbrala dve, ki sta se uvrstili v superfinale. V superfinalu pa so o zmagovalcu odločali le gledalci preko telefonskega glasovanja.

EMA 2012 – MISIJA EVROVIZIJA: Na javni razpis je prispelo 52 predlogov, večinoma iz Slovenije, več kot tretjina pa tudi iz tujine (Danska, Švedska, Hrvaška, Islandija, Malta. Komisija, ki so jo sestavljali Darja Švajger (učiteljica solo petja in dvakratna slovenska evrovizijska predstavnica), Mojca Menart (vodja Založbe kaset in plošč RTV Slovenija) in Aleksander Radić (vodja slovenske delegacije na evrovizijskih tekmovanjih), je izmed prispelih prijav izbrala tri skladbe. Razvedrilni program Televizije Slovenija pa je k sodelovanju povabil še tri uveljavljene avtorje. Žirija v šovu (50 odstotkov): Darja Švajger, Aleš Vovk-Raay, Tina Marinšek in Jonas Žnidaršič

EMA 2010: Komisija, ki je izbirala skladbe iz javnega razpisa: Mojca Menart, Urška Čop, Andrea Flego, Miha Vardjan, Drago Mislej Mef. Na sami prireditvi smo imeli zgolj nadomestno žirijo, saj so zmagovalca izbrali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Žirije ni bilo.

Število prijav zadnjih 12 let:

2018 – 108 skladb
2017 – 90 skladb
2016 – 61 skladb
2015 – 145 skladb
2014 – povabljeni avtorji (29 + 42)
2013 – izbrana izvajalka Hannah
2012 – Šov Misija Evrovizija
2010 – 111 skladb
2009 – 113 skladb
2008 – 162 skladb
2007 – 90 skladb
2006 – 107 skladb

EMA 2009: Člani izborne komisije so bili Darja Švajger, zmagovalka dveh slovenskih izborov za pesem Evrovizije; Mojca Menart, vodja ZKP RTV Slovenija; Jernej Vene, glasbeni urednik na Valu 202. Člani strokovne žirije na EMI 2009 so bili Anja Rogljić, akademska glasbenica, večkratni vodja projekta srbskega izbora za Pesem Evrovizije, vodja delegacije ob zmagi Marije Šerifović na Eurosongu; Andrea Zuppini, italijanski skladatelj, aranžer in kitarist, ki je sodeloval z Erosom Ramazottijem in drugimi znanimi italijanskimi glasbeniki ter Urška Čop Šmajgert, urednica glasbenega programa na Radiu Maribor regionalnega RTV centra Maribor. Povabljence je izbral razvedrilni program. (Razvedrilni program Televizije Slovenija je k sodelovanju povabil šest avtorjev glasbe.) Žirija (50 %): Anja Rogljić, Andrea Zuppini in Urška Čop-Šmajgert.

EMA 2008: Komisija, ki je izbirala skladbe, prijavljene na razpis: Elza Budau, Igor Pirkovič, Vojko Sfiligoj, Andrej Šifrer in Samo Koler. Na prireditvi ni bilo žirije, zmagovalec je bil izbran izključno s telefonskim glasovanjem. Rezervno žirijo so sestavljali: Elza Budau, Aida Kurtović, Vojko Sfiligoj, Igor Pirkovič in Samo Koler.

Mojca Menart in Miša MolkFoto: Alesh Maatko

EMA 2007:  Komisija, ki je izbirala skladbe: Vojko Sfiligoj, Patrik Greblo, Lojze Krajnčan, Alenka Godec in Miša Čermak. Na prireditvi ni bilo žirije, zmagovalca izbere ljudstvo.

EMA 2006: Člani strokovne so bili: Nataša Assejev, nekdanja urednica EME in večkratni vodja slovenske delegacije na Pesmi Evrovizije; Martin Žvelc, glasbeni producent; Cole Moretti, zmagovalec prvega slovenskega izbora za Pesem Evrovizije; Dragan Trivić, tedanji vodja pravne službe RTVS in nekdanji glasbenik; Črt Sojar Voglar, glasbenik in član mlade generacije Društva slovenskih glasbenikov.

EMA 2005: Tudi leta 2005 sta bili na Emi selekcijska komisija, kot tudi strokovna žirija na izboru enaka. Sestavljali so jo: Zoran Predin, Andrej šifrer, Jaka Pucihar ml., Matjaž Kosi, Mario Galunič in Andrej Karoli. Izbor: Brez žirije, samo telefonsko glasovanje.

EMA 2004: Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Darja Švajger, Alen Steržaj, Martin Žvelc, Armando Šturman. Žirija, ki je po štirih predizborih, izbrala štiri dodatne skladbe za sodelovanje na finalnem izboru: Jernej Vene, Martin Žvelc, Branka Kraner, Alen Steržaj. Na finalnem izboru Eme 2004 je v prvem krogu glasovanja sodelovala tudi mednarodna strokovna žirija v sestavi: Daniela Tami, Karolina Gočeva, Manuel Ortega, Drago Ivanuša in Lara Baruca.

EMA 2003: Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Martin Žvelc, Armando Šturman, Aleš Strajnar, Branka Kraner. Na Emi 2003 je v prvem krogu glasovanja sodelovala tudi mednarodna strokovna žirija v sestavi: Andreas Knoll, Maria Naumova, Paul de Leeuw, Branka Kraner, Drago Ivanuša. V drugem krogu je odločalo ljudstvo.

LetoIzborne komisije za Emo, od 1993 do 2017
2017ManuElla, Boštjan Grabnar, Jernej Vene in Aleksander Radić
2016Alenka Godec, Gaber Radojevič, Jernej Vene in Aleksander Radić
2015Darja Švajger, Matej Wolf, Aleksander Radić in Jernej Vene
2014Darja Švajger, Miša Molk in Andrea F
2013Andrej Karoli, Mirko Stular, Blaž Tišler, Aleksander Radič, Andrej Hofer, Sabrina Povšič in Olga Skrube
2012Izbor skozi šov Misija Evrovizija.
2011Ni bilo javnega razpisa; le povabilo avtorjem.
2010Mojca Menart, Urška Čop, Andrea Flego, Miha Vardjan in Drago Mislej - Mef
2009 Darja Švajger, Mojca Menart in Jernej Vene
2008Elza Budau, Igor Pirkovič, Vojko Sfiligoj, Andrej Šifrer in Samo Koler
2007 Vojko Sfiligoj, Patrik Greblo, Lojze Krajnčan, Alenka Godec in Miša Čermak
2006Nataša Assejev, Martin Žvelc, Cole Moretti, Dragan Trivić in Črt Sojar Voglar
2005Zoran Predin, Andrej Šifrer, Jaka Pucihar ml., Matjaž Kosi, Mario Galunič in Andrej Karoli
2004Darja Švajger, Alen Steržaj, Martin Žvelc in Armando Šturman
2003Martin Žvelc, Armando Šturman, Aleš Strajnar in Branka Kraner
2002 Mojmir Sepe, Aleš Strajnar, Jaka Pucihar, Aleksander Radić in Peter Juratovec
2001 Mojca Menart, Mojmir Sepe, Jaka Pucihar in Aleš Strajnar
2000Na Evroviziji ne sodelujemo.
1999Miša Molk, Andrej Karoli in Mojmir Sepe
1998Miša Molk, Andrej Karoli in Mojmir Sepe
1997Ni bilo javnega razpisa; le povabilo avtorjem.
1996Nimamo podatka; tudi na RTV nimajo podatka.
1995Nimamo podatka; tudi na RTV nimajo podatka.
1994Na Evroviziji ne sodelujemo.
1993Marko Prpič, Đuro Penzeš, Ivo umek, Vlado Senica, Zlatko Klun, Jani Golob in Anton Natek

EMA 2002: Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Mojmir Sepe, Aleš Strajnar, Jaka Pucihar, Aleksander Radić, Peter Juratovec. Na Emi 2002 sta glasovali dve žiriji, strokovna žirija (Mojmir Sepe, Aleš Strajnar, Drago Ivanuša) in žirija Razvedrilnega programa TVS (Simona Tepeš, Mira Bučar, Anton Natek). Na finalnem izboru so o zmagovalcu odločali gledalci preko telefonskega glasovanja (1/3), strokovna žirija (1/3) in žirija Razvedrilnega programa TV Slovenija (1/3). Uporabljen je bil evrovizijski sistem točkovanja (12, 10, 8–1).

EMA 2001: Komisija, ki je izbrala med skladbami, ki so se prijavile na razpis: Mojca Menart, Mojmir Sepe, Jaka Pucihar in Aleš Strajnar. Na Emi 2001 sta glasovali dve žiriji, strokovna žirija (Mojca Menart, Mojmir Sepe, Jaka Pucihar, Aleš Strajnar) in žirija Razvedrilnega programa TVS (Mira Bučar, Dajana Makovec, Anton Natek in Andrej Hofer). Na finalnem izboru so svoj glas oddali gledalci preko telefonskega glasovanja (1/3), žirija RTV Slovenija (1/3) in strokovna žirija (1/3). Uporabljen je bil evrovizijski sistem točkovanja (12, 10, 8–1).

EMA 1999: Izbor skladb je opravila komisija, v sestavi Mojmir Sepe, Miša Molk, Andrej Karoli. Žirijo na prireditvi (50 %) pa so sestavljali Mojmir Sepe, Miša Molk, Andrej Karoli in Marc Roberts.

Število prijav v začetnem obdobju:

2005 – 104 skladbe
2004 – 84 skladb
2003 – 88 skladb
2002 – 75 skladb
2001 – 98 skladb
2000 – ne sodelujemo na ESC
1999 – 71 skladb
1998 – 43 skladb
1997 – ni bilo javnega razpisa
1996 – 60 skladb
1995 – 47 skladb
1994 – ne sodelujemo na ESC
1993 – nimamo podatka

EMA 1998: Na natečaj je prispelo 43 skladb. Ker je bila po mnenju izborne komisije (Miša Molk, Andrej Karoli in Mojmir Sepe) prva bera skladb, ki so prišle na natečaj, preslaba, so jih nekaj še naročili. O zmagovalcu je odločalo ljudstvo preko telefonskega glasovanja.

EMA 1997: Za razliko od preteklih let tekmovalne skladbe niso bile izbrane preko javnega razpisa, ampak je RTV Slovenija skupaj s sindikatom glasbenikov določila 8 najboljših avtorjev slovenske zabavne glasbe (Matjaž Vlašič, Aleš Klinar, Saša Lošić, Danilo Kocjančič, Veno Dolenc, Primož Peterca, Sašo Fajon in Slavko Avsenik ml.), ki so bili na Emo povabljeni. Avtorje besedil in izvajalce so avtorji glasbe izbrali sami. O zmagovalcu so (prvič v zgodovini Eme) odločali gledalci preko telefonskega glasovanja. Največ glasov je prejela Tanja Ribič.

EMA 1996 in 1995: Izbrane pesmi je ocenjevala strokovna žirija dvanajstih radijskih postaj.

EMA 1993: Strokovno komisijo so sestavljali: Marko Prpič, Đuro Penzeš, Ivo umek, Vlado Senica, Zlatko Klun, Jani Golob in Anton Natek.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

13.11.2018

To je 'recept za lajf' naše Lee Sirk

10.11.2018

Takšna bo Ema 2019: 1 večer, do 10 pesmi; najprej stroka, nato ljudstvo

8.11.2018

Glasbeniki besni na RTV Slovenija, češ, kaj tako dolgo mučkajo z Emo

10.10.2018

Bo Emo 2019 vodila Lea Sirk?

8.10.2018

Sestre obnorele Dunaj

Facebook

Twitter